Így vetődött árnyékra a baloldal: nem Magyarország gátolja Oroszország SWIFT-ről való letiltását

2022. február 26. 21:59

Összeszedtük az ellenzéki politikusok megnyilvánulásait, amelyekben azt sugallták: miattunk nem szankcionálja az EU keményebben Oroszországot.

2022. február 26. 21:59
null

Február 24-én csütörtökön felröppent a hír a nemzetközi sajtóban, hogy nincs egyetértés az EU-n belül egyes Oroszország elleni szankciók kapcsán. A CNN beszámolója szerint Oroszország SWIFT-ről való lekapcsolásának kérdése szakította két táborra az uniót.

Vezető uniós források a csatornának azt mondták, hogy Lengyelország, Észtország, Lettország és Litvánia szorgalmazzák, hogy a SWIFT-tiltás a szankciócsomag része legyen, míg Németország, Olaszország, Ciprus és Magyarország azok közé tartozik, akik az Oroszországgal való szorosabb gazdasági kapcsolatok miatt nem akarják, hogy a SWIFT-től való eltiltás is felkerüljön a szankciós listára.

Egy magas rangú EU-diplomata azt nyilatkozta a CNN-nek, hogy „beszélgetés folyik”, de úgy véli, hogy „valószínűleg” a gazdasági érdekek diadalmaskodnak a vitában, így Brüsszel nem vágja el Oroszországot a SWIFT-től.

Donald Tusk, az Európai Tanács volt elnöke, és az Európai Néppárt elnöke Twitteren reagált a hírekre: „Ebben a háborúban minden valóságos: Putyin őrülete és brutalitása, az ukrán áldozatok, a Kijevre hulló bombák. Csak a szankcióink nem igaziak. Szégyelljék magukat azok az EU-s kormányok, amelyek megvétózták a határozott döntéseket (Németország, Magyarország, Olaszország).”

Mi az a SWIFT?

A SWIFT (Nemzetközi Bankközi Pénzügyi Telekommunikációs Társaság) egy pénzügyi hálózat, amelyet 1973-ban alapítottak, és a mai napig több mint 11 ezer pénzügyi intézet használja az üzenetek és fizetési megbízások biztonságos küldésére. Jelenleg más globálisan elfogadott alternatíva hiányában nélkülözhetetlen az utalások lebonyolításához.

Oroszország eltávolítása a SWIFT-rendszerből ellehetetlenítené a tranzakciók küldését és fogadását, amely hirtelen sokkot okozna az orosz vállalatok, illetve azok külföldi ügyfelei számára. (Forrás: hirado.hu)

A hír eljutott Ukrajnába is. Volodimir Zelenszkij egyik bejelentkezésében üzent, főként Németországnak és hazánknak, hogy engedjék át az Oroszország elleni szankciót, amely a SWIFT-ről való letiltást is tartalmazza.

Valóban miattunk nem tiltották még le Oroszországot?

A hazai ellenzék is reagált a hírekre, lássuk mit írtak az a meghatározó politikusaik az ügyről:

Donáth Anna: „Felszólítom Orbán Viktort, hogy ne blokkolja tovább Oroszország kizárását a nemzetközi pénzügyi rendszerből, a SWIFT-ből! Mára egyedül maradt Európában!”

Dobrev Klára egy február 25-i posztjában állította, hogy „Orbán a háttérben továbbra is mindent elkövet a szankciók enyhítése érdekében”.

Hadházy Ákos a Facebookon a következőt állította: „a legkevesebb, amit a Világ tehet, hogy kizárja a nemzetközi pénzügyi rendszerből, a SWIFT-ből. Jóbarátja, Orbán Viktor nyert neki egy kis időt, gondolom, ebben a néhány napban kiutaltak még néhány milliárd dollárt a megfelelő off-shore paradicsomokba.”

Márki-Zay Péter sem hagyta szó nélkül az ügyet: „Magyarország utolsó EU-s tagállamként próbálta megakadályozni, hogy kizárják az oroszokat a világ pénzügyi vérkeringésének számító SWIFT-rendszerből. Orbán Viktor tudatosan próbált falazni szövetségesének. Szerencsére gyenge volt hozzá” – írta a közösségi oldalán.

Cáfolat

Az ügyben a kormányzati szereplők már korábban megszólaltak, Kovács Zoltán a Twitteren írta meg: fake news, tehát álhír az, hogy Magyarország blokkolja az EU szankcióit, amelyek Oroszország SWIFT-ről való letiltását jelentenék.

Szijjártó Péter többször is cáfolta a vádakat. Először kifejezetten Donald Tusk megszólalására reagált, és elmondta: ilyen nem történt, Magyarország nem szólalt fel ebben a kérdésben. Később ismét nyilatkozott az események kapcsán, és álhírnek nevezte, hogy hazánk blokkolja az Oroszországgal szembeni szankciókat. „A nemzetközi politika és a nemzetközi sajtó egyes képviselői nem átallanak álhíreket gyártani és hazudozni. Nem fér a fejembe, hogy hogyan lehet, hogy miközben háború van, emberek halnak meg, egyesek fake news gyárakat üzemeltetnek” – jegyezte meg a magyar külügyminiszter.

Orbán Viktor is megerősítette, Magyarország minden szankciót támogat Oroszországgal szemben. A miniszterelnök rémhírnek és dezinformációnak nevezte, hogy Magyarország az egyetlen uniós tagállam, amely ellenzi az orosz bankok pénzügyi elszigetelését. „Készüljenek fel, hogy háborúban a dezinformáció általános (...). Magyarország a csütörtöki uniós csúcson világossá tette, hogy minden szankciót, amiben egyetértés van az unióban, támogatunk. Mi nem blokkolunk semmit” – fűzte hozzá.

A magyar kormányzat tagjai mellett a lengyel kormányfő is megerősítette, a magyar vezetés nem ellenzi az oroszok kitiltását a bankközi fizetési rendszerből. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök Twitter-oldalán azt közölte: szombaton is tárgyalt Orbán Viktorral, aki támogatásáról biztosította az Oroszországgal szembeni szankciókkal kapcsolatban, beleértve a SWIFT letiltását. Fontos kiemelni, hogy a nemzetközi sajtóhírek szerint Lengyelország a SWIFT-ről való letiltás legfőbb támogatói között van.

A baloldali sajtó is beszállt

A politikusok mellett a balliberális sajtó is lecsapott az ügyre. A Telex tudósítója Kijevből jelentkezett be a Partizán élő adásában, Földes András többek között elárulta azt is, hogy az ukrán emberek bizalmatlanok velük, ha megtudják, Magyarországról jöttek. Elmesélte, hogy egy ukrán nő többször is elmondta neki tört angolsággal, hogy „SWIFT! SWIFT-system! Why Hungary do this? SWIFT-system” – utalva ezzel a hírekre, miszerint Magyarország blokkolja a szankciókat. Megjegyezte, hogy nem egyértelműek a hírek a magyar álláspont kapcsán. Kijelentette továbbá, hogy magyarázkodniuk kellett, hogy a „független hírszolgáltatást képviselik”, és nem propagandát folytatnak. „Nem egyszerű magyar újságíróként jelen lenni” – panaszolta.

A valóság közbeszólt

Manfred Weber, az Európai Néppárt képviselőcsoportjának vezetője február 26-án este a Twitteren közölte, hogy nem a magyar kormány gátolta az oroszok kizárását a SWIFT-ből. „A német kormány az utolsó uniós partner, amely még nem ért egyet Putyin és Oroszország SWIFT-rendszerből történő kizárásával” – írta. A német politikus ezzel igazolta: a baloldali ellenzék által épített narratívával ellentétben nem Magyarország gátolta az erős (sokak által legerősebbként számon tartott) szankció elfogadását Oroszországgal szemben. 

Nyitókép: MARKUS SCHOLZ / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lugyu
2022. február 27. 11:24
A prolik meg elhitték és terjesztették. A cáfolatot bezzeg nem!
Performan
2022. február 27. 09:34
Nehéz kampány lesz. Azért lesz nehéz, mert egy hét is kevés, hogy csak felsoroljuk azokat az aljasságokat, amiket az ellenzék eddig Magyarország ellen elkövetett.
dick52
2022. február 27. 08:33
Ugyan van-e még egy ország, akinek ilyen ellenzéke van?
Bandi0723
2022. február 27. 07:50
Kedves "Ballikos kommentelők"! A valóság úgy látom, hogy megint nem zavarja önöket! Vagyis össze zavarja a buksijukat! Önök szerint tehát: 25-én "Óbán" vétózott, aztán 26-án jött ki a hír „A német kormány az utolsó uniós partner, amely még nem ért egyet Putyin és Oroszország SWIFT-rendszerből történő kizárásával”. Nem baj, "van másik" akkor 24-én vétózott! Miiii vaaan? Na ennél a résznél összezavarodtam! Kérem önöket, hogy ezt az ön.ökön szúrást magyarázzák már meg nekem! Kérem, kérem, kérem! És megfogják magyarázni!? Kíváncsian várom válaszukat. A nyertes: Egy kétszemélyes belföldi kávéfőzőt vihet haza! Ennyi. Tisztelettel egy vidéki, ostoba, buta, aberrált és ami a fő bűnöm jobboldali, konzervatív szavazó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!