A cégadatok szerint Geszti Péter és felesége több tízmilliós osztalékot vett fel

2022. július 20. 19:43

A szövegíró állítása szerint be kell zárnia „katás cégét”. Reklámügynöksége azonban két alkalmazottal is nyereséges.

2022. július 20. 19:43
null

A tavalyi év eredménye után idén 71 millió forint osztalékot vett ki Geszti Péter és felesége a kettejük tulajdonában álló Grund Kft-ből. A Mediaworks Hírcentruma átnézte a cégadatokat, és azt találta, hogy a vállalkozásnak összesen két alkalmazottja van, miközben szerteágazó és láthatóan nyereséget hozó tevékenységet folytatnak. Közben Geszti kedden bejelentette, hogy a kisadózókra vonatkozó törvényi módosítás miatt be kell zárnia egy katás cégét.

Az RTL klub kedd délelőtti műsorában úgy fogalmazott: „Sokan vannak nagyon a barátaim közül, zenészek, művészek, és hát nyilván futároktól kezdve, ezer más szakmán keresztül, akiket nagyon súlyosan érintett, ez a katás változás.

Nem tudjuk, hogy melyik cégről van szó, de Geszti nyilatkozata arra utal, hogy kihasználhatta a kata által eddig biztosított munkajogi kiskaput, vagyis a bezárandó katás vállalkozása egy másik cégnek dolgozhatott. A kata szerinti adózást eredetileg ugyanis nem csupán egyéni vállalkozások választhatták, hanem egyéni cégek, illetve betéti társaságok és közkereseti társaságok is.

Mindezek fényében érdekes, hogy Geszti Péter kétszemélyes reklámcége, a Grund Kommunikációs kft – amelyben az énekes mellett felesége Ditz Edit a másik tulajdonos – mindössze két alkalmazottal működik. A Mediaworks Hírcentruma áttekintette a cégadatokat, amelyekből az is kiderül, hogy idén májusban a tavalyi év eredménye után ketten

közel 71 millió forint osztalékot vettek ki, ebből 28,6 milliót az eredménytartalék terhére.

A cég 2021-es adózott eredménye 42 millió forint volt.

A cég sokrétű tevékenységet folytat, egy tavaly nyáron megjelent interjúban a Forbes magazinban Ditz Edit félig tréfásan azt mondta: „Inkább produkciós cég vagyunk, de ha megkérdezi anyukám, hogy mit csinálok, egyszerűbb azt mondani, hogy reklámügynökség. Nehéz pontos definíciót adni: bizonyos szempontból azt csinálunk, amit akarunk.” Az interjúban azért komolyabb formában is szót ejtettek a tevékenységükről, Geszti Péter beszélt például arról is, hogy ők a társproducerei a készülőfélben lévő Szia, Életem! vígjátéknak és a Grund áll az új Rádió 1-es plakátok mögött, „ahol Sebestyén Balázsék kamu-kigyúrtan szörföznek a könnyfakasztóan kék hullámokon”. 

A cég tehát foglalkozik kommunikációs munkákkal, filmes produkciókkal és rendezvényekkel is, amihez a két alkalmazott mindenképpen kevésnek tűnik, így valószínűleg alvállalkozókkal is dolgoznak, akik között lehetnek katások is.

Százmillió feletti régi adótartozás

Az énekes egyik egykori érdekeltsége egyébként korábban összetűzésbe került az adóhivatallal: 2009-ben a Blikk arról írt, hogy az APEH – a NAV elődje – feketelistáján a délegyházi székhelyű Akció Reklámügynökség Kft. a 16. helyen szerepel a 180 napot meghaladó 100 millió forint feletti tartozással rendelkező cégek között. Bakonyi Ágnes, az APEH akkori szóvivője a lapnak annyit mondott, hogy a pontos összeg adótitoknak minősül, ezért csak

annyit tud megerősíteni, hogy 100 millió forint feletti.

Geszti Péter az újságot a cég ügyvezető igazgatójához irányította, Angyalosi László pedig azt közölte, hogy a Kft.-nél volt egy APEH vizsgálat, amely mindenféle megállapítást tett, ezekkel ők nem értettek egyet. A cég egyébként már évek óta nem működött. Később 2010 őszén Geszti eladta a részesedését, kiszállt a cégből. A Mediaworks Hírcentruma Geszti Péter bezárandó katás vállalkozásával és a Grund kft tevékenységével kapcsolatban konkrét kérdéseket is küldött emailban a cég címére, de eddig nem érkezett válasz. 

Nyitófotó: Facebook

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sasszem
2022. július 21. 12:10
TOLVAJ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
zakar zoltán béla
2022. július 21. 10:07
Egy igazi pojáca! Nulla értékkel!
Szorgos Lajhár
2022. július 21. 09:48
Ez az alak egy olyan toleráns gojból is, mint szerény személyem, kihozza a verbális antiszemitát. Nagyon kevesen vannak ilyenek, Geszti után mondjuk Haraszti Miklós. Mondjuk Vásárhelyi Riska esetében nem a zsidó származása az első, ami vele kapcsolatban eszembe jut.
nemecsekerno_007
2022. július 21. 08:37
Ezért szopattok engem is a KATA kinyírásával?! Egyre messzebb rugdaljátok a pöttyöst.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!