Akik értéket teremtenek

2021. november 23. 17:49

Hiánypótló szándékkal indít dokumentumfilm-sorozatot hiteles emberekről, közösségszervezőkről és országépítőkről a Magyar Krónika magazin. A hely szelleme című sorozat első, Értékteremtők Nógrádban című epizódját november 30-án és december 4-én vetítik a Premier Kultcaféban.

2021. november 23. 17:49
null

A Magyar Krónika magazin a Karnevál Filmmel együttműködve hagyományteremtő szándékkal indítja el hiánypótló filmsorozatát, hogy epizódról epizódra olyan emberek történetei elevenedjenek meg a filmvásznon, akik olyan jelentőségű munkát végeznek a lakóhelyükön, amely példaértékű lehet nemcsak a helyiek, de az egész ország számára, és akik nélkül ma már „a hely szelleme” elképzelhetetlen.

A filmben szereplő interjúalanyokat nézve-hallgatva olyan kérdésekre is választ kaphatunk, hogy miként vehetjük fel a harcot a posztdigitális, felgyorsult világban az idővel, hogy mit jelent az emberléptékű élet, hogyan lehet hitelesen együttélni a természettel, hogyan lehet fenntarthatóan helyben teremteni – épületet, terméket, terményt, közösséget, és végül, de nem utolsósorban, hogy mit jelenthet ma az országépítés. „Gyakorlatilag a mai Magyarország krónikáját készítjük el arról, hogy kik élnek velünk együtt a Kárpát-medencében, és milyen jó ezeknek az embereknek a közelében lenni” – mondja Czakó Adorján a Karnevál Film ügyvezető igazgatója. 

A sorozat első, Értékteremtők Nógrádban című részében a nézők látogatást tehetnek a Fáy házaspárnál, akik miután tandemmel bejárták Liverpooltól Krétáig Európát, hat gyermekükkel Terényben, a háromszáz lelkes nógrádi faluban teremtették meg a saját világukat. A kis településen valóban teremtő munkát vittek végbe,

mesekönyvbe illő, felújított parasztházak, csipkemúzeum, kávézó, vendégház, színházi és kulturális rendezvények viselik magukon Fáy Dániel és Judit keze nyomát.

Terényben talált otthonra egy másik fiatal házaspár, Dezsény Zoltán és felesége, Judit akik a MagosVölgy Ökológiai Gazdaság megálmodásával közel ötszáz fős zöldségközösséget teremtettek. A MagosVölgy nemcsak zöldséget, de a közös cselekvés örömét is adja a közösség tagjainak. A kis településről megismerjük Szedlák Józsefné Ilonka harangozót, a hetvennyolc éves palóc asszonyt,  az utolsók egyikét, aki nemcsak érti, de „beszéli” is a harangok nyelvét. 

Terénytől keletre, a Nyugat-Mátra kapujában, Szurdokpüspöki felett terül el a Mátrai Bivalyrezervátum. A tulajdonos, Szalai Ferenc valódi értékmentő missziót valósít meg itt. Bár sosem tervezte, valódi bivalyos ember lett. A filmből megismerjük az ő példáját is, és a fajtamentés történetét az első egyedekkel való véletlen találkozástól a jelenig. A kozárdi Vadvirág étterem tulajdonosától, Hajas Pétertől és séfjétől, Debreceni Zoltántól pedig azt is megtudjuk, hogy a magyar gasztronómiában miért lehet kitüntetett helye a bivaly-, illetve a szamárhúsnak.

A film különlegességét adja a felvételekhez használt technika is: a Karnevál Film stábja a forgatáshoz nem a  megszokott dokumentumfilmes eszközparkot választotta, hanem, a filmiparban csúcsminőségűnek számító felszerelést használtak. „Azért használtunk RED kamerát – ami egyébként filmes- játékfilmes felszerelés –, mert páratlan átfogással és dinamikai tartománnyal rendelkezik” – magyarázza Czakó Adorján.

Ugyanakkor ezeknek a kameráknak sem a kezelhetősége, sem a kialakítása nem dokumentumfilmezésre szabott.

Egy játék- vagy reklámfilmes helyzetben, ahol megtervezett napok állnak rendelkezésre, minden a kamerát szolgálja ki, míg egy dokumentumfilmes helyzetben az eseményt kell kiszolgálnia a kamerának. A film lenyűgöző képi világa a bizonyíték arra, hogy jól döntöttek.

A bemutatót két időpontban, november 30-án és december 4-én 18:30-tól tartják a Premier Kultcafé moziban, a jegyek a Magyar Krónika oldalán vásárolhatók meg: https://magyar-kronika.hu/jegyvasarlas/

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sincero
2021. november 23. 18:46
Nagyszerű tanúságtétel a tartalmas és igazi emberi értékek felvállalása mellett - csak köszönetet lehet mondani ezért mindegyik családnak. Akik hagyományokat és a múlt értékeit akarják átmenteni a jövőbe, azoknak ki kell szállniuk az embertelen liberális mókuskerékből, amely csak értéktelen szemetet tud létrehozni, és a végén szükségszerűen kihullik a történelem fogaskerekéből.
OberEnnsinnen
2021. november 23. 18:26
Akik értéket teremtenek. és akik nem. Sátán legújabb produkciója, norvég, tehát, azt sem lehet állítani: elfajzott zsidó provokáció: https://www.youtube.com/watch?v=tyQ6qD-u-J8&t=221s When Harry met Santa
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!