A GVH 14 milliárdos bírságot szabott ki Bige László milliárdos nagyvállalkozó cégcsoportjának

2021. október 22. 13:37

A GVH szerint a Nitrogénművek és vállalkozáscsoportja éveken át törekedett a viszonteladó partnerei közötti verseny, illetve az import korlátozására.

2021. október 22. 13:37
null

A GVH pénteki közleményében jelezte: a Nitrogénművek Vegyipari Zrt., illetve a vele egy vállalkozáscsoportba tartozó műtrágyagyártó- és forgalmazó vállalkozások jogsértő módon meghatározták viszonteladóik számára a termékeik végfelhasználói árait, sőt azt is, hogy mely vevők felé értékesíthetik tovább azokat. A cégcsoport emellett a külföldről történő beszerzés korlátozása érdekében jelentős évi minimum-vásárlásmennyiséget, illetve kizárólagosságot írt elő viszonteladóinak.

A közlemény szerint a Nitrogénművek Zrt. üzemelteti Magyarország egyetlen műtrágyagyárát, a hazai piacon így csak az import jelenthet számára versenyhelyzetet. A versenyhatósági eljárás feltárta, hogy a cégcsoport olyan komplex megállapodásrendszert alakított ki a stratégiai partnereivel, amely gátolhatta a vevőkért folytatott versenyt. A megállapodások a Nitrogénművek termékei szabad árazásának korlátozására irányultak, a magas kötbérrel terhelt elvárt rendelésmennyiség, illetve a kizárólagossági kikötések pedig a helyettesítő termékek beszerzésének és értékesítésének korlátozását célozták. A cég – forgalmazóival együtt – emellett a vevők egymás közötti felosztására is törekedett.

Műtrágya-kartell

Az árak rögzítését, a piac felosztását célzó tiltott megállapodások a legsúlyosabb versenykorlátozásnak számítanak, mivel jelentős társadalmi károkat okozhatnak. A műtrágya-kartell esetében a forgalmazói árverseny visszaszorítása miatt a hazai gazdák a jogsértés időtartama alatt a tiszta versenyhelyzetben érvényesülő árhoz képest magasabb árakkal szembesülhettek. Mivel a műtrágya a mezőgazdaságban a szántóföldi tápanyag-utánpótlás szempontjából meghatározó jelentőségű, a jogsértés hatásai a termelők költségeinek növelésével tovább gyűrűzhettek az élelmiszerpiacra, potenciálisan károsítva ezzel a magyar fogyasztókat - hangsúlyozta a versenyhivatal.

A versenyfelügyeleti eljárásban összesen 11 hazai cég volt érintett, ebből kettő vétlennek bizonyult, így velük szemben a GVH megszüntette az eljárást. A kartellező kilenc vállalkozás közül kettő elismerte a jogsértést és együttműködött a versenyhatósággal. Az együttműködő cégek egyike a hatályos szabályok szerint a bírság teljes elengedésében, másikuk pedig csökkentésben részesült, így nyolc vállalkozás kapott bírságot a jogsértésekért.

A bírságok kiszabásakor a GVH versenytanácsa, gyakorlatának megfelelően a kartellel érintett áruk értékesítése révén elért árbevételt vette alapul. A hosszú időn keresztül folytatott és kiterjedt jogsértések miatt a versenytanács összesen 14,1 milliárd forintos pénzbírságot rótt ki a Nitrogénművek cégcsoportjának hat érintett vállalkozása mellett a Hőgyészi Agrokémiai Kft.-re és a Cargill Magyarország Zrt.-re – közölte a versenyhivatal.

Politikai kötődések

Ismert, hogy gazdasági bűncselekmények gyanúja miatt őrizetbe vették korábban Bigét, ennek ellenére márciusban megrendelt egy több mint 10 millió forintba kerülő közvélemény-kutatást, amelyet először baloldali politikusok láthattak. A kutatás során 2021. január 8. és február 4. között 5000 főt kérdeztek meg, így lehetőség nyílt részletesebb elemzésre is. A milliárdos tagadta, hogy bármiféle pártpolitikai megfontolás állna a közvélemény-kutatás megrendelése mögött.

Ezt némiképp árnyalja a tény, hogy Bige László októberben már arról beszélt: kiváló embereknek tartja Dobrev Klárát és Márki-Zay Pétert is. 

A Bige Lászlóról készült portrénk itt olvasható.

(MTI)

Nyitókép: MTI / Balázs Attila

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pipas 3
2021. november 22. 17:47
Egyszerű, ki kell fizetni neki amennyiért megvette a vörös báró, és állami kézbe kell venni!! Nehogy már tönnkretegye a magyar mezőgazdaságot....egy mocskos gerinctelen bolsevik, és mi magyarok igyuk meg a levét egy tetves bolseviknáci gazember ámokfutásának! Ezek a libernyák bolseviknácik akár hova nézünk mindenhol csak lopják a főváros és a nezet vagyonát...... lásd főváros, városháza, Kispest.... Zugló stb Kommunista kutyából nem lesz demokratikus szalonna soha!!
Reszelő Aladár
2021. október 25. 09:12
Bige nem hülye. Tudja jól, hogy a mostani kormányzattal nem fog tudni jól kijönni, vagyis sokkal rosszabb már nem lesz neki. Most kapott egy rendes bírságot, amit megtámad a bíróságon és így tovább. Ha tudja, majd lealkudja valahogy az eljárás során, de a már szerzett profitot pedig addig még többször megforgatja. Ha lesz kormányváltás, akkor a független magyar bíróság még fel is menti. Tán még a kampányra költött pénzét is visszakapja kártérítés formájában. Talán arra vár, hogy a NER bekopogott és végre kivásárolja.
amca
2021. október 24. 22:56
Bige laci ,ez nem second hand. El kell dönteni ,ez olyan mit a rulett. Vagy a red-re,vagy a black-ra teszel. Te a red-re tettél. Hasta la vista. sic.
Nachtjagd
2021. október 23. 07:28
Ez egy olyan labda, amit a kormánynak illene lecsapnia! Nap 24 órájában sugároznám, hogy a baloldal vörösbárója megemelte több ezer mezőgazdasági termelő költségét, ami által elszálltak itthon az élelmiszerárak. (Megjegyzem sokan, ezért hagyták abba a családi vállalkozást, mert nem érte már meg. )Az egyetlen magyar műtrágyagyár vezetője nyíltan támogatja Gyurcsányékat. Sok ember pedig kire mutogat? Megint Orbánra, hogy mindenért ő a hibás. Pedig a baloldal megint összefogott egy bűnözővel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!