A magyar falu civilizációs érték – Gaal Gergely a Mandinernek

2022. március 14. 19:00

A vidék abban is irányt mutat, miként kellene működnie a közösségi összefogásnak – mondja lapunknak Gaal Gergely KDNP-s politikus, a Miniszterelnökség miniszteri biztosa, akit a programról kérdeztünk. Interjúnk.

2022. március 14. 19:00
null
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

Honnan jött a Magyar Falu Program ötlete?

A magyar falu különleges civilizációs érték. Értéknek tekintjük a falvakat, a kisközösségeket, azt a sajátos szemléletmódot, amit a falvak képviselnek, amit a vidéki magyar emberek magukénak tudnak, és ahogy hozzáállnak a gazdálkodáshoz. A vidéki magyarság természetközeliségéből is sokat tanulhatunk. Egyszóval sokat köszönhet a vidékieknek a magyarság. A kommunizmus kollektivizálta és ezzel tönkretette a vidéket, a 2010 előtti baloldali kormányzatok is lekezelték, lenézték a falvakat. A 2010 óta szolgáló kormány azonban inkább felemelni szeretné a falvakat, a falusi világot, hiszen enélkül az ország nem tud előre menni. Ez egy fontos szemléletbeli váltás. 

Mire van program?

Az elsődleges célja, hogy a magyar falvakban tapasztalható népességcsökkenést megállítsa, esetleg megfordítsa. Orbán Viktor miniszterelnök 2018-ban hirdette meg a Magyar Falu Programot, és egy évvel később indult el. Kidolgozója és irányítója Gyopáros Alpár kormánybiztos és csapata. A program az ötezer főnél kisebb településekre vonatkozik, amiből több mint 2800 van az országban, azaz

a magyar települések több mint 90 százaléka érintett lehet benne.

Már most mérhető eredményei vannak épp a népességcsökkenés megállítása tekintetében. Ezer olyan település van, amiben három év alatt megfordult a tendencia. Ez a vártnál is jobb eredmény, hiszen az érintett falvak több mint egyharmadáról beszélünk. Senki nem gondolta volna, hogy ilyen gyorsan lesznek érzékelhető változások. Ez is mutatja, hogy valós igényt sikerült megcélozni.

Ebben a kiköltözés is benne van?

Sokan költöznek városról falura, ami jól mutatja a kistelepülések megnövekedett vonzerejét. Ebben nyilván nagy szerepe van a falusi CSOK-nak, ami már több mint 28 ezer családnak segített az otthonteremtésben. Egyébként négy pillére van a programnak. Az egyik a falusi CSOK. A másik a falusi útalap, ami szintén fontos, mivel a kistelepüléseket egymással összekötő, többszámjegyű alsóbbrendű utakra vonatkozik. Már

háromezer kilométernyi utat sikerült felújítani vagy építeni ennek keretében,

ami gyakorlatilag az Európa két vége közötti távolságnak felel meg. Idén további 1500 kilométer felújítására kerül sor. A harmadik pillér egy pályázati támogatási rendszer, amit évről évre kiírunk. Ebben önkormányzatok és egyházi közösségek illetve civil szervezetek pályázhatnak kisléptékű beruházásokra. Például épületek, játszóterek építésére-fejlesztésére, orvosi rendelők építésére, orvosi eszközök beszerzésére, közösségi terek létrehozására, temetők rendbehozására, valamint ravatalozók építésére. De eszközbeszerzésre és bértámogatásra is van keret. Ezekből is jól látható, hogy segíteni szeretnénk a közösségi életet. A harmadik pillér része a falusi civil alap is, amelynek keretében a kistelepüléseken működő civil szervezetek pályázhatnak. A negyedik pillér a falusi gazdasági szereplők támogatása, ami kisvállalkozásokat, például kisboltokat jelent, ide tartozik a Magyar Falu Vállalkozás-újraindítási Program is. Mind a négy pillér az életminőség javítását szolgálja, aminek jelentős szerepe van a népességcsökkenés megállításában. 

Van még vidéklenézés a városiakban?

Sajnos még mindig nem tűnt el teljesen ez a jelenség. Főként a baloldali politikusok eresztenek el ilyen mondatokat. De szerintem a társadalom szemében ez ma már megengedhetetlen. A szemléletformálás része a Magyar Falu Program is. Gondoljunk csak bele: a világháborúkban, vagy 1956-ban, amikor a vidék látta el élelemmel a harcoló fővárost, természetes volt ez a megbecsültség. Most is annak kellene lennie. 

Hogy fogadják az őslakosok a „jöttmenteket”?

Először is fontos látni, hogy a városok agglomerációs körzetében lévő falvakba is sokan költöznek. Emellett a járvány és ennek következtében az otthoni munkavégzés lehetősége is segítette a falusi életet, hiszen az ingázók egy részének nem kellett bejárnia. A városból kiköltözőknek ugyanakkor meg kell tanulniuk a falusi életmódot. Csak néhány apró példa: le kell söpörni a járdát a ház előtt, el kell takarítani a havat, ugyanakkor nem jó ötlet aláírást gyűjteni a templomban a harangszó ellen és feljelenteni a szomszédot, mert hajnalban hangosan kukorékolt a kakas. Aki nyitottsággal megy oda, annak ez egyáltalán nem lehetetlen.

A vidék abban is irányt mutat, miként kellene működnie a közösségi összefogásnak,

mivel mindenki ismer mindenkit. Nagyon jó hatása van annak, ha kicsit közelebb kerülünk a természetes közösségekhez. Ebben pedig hagyományosan az egyházaknak is nagy szerepe van, ami ezzel még jobban fel is értékelődik.

Az egyházak hogyan állnak mindehhez?

Komoly támogatások vannak részükre. Az egyházközségek szintéjéről érkeznek a kérelmek, és ma már számolnak is a Magyar Falu Programmal. Amit még hangsúlyozni szeretnék, hogy a Magyar Falu Program pályázati rendszerben elnyerhető támogatásai kizárólag hazai forrásokból valósulnak meg. Ez teszi lehetővé az egyszerű pályázási rendszert és a gyors, kilencven napos döntéshozatalt. A pályázók a teljes összeget előfinanszírozásként kapják meg és nincs szükség önrészre sem. Minden évben a tapasztalatokhoz igazítjuk a pályázatokat. Idén például már volt lehetőség fogorvosi szék beszerzéséhez szerezni támogatást, amelyre korábban még nem volt mód.

Önnek vannak kedvenc projektjei?

Három gyermek édesapjaként különösen közel állnak hozzám az óvodafelújítások. Eddig

hétszáz óvoda újult meg vagy épült fel a program keretében,

célunk a 2010 előtt a baloldali kormányok által bezárt összes kistelepülési óvoda újranyitása. Gyakran olyan dolgok valósulnak meg, amelyekre már hosszú ideje, akár évtizedek óta vártak a falusi közösségek. Azt szeretnénk, hogy ezek a kistelepülések megfeleljenek a 21. századi igényeknek, ehhez szeretnénk hozzájárulni, ebben szeretnénk segíteni. A program életben maradására és folytatására az egyetlen garancia, ha április 3. után ugyanaz a politikai közösség vezeti majd az országot, amelyik most.

Gaal Gergely KDNP-s országgyűlési képviselő 1977-ben született Budapesten. 1994 óta Solymáron él. 1995-ben érettségizett Budapesten. 2001-ben külkereskedelmi üzletkötő felsőfokú szakképesítést, majd 2004-ben szerzett történelem szakos bölcsész és tanár diplomát a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Karán. 2004-től 2010-ig egy családi jellegű építőipari mikrovállalkozásban tevékenykedett, 2006-tól ügyvezetőként. 2006-ban belépett a Kereszténydemokrata Néppártba, jelenleg tagja az Országos Elnökségnek és az Országos Választmány elnökségének. 2006-tól az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség alelnöke, 2010-től 2014-ig elnökhelyettese, közben 2013-ban az elnöki feladatokat is ellátó ügyvezető elnöke. 2004 óta tagja a Fidesz solymári szervezetének, melynek 2006 óta elnöke. 2006 és 2017 között önkormányzati képviselő Solymáron, 2010 és 2014 között társadalmi állású alpolgármester a településen. 2013. március 4-től a ciklus végéig országgyűlési képviselő a KDNP színeiben. 2016-ban a Nemzetpolitikai Államtitkárság által meghirdetett Márton Áron Emlékév Programbizottságának elnöke, 2017-ben a Szent László-év tanácsadó testületének elnöke. 2017-ben a Kereszténydemokrata Néppárt Gaal Gergelyt jelölte a Fidesz-KDNP országos listájáról a Rubovszky György képviselő halálával megüresedett országgyűlési képviselői mandátum betöltésére. 2018 novemberétől a KDNP kommunikációs igazgatójaként segíti a kisebbik kormánypárt és országgyűlési frakciója munkáját. 2014-ben kötöttek házasságot feleségével, Gaal-Hasulyó Bernadettel, akivel együtt nevelik három gyermeküket, a 2015-ben született Mátyást, a 2016-ban született Mártont és a 2018-ban született Júliát.

Fotók: Ficsor Márton

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Valodi
2022. március 15. 09:33
Van egy 93 ezer négyzetkilométeres földrajzi tér, amin és aminek a biológiai potenciáljából és annak fenntartható használatából meg kell élni közel 10 millió embernek és utódaiknak. Ez ugye Magyarország. Akkor is, ha a Föld az Éggel összeszakad.... tudta is ezt az ország évszázadokig! No, mostanság éppen ezt a potenciálunkat b@sszuk el végképp a fidesz jóvoltából! Épeszű ember evidenciaként tudja, hogy az élelmiszer elsősorban létfeltétel és nem áru. Nem "versenyképesen" és "gazdaságosan" kell megtermelni, hanem „minden körülmények között”. Ezt csakis helyben élő parasztcsaládok képesek biztosítani. A valódi falu nem lakó-, nyaraló vagy szegénytelep, nem is „jogi személy agráripari üzeme”, hanem egy emberi közösség és természeti környezete szerves egysége. Az életképes birtokméret az nem közgazdasági, hanem biológiai fogalom - életképes az a birtok, ami elsősorban a művelői saját biológiai létét, továbbá a munkamegosztás miatt a földközelből eltávolodott más családok élelmiszerét minden körülmények között - tehát kőolaj és béke híján is - képes megtermelni. Ahogyan nem létezik "életképes fegyvergyár", ugyanúgy nem lehet konkurense a helyi parasztcsaládoknak semmilyen virtuális képződmény, sem állam, sem jogi személy. Ha ilyen formáció áll átmenetileg a parasztcsalád helyén, akkor csupán közönséges, profitérdekből elkövetett tolvajlás történik a jövő generációk terhére - az összes ilyen formáció tehát káros és fölösleges.... Ne legyenek kétségeink - pusztulásra van ítélve az a falu és rajta keresztül az a nemzet, amely földjeinek jövedelme nem marad a helyi földművelő családoknál megélhetési jövedelemként „szétterítve”, hanem idegenek profitjaként elhagyja a területet!
Perczel Éva
2022. március 15. 04:58
Sajnálom, hogy ezt a cikket csak ennyien olvasták, míg egy Gődény, Majoros, vagy éppen Puzsér több figyelmet kap!
káli
2022. március 14. 22:15
Végre még egy vízgereblyéző senkiházi!
Kard
2022. március 14. 21:06
A pénzgazdaság nem ismeri el értékén az ökológiai értéket. Kikényszerített és/vagy kimódolt a legtöbb árazás és pénzügyileg értékszámba vett dolog. A hülye meg hülye, emellett egyszerű játékelméleti alany, szögegyszerű gondolatainak súlyos következményével. Természetesen egyelőre a lélegzetvétel sem kerül pénzbe, de ettől még van értéke. Kb a helyes tájhasználat is ilyen érték. Van még pár, amitől közép-hosszútávon függ a belváros élhetősége.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!