Januártól jöhet a tíznapos apaszabadság

2022. augusztus 23. 09:54

A jogharmonizáció az őszi parlamenti ülésszakban kerülhet majd napirendre.

2022. augusztus 23. 09:54
null

A munka törvénykönyvének módosítására van szükség ahhoz, hogy az apáknak járó szabadság az Európai Unió irányelve értelmében a jelenlegi ötről tíz napra nőjön. A VG információi szerint a jogharmonizáció az őszi parlamenti ülésszakban kerül majd napirendre, a módosítását az Országgyűlésnek is meg kell szavaznia. A Világgazdaság úgy tudja, az uniós irányelv átültetése több tagállamban is csúszik.

A Technológiai és Ipari Minisztérium megkeresésükre jelezte:

az irányelv átültetésével kapcsolatos előkészítő munka jelenleg is zajlik.

A tárca a VG kérdéseire válaszolva kiemelte azt is: „A kormány intézkedéseivel a magyar családok érdekeit kívánja szolgálni, a megtett lépéseknek elő kell segíteniük, hogy a szülők a lehető legjobb körülmények között nevelhessék fel gyermekeiket.”

A cikkben kitértek arra is, hogy az uniós irányelv értelmében a tagállamok feladata meghatározni, hogy az apasági szabadság egy részét igénybe lehet-e venni már a gyermek születése előtt, vagy csak a gyermek megszületését követően, illetve azt, hogy milyen módon élhetnek az édesapák a lehetőséggel.

A pótszabadság nem függhet a családi állapottól

Az irányelv szerint az apáknak járó szabadnapot minden édesapának ki kell adni, függetlenül attól, hogy az adott munkahelyen mióta áll fenn a munkaviszony. 

A pótszabadság nem függhet a családi állapottól sem, vagyis nem feltétele, hogy a szülők össze legyenek házasodva.

A rugalmasságról is a magyar szabályozás dönt majd, vagyis arról, hogy milyen határidővel adható ki a tíz nap a gyermek megszületését követően. Az Mt. jelenlegi szabályozása szerint a gyermek születését követően rugalmasan, de legkésőbb a születéstől számított második hónap végéig kell kiadni az apaszabadságot.

Abban az estben, ha ikergyermekek születnek, az ötnapos szabadság helyett hét nap jár az édesapáknak – hívta fel a figyelmet a VG az Ecovis Hungary Legal értesüléseire hivatkozva.

Szükség van az apák jelenlétére

Egy korábbi felmérésből az is kiderült, hogy

az apák jelenlétének fontossága megkérdőjelezhetetlen, különösen a gyermek születése utáni hetekben.

A közös gondoskodásnak nemcsak az édesanya, de az apa és az újszülött számára is kiemelkedő szerepe van a család lelki és pszichés fejlődése szempontjából, és az édesapa hasznos támaszt nyújthat az édesanyának az újszülött és a háztartás körüli teendőkben a szülést követő első időszakban.

A VG idézte a P&G májusi felmérését is, amely szerint a férfiak körülbelül kétharmada, 63 százalékuk tudatában van annak, hogy az édesapáknak is jár szabadság gyermek születése esetén, ám a válaszadók mindössze 16 százaléka vette ezt igénybe.

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2022. augusztus 23. 17:44
Mulasztásos törvénysértés..ki kell rúgni a Palkovicsot!
Csakislovacska
2022. augusztus 23. 15:07
Liberális diktatúrákban nincs szükség apákra.A bíróságok nálunk futószalagon apátlanítják a társadalmat,létező vagy vonatkozó hatályos törvény nélkül,csupán a bírósági gyakorlatra hivatkozva. Gyerek anyához,apa pénze anyához,kérem a következőt! Nem csoda hogy vezetjük az ö gyilkos szatisztikákat is,sokan nem bírják ki,hogy nem a gyermekük mellett alhatnak el. Sőt sokszor anyuka új apuciról is hamar gondoskodik,majd ő alszik a gyerekeddel,játszik mással apást-anyást. Anyucinak mindent lehet,joga van hozzá,a liberális bíróság adta neki!
Namond
2022. augusztus 23. 14:48
Kössz unió. Mikortól volt mulasztásban Orbán és kormánya?
kvmny
2022. augusztus 23. 12:10
Majd perelnek a transzgender "apukák", hogy ez nekik nem jár, az EU-ban meg indulhat a kötelezettségszegési eljárás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!