Huth: Marhaság, amit Hont mond, Hont: baromság, amit Huth mond – hazaárulás-e, ha szerkesztőségek külföldi pénzekből működnek?

2023. január 13. 22:15

A Pesti Srácok főszerkesztője és az Átlátszó főmunkatársa egy, a Soros Alapítványból is támogatott európai projektről vitázott, s arról, mi a feladata az újságíróknak.

2023. január 13. 22:15
null

A Hír TV Napi aktuális című műsorában folytatódott pénteken este az Átlátszó és a Pesti Srácok (PS) szerkesztői – Hont András és Huth Gergely – között az a parázs vita, amely a Magyar Nemzetben kezdődött. A téma az volt, hogy hazaárulás-e, ha külföldről támogatnak hazai sajtóorgánumokat.

Huth: Céltáblává váltak a határon túli magyarok

Huth Gergely, a PS főszerkesztője elmondta, az, hogy zsoldos- és dollármédiáról lehet beszélni, azt jó pár éve lehet tudni a Hír TV-ben, Magyar Nemzetben, a Pesti Srácokban. S tíz éve bizonygatják, hogy az Átlátszó, a 444, a Telex külföldi politikai címkézett támogatásokból tartja fenn magát, még akkor is, ha egy kis pénzt az olvasóktól is be tud szedni.

Huth kiválasztott egy ügyet, amelyet a dollármédia igazán aljas húzásának nevezett. Ez pedig az Euró­pai Bizottság és a Soros-féle Open Society Foun­dations közös vállalkozása, az IJ4EU-együttműködés – ez a fennkölt „Oknyomozó Újságírás Euró­páért” elnevezés angol rövidítése –, amelyben a valamikori kisantant országok szerkesztőségei összeálltak az imént említett magyar portálokkal, hogy a határon túli magyar szervezeteknek és projekteknek a Bethlen Gábor Alapból juttatott támogatásokat leleplezzék. A gyalázkodó cikkek sokaságával pedig sikerült céltáblává tenni Kárpátalján, Felvidéken és Romániában a határon túli magyarokat – fogalmazott a PS főszerkesztője. Kárpátalján halállisták készültek a kipécézett magyarokról, banderistának, neonáciknak nevezték őket, a velük együttműködő anyaországbelieket pedig kitiltották Ukrajnából. Szlovákiában hónapokon át zajlott a Bethlen-alapos műemlék-visszavásárlásokból és ilyen támogatásokról szóló ügyek elleni hecckampány,

Romániában titkosszolgálati vegzálás érte az ottaniakat – állította.

Hont András az Átlátszó főmunkatársa röviden úgy reagált, hogy az elejétől a végéig baromság, amit Huth mondott. Majd visszakérdezett, hogy a kárpátaljai történetet hol látta. A PS főszerkesztője elismerte, hogy a Telexben, erre Hont kijelentette, a projektben nem is szerepelt Kárpátalja, ha pedig Huthnak problémája van a Telexszel, intézze el velük. A PS főszerkesztője azt is hozzátette, Hont nem igazán érintett, hiszen egyetlen ilyen cikket sem írt. De alapvetően az Átlátszó sem – replikázott Hont –, csupán teret adott az írásoknak. S nem is az Átlátszó volt a pályázó, így nem kaptak külföldről címkézett támogatásokat, ráadásul az egészet egy erdélyi magyarok által üzemeltetett portál, az Átlátszó által is inspirált Átlátszó Erdély szerkesztőség koordinálta.

Hont: Fontosnak tartják a határon túli magyarok támogatását

Hont hozzátette, Gyurcsány Ferenc 2004-ben kizárja a magyarok köréből a határon túli magyarokat, Huth Gergely 2022-ben kizárja a magyarok köréből a nem kormánypárti határon túli magyarokat. Huth viszont ezt a megjegyzést nevezte teljes marhaságnak. Majd azt is felrótta Hontnak, hogy olyan cikk is megjelent az Átlátszón, amely a kárpátaljai magyarokat fideszes bérszavazással gyanúsítja meg, ezzel pedig céltáblává váltak.

Hont kijelentette, nem igaz, hogy nem tartják fontosnak a határon túli magyarok támogatását, ennek éppen az ellenkezője az igaz. S feltette a kérdést, Huthnak mi a szándéka, a magyarországi politikai csetepaté fontosabb-e neki, vagy az, hogy partnereket találjon olyan körökkel is, amelyekkel politikailag esetleg nem ért egyet. Kijelentette, az Átlátszó költségvetésének több mint a fele magánadományokból és egyszázalékos felajánlásokból áll. S megkérte Huthot, hogy mivel kiváló kormányzati kapcsolatokkal rendelkezik, intézze el, hogy

nyisson egy hazai alapot, amelyre pályázhatnak oknyomozó portálok.

Huth megemlítette, az újságírói zsoldoskodás hazaárulás, és példaként említette meg, hogy az Átlátszó büszkén írt arról, miszerint az ő cikkük is hozzájárult ahhoz, hogy az Európai Parlament az őszi határozatában azt állította, Magyarországon féldiktatúra van. Tehát Sorosék és az EB pénzének felhasználása is közrejátszott abban, hogy elítélték hazánkat – fogalmazott.

Van-e független újságírás Magyarországon?

A riporter feltette a kérdést, van-e Magyarországon független újságírás. Hont erre nem akart válaszolni, mert szerinte ez Huth kedvenc témája és parttalan vitához vezetne, és szerinte nem ez a kérdés, hanem az, hogy erre valaki törekszik-e. Számára nem szempont, hogy a munkájával kit segít, neki a megismerés a lényeges, s az, hogy az olvasói is elkezdjenek gondolkodni a valóság természetéről.

Másik kérdésre válaszolva Huth szerint az újságírónak az a legfontosabb feladata, hogy becsületesen, jószándékúan törekedjen arra, hogy

az igazságot megismerje és bemutassa, és nem nélkülözhető ebből a habitusból a nemzeti elkötelezettség.

„Nem lehetünk hazaárulók, nem szolgálhatunk külföldi politikai érdekeket, ezt a baloldali sajtó egy része nem mondhatja el magáról” – fogalmazott.

Hont kijelentette, kicsit elege van abból, amit Gyurcsánnyal közösen csinálnak Huthék, mert szétszakítanak mindent ,és azt állítják, csak az egyik vagy másik oldalon lehet állni, azaz mint két félteke, egészíti ki egymást, és hihetetlen agresszivitással lőnek bele mindenkit a nem létező árokba. S példaként említette meg, hogy ha azt mondja, amennyiben ebben a helyzetben

választania kellene a kormány és az ellenzék között, akkor ő nem az ellenzéket választaná.

Az ellenzéki propaganda persze ezt a mondatát vágná ki, fizetett hirdetésben adná le, de az egész előtte lévő veszekedéseket lehagyná.

Huth szerint van átjárás a két fél között, de Honték saját magukat temetik be az árokba azáltal, hogy az amerikai demokraták, Soros György és az Európai Bizottság pénzéből csinálnak gusztustalan, lejárató cikkeket.

Nyitókép: HírTV, képernyőfotó

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
meskhal
2023. január 14. 22:28
Majd pont a főalkoholista, aluliskolázott, büdösszájú, sohanemvolnője huthgeri mondja meg, ki a hazaáruló meg ki nem. Mellette még ez a félnótás hontandrás is tisztességesnek és majdnem iskolázottnak látszik. Ide jutottunk, ezek osztják az észt a tévében.
CharlieBrown
2023. január 14. 14:00
Zsidesz=DK=MSZ(M)P=George Soros=LMBTQP=Moszad=Kijew=Jew York Az Orbán-Gyurcsány szövetség az igazi moslékkoalíció.
nyugalom
2023. január 14. 11:45
Aki fizet, az diktál! Ennyi. Igen, hazaarulas, ha kintről jön a pénz, a dollar!
Vakfolt
2023. január 14. 11:21
Mi történt a pesti tévével és a kontrával?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!