Dobrev vagy Donáth?  – már építik a hazug narratívát a baloldalon

2022. október 21. 08:00

A „haladó” sajtóban elkezdték megrajzolni a Gyurcsánnyal szemben fellépő Momentum imázsát. Hiába azonban a rivalizálás, ha választást nyernének, együtt kormányoznának. Ahogy azt korábban is ígérték.

2022. október 21. 08:00
null
Kacsoh Dániel

A gesztesi vár ódon, romos tömbje ül az ezerszínű őszi táj felett – kezdődök a Magyar Narancs összefoglalója a Momentum kihelyezett tanácskozásáról.

A felütés festői, a hangnem baráti, a címlapról pedig Donáth Anna mosolyog az olvasóra.

Visszatérhet az EP-képviselő, hogy segítsen gatyába rázni a pártot – üzeni a cikk, jelezve, hamarosan kommunikációs hadműveletbe fognak a lilák, visszatérnének a 2016-ban „kitűzött rendszer- és ellenzékváltáshoz”. Sőt, még megújult Magyarország-víziójuk is lesz az ettől alig leplezetten igen lelkes MaNcs szerint.

Az anyaság miatt az elnöki széktől ellépő címlapsztárt a Válasz Online-nak adott interjújában Soproni Tamás terézvárosi polgármester is méltatta: „Ennek a pártnak az arca, agya és lelke jelenleg is Donáth Anna.” Aztán jelezte, a jövőben majd közte és Dobrev Klára között kell majd választania annak, aki le akarja váltani Orbán Viktort. Ahogy Soproni, úgy a Magyar Narancs bennfenteskedő anyaga is azt sugallja, hogy Gelencsér Ferenc pártelnök csupán átmeneti megoldás az előválasztási és a választási kudarc miatt partvonalra került, az arcából azonban nem sokat vesztő Fekete-Győr András lelépése után. Szegény pártelnök úr – jegyezhetnénk meg, ha lenne bennünk egy csipetnyi empátia is a közéleti analfabéta irányában. Mindegy, egyelőre úgy néz ki, legfeljebb magának kívánhat már csak „kitartást”, még saját pártja is csupán megtűri a pozícióban.

Gelencsér azonban ettől függetlenül mindössze kínos lábjegyzet,

a lilák és rajongó újságíróik most azt a képet kezdik megrajzolni, hogy a Momentum lesz az a párt, amely a kétségtelenül domináns Demokratikus Koalícióhoz képest érdemi alternatívát mutathat fel.

„Fel fogjuk venni a kesztyűt, mert ők biztosan nem adnak teret senkinek” – heveskedett a Magyar Narancs névtelen momentumos forrása, azt taglalva, hogy bár vigyáznának az ellenzéki egységre, meg marad az együttműködés is, azért a DK-sok igenis szemetek, ők pedig majd nem hagyják magukat. Igaz, pár hasábbal odébb azt is kifejtik: ahogy Gyurcsányék a csalódott szocikat, úgy ők is szívesen látják a teret vesztő jobbikosokat, párbeszédeseket vagy akár LMP-seket.

Egyelőre azonban nem tolonganak Gelencsérék tagfelvételi pultjainái a dezertáló párttagok, annyira azért nincs is jó formában a csapat – már ha a közvéleménykutatásokat tekintjük. A pezsgésként eladott tanácstalanság aligha jelenti a legnagyobb vonzerőt. Közben Donáth Anna Facebook-posztokban hűti a kormányváltásra készülőket, mondván, a DK túltolja a biciklit, amikor árnyékkormányt rak össze, meg „készül”. Az EP-képviselő ezzel is a Momentum önálló arcélét próbálja megrajzolni, mondván, Dobrevékkel szemben ők a higgadt erő.

Szóval formálódik itt az orrunk előtt az újabb barba trükk. Most az a mondás, hogy míg Gyurcsányék a baloldali múlt képviselői, addig Donáthék a liberális jövő. Vagy valami ilyesmi. Ismerős?

„Ahogyan a kilencvenes években, zajlik egy küzdelem a ballib oldalon a nómenklatúraburzsoázia és a komprádortőkével összefonódott globális progresszív hálózatok között. Ezt korábban az MSZP és az SZDSZ jelenítette meg, s a törésvonal szerintem a mai napig létezik” – magyarázta a Mandinernek adott, nagy port kavart interjújában Schiffer András LMP-alapító. Nem kell hozzá túl nagy képzelőerő, ha azt gondoljuk, ezt a tandemet, egyúttal a „törésvonalat” a DK és a Momentum tudná megjeleníteni.

Nem kéne megmondani a választóknak, hogy a végén úgyis együtt fogunk kormányozni?

– üzent még 2020 februári évértékelőjében potenciális szövetségeseinek Gyurcsány Ferenc. S részben igaza volt: bár a közös kormányzás elmaradt, a közös indulás korántsem. Hiszen hat párt fogott össze, azt ígérve a szavazóknak, hogy ők így együtt, élükön az éppen a Momentum által favorizált, végül mindenki által megtagadott MZP-vel, közösen jobban vezetnék az országot, mint a polgári oldal. A szavazók ezt az ajánlatot bölcsen és egyértelműen visszautasították, most pedig a gyászmunka keretében az a megfejtés a baloldalon, hogy ők igazából különbözőek és egymást sem szívlelik.

Csakhogy a DK és a Momentum, ha úgy tetszik, az Apró- és a Donáth-család annyira azért nem különbözik egymástól. Ha pedig egy következő választáson netalántán a két formáció együtt többséget szerezne a Fideszhez képest, bizony úgyis együtt kormányoznának,

a marsallbotot pedig továbbra is Gyurcsány fogná, bárki is lenne a kirakatban.

A választópolgárok jelen állás szerint nem kérnek ebből a koktélból, ám ne legyen kétségünk: a Momentumot megpróbálják majd a DK-hoz képest hiteles, a gyurcsányi kormányzást is elutasító formációvá felépíteni a nyilvánosságban, a jelek szerint az első lépések már megtörténtek ebbe az irányba.

Nyitókép: Az ellenzéki pártok demonstrációja Budapesten a Szabad sajtó útján 2019. március 15-én, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emléknapján. Jobbról balra Bősz Anett (Liberálisok), Jávor Benedek (Párbeszéd), Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-listavezetője, Gyurcsány Ferenc felesége, Donáth Anna(Momentum), Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő és Jakab Péter jobbikos országgyűlési képviselő. MTI/Mónus Márton

Összesen 92 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2022. október 22. 16:26
Az összes szankciót megszavaztuk..most meg bomba?! Érti ezt valaki?
Mirtilla
2022. október 21. 17:17
"Dobrev vagy Donát ?" A kettő együtt mint "DODO" .
csak ésszel
2022. október 21. 16:34
Cincinnatust visszahívják az eke szarva mellől? Amúgy lehet, válaszként a DK stratégiaváltására reagálva az ellenzéki sajtó nem gyurcsányista részében most folyik a Momentum imázsépítése, de azért ez nem most kezdődött. Az Együtt eltűnésével és az LMP levitézlése közepette a Momentum már a 2017-es megalakulása óta képezi a megváltást a szocikkal és Gyurcsányékkal fölöttébb nem szimpatizáló pesti liberális ex-szadeszos liberális értelmiség köreiben. Eddig a párt erősödése a 2018-as választásokra maga után vonta a liberális brancs korábbi reménységét jelentő Együtt totális ellehetetlenülését, majd az azt követő években az előző, a 2010-es kormányváltást követő néhány év nagy ígéretének számító lmp szavazóbázisának elszipkázását. De többre eddig nem futotta a bergek, donátok és fegyőrök részéről. Nem jött meg a várt nagy áttörés. Ugyanaz a közlekedőedény-effektus mutatkozott meg a Momentum népszerűségi mutatóival kapcsolatban is, mint a DK esetében: kizárólag a többi ellenzéki alakulat kárára tudtak növekedést felmutatni. Ma pedig, ha hinni lehet a számoknak és bármilyen furcsa, a DK gravitációs mezeje elérhette a Momentum szavazóbázisát is. Amennyiben lehet hinni a közvélemény-kutatások felméréseinek, miszerint a Momentum pártlistán ma már önállóan nem lenne képes megugrani a lécet.
csulak
2022. október 21. 15:01
a valasz egyszeru : SOHA TOBBE BALOLDALT !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!