Hihetetlen: már Magyarországon is veszélyezteti a woke a művészet szabadságát

2023. május 08. 11:00

Nagy port kavart Nyugaton, hogy a Thália Színházban egy elmaszkírozott fehér színész alakít egy fekete karaktert.

2023. május 08. 11:00
null

Felújították a Thália Színházban a Martin McDonagh darabjából készült A nagy kézrablás című előadást, amit először 2016-ban vittek színre. A szombati premier előtt néhány nappal a szerzőt képviselő ügynökség írásban közölte,

nem járulnak hozzá, hogy a fekete komédia afroamerikai szereplőjét elmaszkírozott fehér színész játssza

– írta meg az Index.

A lap közölte, hogy amikor az előadás jogát megvásárolták a szerzőt képviselő ügynökségtől, és akkor még nem okozott bonyodalmat, hogy Bán Bálint sötétbarnára sminkelve, Jimi Hendrix hajviseletére utaló parókában hozta a karaktert.

A 2016-os bemutató óta azonban sok változás történt. Martin McDonagh ügynöksége amint megtudta, hogy Toby karakterét egy elmaszkírozott fehér színész játssza, a bemutató előtt néhány nappal írásban közölte a Thália Színházzal, hogy ilyen szereposztással nem engedi előadni a darabot.

Kálomista Gábort ez a felszólítás nem hatotta meg, és az első előadás a tervek szerint, sőt talán a tervezettnél is nagyobb sikerrel lezajlott. Kálomista az Index kérdésére elárulta, hogy

egyelőre nem foglalkozik az ügynökség álláspontjával.

Amennyiben jogi eljárásra kerülne sor, kíváncsian várja, miként ítéli meg ezt a helyzetet a bíróság.

***

Nyitókép: A Thalia Színház Facebook-oldala

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jóvanna
2023. május 09. 18:23
Játssza akkor Fekete Pákó, ha nekik ez kell!
laikus19
2023. május 08. 20:39
Nemrég még azt az álláspontot védték a woke-hívők, hogy Kleopátrát miért ne játszhatná színes bőrű színész. Most meg az a baj, hogy miért játszik fehér színes bőrűt. Ebből is látszik, hogy lényegében ideológiai terrorról van szó.
nana_81
2023. május 08. 19:25
Az a vicces, hogy pont az a fajta felsőbbrendű, sokszínűséggel szemben intoleráns, gyarmatosító hozzáállás jellemzi őket, ami ellen elvileg ágálnak. Igen, az USÁban gáz, ha feketére maszkíroznak egy fehér színészt, mert egyrészt van egy csomó fekete, aki eljátszhatja, másrészt meg történelmileg a feketére maszkírozott szereplők leereszkedő, gunyoros stílusban ábrázolták a feketéket, vagyis érthetően rossz szájíze van a dolognak. Nálunk ezek egyike sem áll fenn, mert mi nem vagyunk az USA, nincsenek fekete színészeink, sem terhelt múltú blackface előadásaink. Ezt kéne megérteni, de meg sem próbálják, ami jól megmutatja, hogy igazából menyire érdekli őket a sokszínűség.
Mandolini
2023. május 08. 16:58
bekaphatja a woke az lmbtq-t
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!