Karácsony és stábja igyekszik menteni a menthetőt – Perlaky-Papp József a Mandinernek

2021. szeptember 01. 12:13

A nyilvánosságstratégia szerint a Karácsony-féle itt a piros hol a pirosban a végén, a kiválasztott kalap alatt teljes biztonsággal megtalálható a mindig hibás kormány.

2021. szeptember 01. 12:13
null
Kacsoh Dániel

„Amit látunk, az leginkább utólagos kármentésnek, a szorult helyzetből való kitörési kísérletnek tűnik. Amióta miniszterelnök-jelöltként felmerült Karácsony Gergely neve, azt tapasztalhatja, hogy megváltozott körülötte a nyilvánosság minősége. Elveszítette érinthetetlenségét, az ügyek, amelyek előkerülnek, már képesek a reputációjában kárt okozni. A miniszterelnök-jelöltséggel kiérdemelt médiafigyelem jóval nehezebb pálya, mint amit eddig tapasztalat” – összegez a Mandinernek Perlaky-Papp József, a Budapesti Metropolitan Egyetem docense, nyilvánosság-stratéga, akivel alapvetően a tanévkezdéssel kapcsolatos fővárosi tájékoztatást, illetve kommunikációt értékeltük.

A szakember felidézi: Karácsony vesszőfutása a nyelvtudás témájával kezdődött, ami épp olyan kompetenciabeli kérdés, mint amit a főpolgármester-jelölti kampányában ellenfelei felvetettek. Egy nagy különbség van: ez már működött. Azóta pedig jönnek sorra az ügyek.

„Karácsony számára ügytermelő környezetté vált a nyilvánosság. A címlapra kerülő ügyek pedig újra és újra megkérdőjelezik a kompetenciáját, ami mára a saját nevének helyes leírásának képességéig jutott. Karácsony és stábja megtapasztalhatta a politikai krízisek paradoxonját: ha reagálok rá, magam is segítek a napirenden tartásában, ha nem, akkor a politikai ellenfeleim szándékai szerint ég rám a téma.”

Perlaky-Papp József szerint látható, hogy a nyelvtudás kérdésben egy ideig keresték a legjobb választ, próbálkoztak több módszerrel is, nézték melyik működhet, a végén viszont a legrosszabb eredményt nyerték el. Az össze-vissza válaszok épp azt a hitelességet devalválták, amelyet a kommunikáció megmenteni szeretett volna. A szakértő szerint a krízisek speciális feladványai a nyilvánosságnak: csak egy kód nyitja a zárat és azt első próbálkozásra meg kell tudnunk adni. Ha ezt elvétjük, ránk zárja a témát.

Elhagyta a szerencséje. Ezek közül is számára a legfájdalmasabb a közlekedési dugók témája, mert az már az eddigi támogatóinak a közepét is fertőzi, jóval túl van a nyilvánosság megismert megosztásán” – fogalmaz a nyilvánosság-stratéga.

Pár napja a főpolgármester bejelentette, változtatnak a villamosközlekedés rendjén, az autósok javára. Milyen üzenete van a korábbi intézkedéseket zárójelbe tevő lépésnek? – kérdeztük.

„A körúti villamoslámpák áthangolása, az autósok előnyben részesítése épp azt mutatja, hogy Karácsony stábja tartott az iskolakezdés által megnövekedett autósforgalomtól és igyekszik menteni a menthetőt. Kényelmetlen lehet az is számukra, hogy amihez nyúlni tudnak, az mind szimbolikus ügy, amely a városszervezési elveikkel megy szembe. A későn kezelt krízis nem alkalmas vagy csak kis mértékben alkalmas kármentésre, inkább a beismerés a következménye: elhibáztuk, tennénk már valamit. Már csak a tanulság zsebelhető be: az időből kifutott cselekvés nem tud jó helyet találni, csak kevésbé rosszat” – mondja.

Perlaky-Papp mindehhez hozzáfűzi, a kríziskommunikáció egyik vastörvénye: ha azt akarjuk, hogy a krízist a leggyorsabban meg tudjuk oldani, akkor a feszültségpontját kell kezelni. Akkor van egyedül sallangmentes megoldás, ha arra van jó válaszunk. „Az nem kríziskommunikációs kezelés, ha azt mondjuk, máshol is vannak dugók. Ez legfeljebb szabadkozás, a politikában csak gesztusként működhet: az elkötelezett támogatóink számára adunk egy érvet ahhoz, hogyan vívják meg hétköznapi szituációkban ezt a vitát.”

Bár az elmúlt időszakban a dugók a budapesti mindennapok részei lettek, a „becsengetés” napján végül nem következett be teljes közlekedési káosz. Karácsonynak azonban nem csak az iskolakezdés jött rosszkor, de korán érkezett az előválasztás is, legalábbis az elemző szerint. „A főpolgármesteri döntések halogatása és a tétovázás miatt nem tud még eredményeket felmutatni, ami megtámaszthatná a jelölti alkalmasságát. Azt pedig a politikában tudni kellene, hogy az időzavar az a csapda, amelynek kinyitásához sohasem gyártanak kulcsot.”

A szakértő felvetésünkre kitér arra is, hogy az atlétikai világbajnokság elgáncsolása (legalábbis az ezzel való próbálkozás) arra tett kísérlet, hogy az ellenzéki miniszterelnök-jelölt-jelölt visszatérjen a sokáig sikerrel vitt bűvészmutatványához.

A sport területe annyiban még érdekesebb, hogy köthető még a kormányfőhöz is. Sokáig ez nyerő volt. A téma felvetése azonban nem tűnik túl kiérlelt gondolatnak. Úgy viselkednek, mint az éjszaka közepén felriadt ember, aki lidércet lát és dobálja rá a varázsigéket, hátha valamelyik működik. Már most látszik, nem ez a téma, amely kihúzza a csávából” – foglalja össze Perlaky-Papp.

_

Nyitókép: Trenka Attila

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lendvaiildiko
2021. szeptember 01. 16:29
Ma egy Gergely huszárnő az Üllői úton biciklivel a gyalogosok közé hajtott! Karom azóta is kék. A másik kezemmel elkaptam a biciklijét. Ekkor sivalkodni kezdett, hogy a gyereket viszem az iskolába. Továbbhajtott, a többi gyalogos felreugrott. No, ezt szabadította ránk ez a barom...
Csomorkany
2021. szeptember 01. 15:20
Azért szívesebben olvasnék ilyen cikket a választási bukta elemzésekippeg. Addig ki kellene bírni.
józan paraszti ész
2021. szeptember 01. 15:20
Gelgő olyan mint az úszni nem tudó a mély vízben, minél jobban kapkod annál inkább elsüllyed.
states
2021. szeptember 01. 14:23
Csak nehogy idő előtt menesszék ezt a faszkalapot, nagyon kell a kétharmadhoz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!