Az omikron ellen három adag kell a Pfizer/BioNTech-vakcinából

2021. december 08. 16:48

A harmadik dózis viszont a huszonötszörösére emeli az úgynevezett semlegesítő antitest titerek számát a teljes oltáshoz képest.

2021. december 08. 16:48
null

Teljes oltás és frissítő oltás, azaz három adag szükséges az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) ellen a német BioNTech és az amerikai Pfizer együttműködésével kifejlesztett védőoltásból a vírus omikron nevű változatának semlegesítéséhez – közölte szerdán a két társaság laboratóriumi vizsgálatok előzetes eredményei alapján.

A közlemény szerint a vizsgálatok kimutatták, hogy a két adagból álló teljes oltás nem gátolja kellőképpen a Covid-19 kialakulását, ha az omikron variáns okozza a fertőzést, de a súlyos lefolyású betegségtől megvéd. 

A vakcina harmadik dózisa viszont a huszonötszörösére emeli az úgynevezett semlegesítő antitest titerek számát a teljes oltáshoz képest, és így megfelelő védelmet biztosít az omikronnal szemben. 

A teljes oltás ugyan megvéd a Covid-19 súlyos lefolyása ellen, a harmadik adaggal viszont jelentősen javul a védettség az új vírusváltozat esetében - idézték a közleményben Albert Bourlát, a Pfizer vezetőjét. Ugur Sahin, a BioNTech társalapító-vezérigazgatója hozzátette: az első laboratóriumi adatok "arra utalnak, hogy az emlékeztető oltás megfelelő védelmet nyújthat az omikron variáns által okozott bármilyen súlyosságú betegséggel szemben".

Ugyanakkor a német biotechnológiai vállalkozás és az amerikai gyógyszeripari vállalat tovább folytatja az omikron elleni úgynevezett változat-specifikus vakcina kifejlesztését. Terveik szerint ha a magasabb szintű és hosszabb ideig tartó védelem érdekében módosítani kell az az EU-ban csaknem egy éve használt vakcinát, akkor március végére elérhetővé tehetik az omikronhoz igazított oltóanyagot. A cég azzal számol, hogy 2022-ben négymilliárd adag oltást lesz képes előállítani.

(MTI) 

Borítókép: MTI/ Kiss Dániel

Összesen 151 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ambaracurjan
2021. december 10. 22:51
Nem tudom mikor, 1hónap, egy év vagy 10év de ki fog pukkanni az mrns-lufi. A hagyományos vakcinák maradnak. Azért vannak maradandó dolgok. Karikó Katalint nem hibáztatom, ő is csak egy tudós, aki istent játszik és azt hiszi hogy bármit elvisel az élő szervezet amit több milliárd év formált csiszolt. A nagy hókuszpókuszból ami a színpadon folyik a fele sem igaz.
ambaracurjan
2021. december 10. 21:50
Egyre mohóbbak a a vakcinagyártók. Különösen a Pfizer. A korai "99%-os hatékonyság" belengetése is nevetséges volt, a technológia részleteinek homályos volta pedig óvatosságra intő. Az eljárás megbolondíthatja az immunrendszert, de a szivárgó információk még nagyobb problémát jeleznek. Ha igaz hogy PEG nanorészecskék viszik az RNS-t a vérben akkor meg is van a magyarázat miért olyan sok az allergiás reakció az mrns vakcinákra.
Paskai
2021. december 09. 09:51
"Az omikron ellen három adag kell a Pfizer/BioNTech-vakcinából." Naponta.
duzur
2021. december 09. 09:45
Az Omikron ellen a 3 oltás is csak gyengén véd, de ameddig a Delta okozza a legtöbb fertözést és terheli a korházakat, addig fontos a 3. oltás is. Idöközben már fejlesztik az Omikron ellen is müködö vakcinát, ami állítólag márciusban lesz elérhetö. Ha viszont az bizonyosodik be, hogy az Omikron csak enyhe tüneteket okoz, akkor nincs komoly baj. Állítólag sajnos a nagyon várt és már elérhetö orvosságok csak Delta ellen segítenek, az Omikron ellen nem. Az köztudott, hogy az influenza elleni oltást is minden évben adaptálni kell a mutánsok miatt és valszeg a Covid is hasonló eljárást fog igényelni. (Megjegyzem, hogy az influenza elleni oltás is veszít hatásából az év folyamán.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!