Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Ungváry Krisztián: Orbán azon kijelentése, amely szerint a mi Zelenszkijünk Nagy Imre, egy freudi kiszólás

2022. október 14. 15:06

„Azoknak, akik ezt a nihilista nézetrendszert jobboldalinak vélik, komoly értelmezési problémákkal kell megküzdeniük” – vélte a történész.

2022. október 14. 15:06
null

Ungváry Krisztián történész a 444.hu-n reagált Orbán Viktor miniszterelnök október 14-i, Kossuth rádióban elhangzott interjújára.

Ungváry szerint a kormányfő sajátos történelmi elemzést adott közre pénteken. „Ha belegondolunk, akkor 1956-ban mi nem azért harcoltunk, mert azt gondoltuk, hogy le fogjuk győzni a Szovjetuniót. Azért vállaltunk egy forradalmat és szabadságharcot, hogy kikényszerítsük a tűzszünetet meg a béketárgyalást. Azt gondoltuk, hogy el lehet érni egy béketárgyalást, ami a fegyveres csata végső célja, amely béketárgyaláson majd az oroszok a nyugatiakkal megegyezhetnek arról, hogy úgy, mint Ausztria, mi is semlegesek legyünk.

Az én fejemben a mi 56-os logikánk, a szabadságharc meg a béketárgyalás nagyjából egy helyen van, hiszen valahogy rá kell kényszeríteni a nagyot, az erőset, a megszállót arra, hogy föladja a terveit” – idézte a szakértő Orbán Viktort. 

„Az 1956-os szabadságharcosok fejében november 4. után fel sem merült a béketárgyalás vagy a fegyverszünet”

Majd azzal folytatta, hogy „a miniszterelnök állításával sok probléma van. A legelső talán az, hogy semmi köze a valósághoz”.

„Az 1956-os szabadságharcosok fejében november 4. után fel sem merült a béketárgyalás vagy a fegyverszünet. Ez már csak azért sem merülhetett fel, mert az agresszió módja (ami csakugyan szinte teljesen azonos, mint a mostani orosz agresszió Ukrajna ellen) szemernyi kétséget sem hagyott arról, hogy az agresszornak esze ágában sincsen sem fegyverszünetről, sem békéről tárgyalni” – idézte fel a 66 évvel ezelőtti történéseket Ungváry.

Ezt követően kitért arra is, hogy „Moszkva 1956-ban sem engedhette meg magának azt, hogy az utcai harcosokat tárgyalópartnernek tekintse. Ilyen a kommunizmus történetében sosem fordult elő. (...) 

– hangsúlyozta a szerző.

„Orbán mindent megtett azért, hogy Nagy Imre emlékét megsemmisítse”

Ungváry Krisztián Orbán Viktor azon kijelentését, hogy „Nagy Imre a mi Zelenszkijünk” egy „freudi elszólásnak” nevezte.

A történész felhívta arra is a figyelmet írásában, hogy korábban „Orbán mindent megtett azért, hogy Nagy Imre emlékét megsemmisítse, és eltekintve attól a furcsaságtól, hogy Zelenszkij eddig a NER médiájában csak negatívan szerepelt (mint ahogyan Nagy Imréről sem lehetett ott sok jót olvasni), a kijelentés teljes nihilizmusról tanúskodik” – húzta alá a szakértő.

„Volodimir Zelenszkij egy demokratikus módon megválasztott, parlamenti játékszabályokat betartó párt élén álló államférfi. Ezzel szemben Nagy Imréről 1956-ig ez egyáltalán nem mondható el” – hasonlította össze a két politikust Ungváry.

„Akik ezt a nihilista nézetrendszert jobboldalinak vélik, komoly értelmezési problémákkal kell megküzdeniük”

Azonban „a miniszterelnök kijelentéseiben azonban van egyfajta konzekvencia” – véli a történész. „Amennyiben a történelem nem más, mint egyfajta politikai termék, amiből bármikor bármi levezethető, akkor csakugyan érthető az a helyzet, ami a magyar közoktatásban mára kialakult.

– zárta gondolatait Ungváry Krisztián.

Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Összesen 132 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
medvemagyar
2022. október 14. 23:05
Csinálhatnának már egy kolonoszkópiát Krisztiánnak, hogy elfoglalja magát valamivel. Addig sem írogatna hülyeségeket.
Szedlacsek
2022. október 14. 22:02
"Volodimir Zelenszkij egy demokratikus módon megválasztott, parlamenti játékszabályokat betartó párt élén álló államférfi. Ezzel szemben Nagy Imréről 1956-ig ez egyáltalán nem mondható el" Oké! Tehát nagyimi '56 után lett "demokratikus módon megválasztott, a parlamenti játékszabályokat betartó párt élén álló államférfi". Értem. Melyik valóságban? A déká-féle teoretikus múltban, amiben fegyenc államférfi? Mert hogy mostanában a liPsik nagyon szeretnek államférfizni. Ez valami fixáció lehet náluk. Mint a mikropéniszű férfinél a nagy kocsi. Mondják.
Szedlacsek
2022. október 14. 20:29
Éttermiségi. Ezen a fajtán szoktak Megadjáék röhögni. Annyira hülye, hogy csak azt képes látni, amit elé tesznek. De gyakran azt sem. Úgy jezd elenezni, hogy nem rendelkezik az elemzéséhez szükséges tudással. Egy igazi 2 elemis gyárigazgató. Segítek. nagy imre áruló volt zelenszkij áruló volt nagyra néhányan hősként tekintenek zelenszijt hősként akarják eladni (zelenszkij is ugyanúgy végzi. Mint az árulók.) Szívesen!
amca
2022. október 14. 20:24
Ki ez a fax zsidó ,aki 1 hatalmas maflás után lenyelte a sípot. Azóta is sípol a pofája.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!