Szlovák lap: A kölcsönös sértegetések után a magyar-ukrán kapcsolatok holtponton vannak

2022. június 09. 10:26

A lap hozzátette, hogy a két fél kölcsönösen kétségbe vonta egymás mentális állapotát, ami a diplomáciában nem mindennapos dolog.

2022. június 09. 10:26
null

A Denník N liberális szlovák napilap online felületén megjelent cikkében kiemelte, hogy Ukrajna vezetése keményen kritizálta a németeket is, de ők nem reagáltak annyira élesen, mint a magyarok. Az eddig sem a legjobb magyarukrán kapcsolatok az elmúlt napokban eddig sohasem látott szinte romlottak le:

a két fél kölcsönösen kétségbe vonta egymás mentális állapotát, ami a diplomáciában nem mindennapos dolog.

A lap hozzátette, hogy az ukránok a szankciókkal vagy a fegyverek szállításával kapcsolatban nem csak a magyar álláspontot kritizálják, de az elmúlt hónapok során a legsúlyosabb vitákra éppen Budapesttel került sor.

Vitázunk, de segítünk is nekik

A Napunk.sk híroldal által megkérdezett szakértők egyetértettek abban, hogy ugyan a magyar kormány vitákba bocsátkozik, de valójában nagy segítséget nyújt a megtámadott ukránoknak, és nem csupán humanitárius területen, hanem például az energetika terén is. Ahogyan azt a magyar kormány is gyakran hangsúlyozza, az országon megközelítőleg 800 ezer menekült utazott át és körülbelül 24 ezren kértek ideiglenes menedéket.

Magyarország a történelme során még soha nem fogadott be ennyi menekültet

– hangsúlyozta a Napunk híroldalnak Kiss J. László (Budapesti Corvinus Egyetem). A németek Zelenszkij csapatának kritikáját visszafogottan fogadták, miért volt tehát a magyarok reakciója ennyire más? Feledy Botond külpolitikai szakértő szerint mindhárom ország esetében a választ a belpolitikában kell keresni. Németország Európa egyik, vagy a legfőbb vezetőjének tartja magát és ezért nem engedheti meg magának, hogy élesen reagáljon a megtámadott ukránok nyilatkozataira. Ami még fontos: a német kormányt alkotó politikai erők nem tudnak politikai tőkét kovácsolni abból, ha bekapcsolódnának ebbe a konfliktusba.

Zelenszkijt azonban ezért a hangnemért otthon ugyanúgy támogatják, mint Orbán Viktort.

Mindhárom ország tehát a saját belpolitikai narratívájának a túsza. Hosszútávon a lap szerint az lesz a fő kérdés, hogy ki fog részt venni Ukrajna újjáépítésében. Feledy szerint a kelet-európai országok biztosan részt akarnak majd ebben venni és Magyarország is érdekelt lesz ebben. A jelenlegi kommunikációval azonban ezt Magyarország kockára teszi a szakértő szerint.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher/EPA/Ukrán elnöki sajtóhivatal
 

Összesen 131 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Atti878
2022. június 09. 18:43
A Denník N, és magyar nyelven is működtetett "női alsónemű" változata kimondottan szlovákiai magyarellenességéről, Magyarország ellenességéről híres, progresszív Gyurkabácsi által pénzelt szennyújságírás. Ezért nem is érdemes foglalkozni az általuk megjelentetett cikkekkel. Ennyi.
brekker
2022. június 09. 17:05
"A jelenlegi kommunikációval azonban ezt Magyarország kockára teszi a szakértő szerint." Elnézést!
brekker
2022. június 09. 16:49
Talán a CIA csinál neki valami új személyazonosságot, ha addig is rendesen teljesíti a parancsaikat. Az oroszok, meg mint hasznos hülyét talán hagyják élni egy kicsit még, mielőtt kinyírnák.
blondibarbi
2022. június 09. 16:22
Ez a nemzetiség meg mit pofázik bele mások dolgába ?! NEM, véleményük SE lehet !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!