El kell magyaráznunk Európának az intézkedések mögött rejlő gondolatot – Dezső Tamás a Mandinernek

2021. szeptember 02. 15:00

A Batthyány Lajos Alapítvány új székházának pénteki megnyitó ünnepségén a Danube Institute meghívására részt vesz Jeff Sessions, a Trump kabinet egykori főügyésze/igazságügy minisztere is. Az alapítvány elnökét, Dezső Tamást kérdeztük a szervezet finanszírozásával kapcsolatos hírekről, eddigi tevékenységéről és terveikről. Interjúnk.

2021. szeptember 02. 15:00
null
Kacsoh Dániel
Kacsoh Dániel

Az elmúlt időszakban leginkább az ellenzéki sajtóból lehetett hallani a Batthyány Lajos Alapítványról, pedig a rendszerváltozás óta működik. Pontosan mivel foglalkoznak?

Valóban, harmincéves a szervezet, ez komoly örökséget és vele együtt járó felelősséget is jelent. Az alapító okirat szerint konzervatív, nemzeti és keresztény gondolkodású alapítványról van szó. Röviden: patrióták vagyunk. Emlékezetes: a rendszerváltozás utáni eufóriában rengeteg alapítvány, egyesület jött létre, a legkülönbözőbb célok és jelszavak mentén, s talán mi vagyunk az egyik azon kevesek közül, amik ma is működnek. A vezérelvünk azonban az alapítás óta nem változott. Vagyis tartjuk magunkat az Antall József, a hosszú idő után elsőként újra szabadon megválasztott miniszterelnök által számunkra meghatározott alapelvekhez, az általa kijelölt úton haladunk tovább.

A szervezetet sokáig a néhai Granasztói György professzor, majd Martonyi János miniszter úr vezette, ön 2018-ban vette át az elnöki posztot. Bővült a portfólió is. Mi változott ezzel?

Azt a nem kis horderejű feladatot kaptam, hogy az addigi egyébként is sikeres tevékenységek szinten tartása mellett továbbfejlesszem az alapítványt. Nézzük a fontosabbakat! A Kodolányi Gyula és John O’Sullivan által szerkesztett Hungarian Review folyóirat idén már tízéves kezdeményezés, de komoly karriert futott be a Granasztói György által alapított Danube Institute is. Ennek elsődleges feladata, hogy külföldi kutatók meghívásával, színvonalas nemzetközi rendezvényekkel erősítse a hazai konzervatív politikai és filozófiai diskurzust. Új elem, hogy alapítványunk számos, hasonló gondolkodású civil szervezetet, szellemi műhelyt és alapítványt is támogat már, éves szinten összesen mintegy negyven kedvezményezettet.

Örökül kapott küldetésünk szellemében ilyen módon is hatást tudunk gyakorolni a magyar közéletre,

hidat tudunk építeni a hasonlóan gondolkodó nyugati körökkel.

Ebből milyen programok következnek?

Számos rendezvény, kiadványok, könyvek, közösségi programok és média-megjelenés, egyúttal erősítjük a konzervatív gondolatot a közösségi média felületein is. Az alapok változatlanok, de bővülünk, és haladunk a korral. Nem csak a szellemiségünk életben tartását, hanem annak terjesztését és fejlődését is nagy mértékben segítjük ezeken a támogatásokon keresztül. A portfólió egyébként igen széleskörű, a klasszikus konzervatív think tankeken kívül támogatunk egyetemi tehetséggondozási illetve családbarát programokat, könyvkiadást, de például támogattuk a bangladesi sziámi ikrek szétválasztását célzó műtétsorozatot is. A kedvezményezetti listák olykor valóban feltűnnek az ellenzéki sajtóban, ám ott tevékenységünket rendre negatív színben tüntetik fel. Új honlapunk ezután betekintést ad majd a támogatott szervezetek és projektek hétköznapjaiba. Ami a további fegyvertényeket illeti: az elmúlt másfél év alatt a Danube Institute egy három-négy fős csapatból huszonöt fős kutatóintézetté bővült. Nem csak magyar kutatók, hanem külföldi vendégkutatók is dolgoznak velünk.

Kik ők?

Hadd említsem közülük Rod Drehert, Douglas Murray-t, Jeffrey Kaplant, vagy Calum Nicholsont. Új székházunk megnyitó ünnepségén a Danube Institute meghívására részt vesz Jeff Sessions, a Trump kabinet egykori főügyésze/igazságügy minisztere is. Immár a harmadik számánál tart a új folyóiratunk a Hungarian Conservative is, amelynek feladata a magyar konzervatív gondolatok angol nyelvű népszerűsítése külföldön. Emellett támogatjuk a European Conservative megjelenését is, de hozzánk tartozik a Hype and Hyper, amely már szinte művészien szerkesztett nyomtatott formában is elérhető. 2019-ben átvettük a Magyar Krónika kiadását is. A megújult Magyar Krónika nagy népszerűségnek örvend és nagyon jó visszajelzéseket kaptunk olvasóinktól. A költéseink mind transzparensek, ezt a most induló új honlapunk is érzékletesen megmutatja.

Valóban, a legtöbb támadást az elmúlt években jelentősen megnőtt kormányzati támogatás miatt kapták.

A források a feladataink bővülésével arányosan nőttek. Az értékteremtő munkánkat kritizálók számára egyébként szerintem már az alapvetésünk sem elfogadható, nevezetesen az, hogy van egy konzervatív think-tank, amely ráadásul érdemi befolyást tud gyakorolni a közbeszédre, itthon és külföldön egyaránt, egyúttal hidat képez a hazai és a nemzetközi konzervatív világ között.

Akik nyilván az új, a budai várban lévő székház miatt is nekimentek az alapítványnak. Pénteken lesz az átadó. Mit kell tudni az épületről?

Tavaly ősszel a parlament kétharmados, Alaptörvényben rögzített döntése nyomán ránk bízta az újraépített Lónyay-Hatvany-villát, ezzel párhuzamosan magánalapítványból közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány lettünk. Fontos leszögezni, hogy a nekünk juttatott vagyonelemek nem váltak magánpénzzé, ránk is szigorú törvényi szabályozás vonatkozik. Ezt a csodálatos, az eredeti tervek nyomán újraépített palotát pedig szeretnénk a köz szolgálatába állítani.

Hogyan?

Az ingatlan több mint húsz éve kallódik, most lett végre funkciója, ám annak meg is kell majd felelni, fogalmazhatok úgy:

ezt a házat el kell tartani, s ez óriási feladat.

Előzőleg a Hatvany-örökösök próbáltak megoldást találni az épület újjáépítésére, aztán a jegybanki alapítványokhoz, majd az államhoz került. Így kaptuk meg 2020-ban. A villában többek között étterem is lesz, amely a széles publikum számára nyitva áll majd. A két előadóterembe kiállítások és koncertek, közéleti, kulturális, művészeti, illetve az alapítvány szellemiségét tükröző egyéb programokat tervezünk. Ez az infrastruktúra az általunk támogatott szervezetek számára közösségi térként is szolgál majd. Emellett természetesen irodahelyiségek is rendelkezésünkre állnak, melyek a működtetés miatt szükségesek. Az épületben továbbá lesz egy olyan közösségi tér, amely jótékonysági célokat is szolgál: tehetségeket segítő, kultúrát gondozó alapítványok, nehéz helyzetben lévőket támogató egyesületek működését segíti majd, rendezvényeknek biztosít helyet. Már a közeljövőben meg kívánunk nyitni egy Hatvany festményeket felsorakoztató kiállítást, amelyet a nagyközönség jegy váltása nélkül látogathat. Ezt további időszaki kiállítások követik majd.

Említette a ma is érvényes alapító okiratot, melyben benne van az euroatlanti integráció dicsérete. Ez napjainkban mit jelent pontosan?

Antall József idején, 1991-ben még nem azt jelentette ez a fogalom, amit ma értenek alatta. Akkoriban senki nem arra a nemzeti határok  felszámolását előre vetítő, birodalmi struktúrák kiépítésén fáradozó, filozófiai/ideológiai szempontból homogenizáló Európai Unióra gondolt az integráció kapcsán, hanem az erős nemzetek szövetségére. Ezt fontos tisztázni. Történész vagyok, kutattam a birodalmak eltűnésének jelenségét, így tudom, hogy a belső dinamikák megszüntetéséből mindig bukás következik. Látjuk azt is, hogy a nép, a démosz szerepét Brüsszelben az NGO-k vennék át, ami nagyon rossz irány. Az eredeti, antalli elképzeléshez tehát továbbra is hűek vagyunk, immár a jelentősen bővült portfoliónkkal is ezt szeretnénk közvetíteni. Mi továbbra is az Antall József által látott és célként kitűzött Európa-képet képviseljük. Küldetésünk egyre fontosabb elemévé válik, hogy fenntartsuk a gondolat, a szó, az írás, a vélemény, a vallás, az önrendelkezés szabadságának éthoszát. Olyan környezetet biztosítunk, ahol ezek az értékek sérülésmentesen fennmaradhatnak.

Van visszacsatolás is? Változik a rólunk alkotott kép nyugaton?

Egyetértek azokkal, akik szerint Magyarországon a politikai innováció megelőzte a filozófiai innovációt az elmúlt évtizedekben. Nekünk ezt a hátrányt kell behoznunk, hogy e két valóság egymást támogatva, egységben legyen jelen a magyar közéletben; Az alapítványunk és mások mellett például a Kommentár folyóirat is ezen dolgozik. Egyre jobban állunk, de a kitűzött célokat még nem értük el. A munkát tovább kell folytatnunk és meg mutatnunk,

el kell magyaráznunk Európának az egyes intézkedések és változtatások mögött rejlő eszmeiséget, gondolatot.

A visszajelzések az ország súlyát messze meghaladó mértékben ismert magyar modellel kapcsolatban természetesen vegyesek, ám a szakmai kapcsolatrendszerünk rohamosan fejlődik, bővül. Könnyen megtaláljuk a potenciális partnereinket, akik Magyarországra önálló gondolatokat megfogalmazni képes szereplőként tekintenek a nagy globális elképzelésekkel szemben. A Hungarian Conservative tartalmait közvetlenül nyugatra többezer emberhez juttatjuk el, a republikánus és tory politikusok postájában már megtalálható, de számos országban az újságárusoknál és a reptereken is lehet kapni a lapot.

Továbbra is egyetemi professzor. Ebből mit tud becsatornázni az alapítvány munkájába?

Indítottunk egy ösztöndíjprogramot doktoranduszok számára, negyven hallgató részvételével. Most hirdettük meg a második támogatói évet. Ösztöndíjat kapnak, rendezvényeket szervezünk nekik, közösséggé formáljuk őket illetve ők formálják magukat. Támogatást nyújtunk kutatásaikhoz, konferenciát szerveztünk nekik és az előadásaikat egy konferencia kötetben publikáljuk. Emellett további publikációs lehetőségeket is biztosítunk számukra. Külön előadássorozatot szervezünk a számukra, ahol kutatásaikról meghívott szakértők jelenlétében is beszámolhatnak. Az új székház az ő közösségük központja és gyülekező helye is lesz. Vagyis nem csak az általunk segített szervezetek, mi magunk is érdemi tehetséggondozást folytatunk. Kevesen végeznek hasonló tevékenységet. Összességében nagyon komoly elvárások fogalmazódnak meg az alapítvánnyal szemben, mind a támogatók, mind a magunk részéről, ezzel a csodálatos épülettel azonban mindenképp új korszakot nyitunk a szervezet történetében.

Fotók: Ficsor Márton

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Haramia
2021. szeptember 02. 21:04
A múlt árnyai saját árnyékukban remegnek. A fény ha rávetül a fára s mozdul a naphorizont, ha más is szót emel, idegesség vesz erőt rajtuk, ajvékolnak mint akit nyúznak. Pedig csak a tükör előtti képet ócsárolják, mert ki ha nem ők hivatottak a múltat felülírni és a jövőt megmondani. Csak-azért is hajrá minden jóérzésű és gondolkodni képes magyar testvérem!
matykox
2021. szeptember 02. 20:35
Amúgy meg nagyon is helyes, hogy az állam a demokrácia működésének legfontosabb feltételeit támogatja! Az ostoba elnyűtt "fékek-ellensúlyok" süketelés helyett valódi egyensúlyt és ideálisan azonos feltételeknek kellene létrejönnie. Persze CSAKIS a nemzet érdekében dolgozó felek közt! Amit ugye erről a szeméthordalékról, amit ma nagyvonalúan "ellenzéknek" neveznek, nem lehet elmondani. Sajnos. De a helyzet az utóbbi 80-100 évben ezek ott voltak a "bal" oldalon ...
McFoker
2021. szeptember 02. 19:23
Nagyon tetszik ahogy próbálják a lopást és a látszatkormányzást valamiféle ideológiaként eladni a fogatlan parasztoknak.
olajfa1
2021. szeptember 02. 19:20
Az a baj, hogy az EU.ban ezek az intézkedések amiket mi hozunk... ezek ott nem magától érthetőek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!