Durva vihar csapott le Budapestre és Közép-Magyarországra éjjel

2023. augusztus 05. 06:46

Ön is felébredt rá éjszaka? Folyamatos villámlással, özönvízzel, szélviharral vonult végig a vihar hazánk középső részein. A tűzoltókhoz sok száz bejelentés érkezett, súlyos fennakadások keletkeztek a vasúti közlekedésben.

2023. augusztus 05. 06:46
null

Szombatra virradó éjszaka elérte Pest vármegyét és Budapestet a délnyugat felől érkező kiterjedt zivataros rendszer, 

a tűzoltókhoz csak Budapestről másfél óra alatt több mint hatszázhatvan bejelentés érkezett,

 túlnyomó részt a pesti oldalról.

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a fővárosban pincékbe, garázsokba, alagsori lakásokba, aluljárókba befolyt víz kiszivattyúzásához, kidőlt fák és leszakadt ágak eltávolításához kértek segítséget az egységektől. A XI. kerületben, a Lapu utcában az M1-M7-es aluljárójában felgyülemlett vízben elakadt egy személygépjármű, a X. kerületi Dreher Antal úton pedig négy személyautó és egy kis teherautó futott villamos sínre a vízben. Sok helyről érkezett automatikus tűzjelző riasztás.

A Pest körüli településekről több mint százhatvan bejelentés futott be vízkárok és fakidőlések miatt, leginkább Szigetszentmiklósról, Gyálról, Nagytarcsáról, Kistarcsáról, Csömörről, Kerepesről és Gödöllőről.

Szigetszentmiklóson jelentős a vízkár:

garázsokba, házakba, pincékbe ömlik a felgyülemlett esővíz;

a Losonczi utcában és a Csepeli úton kidőlt fák miatt riasztották a tűzoltókat, míg a Rekettye utcában egy árokba borult személyautót kellett kivontatniuk a tűzoltóknak. Gödöllőn a 3-as főút Szabadság úti szakaszán fák dőltek az úttestre, míg a Tisza utcában fenyőfa dőlt egy családi házra, és beszakította a tetőt.

Jelentős vasúti késések

Budapesten 

több elővárosi vasútvonalon nem, vagy csak korlátozottan lehetséges a vonatközlekedés

 – közölte a Mávinform szombaton hajnalban.

Az MTI-hez eljuttatott közleményben arról tájékoztatnak, hogy szombat kora hajnaltól jelentős késésekkel közlekednek a vonatok a Budapest-Újszász-Szolnok, a Budapest-Hatvan, a Budapest-Veresegyház-Vác, a Budapest-Cegléd vonalon.

A forgalom szervezése folyamatban van, a közlekedésről később  részletes tájékoztatást adnak.

Fejér és Tolna vármegyében is tarolt a vihar

Sok munkát ad a vihar a tűzoltóknak Fejér és Tolna vármegyében, 

az esetek többségében kidőlt fákat kell eltávolítaniuk az utakról 

– közölte a katasztrófavédelem az MTI-vel szombat hajnalban.

Dombóváron az árokba hajtott egy személyautó a heves eső miatt, a város hivatásos tűzoltói szabadították ki a járművet. A Katona József utcában villanyvezetékre dőlt egy fa, leszakította a villanyvezetékeket is. A Madách utcában kerítésre dőlt fenyőfát kellett eltávolítani.

Fakidőlések miatt kértek segítséget Regöly, Simontornya, Rétszilas, Cece, Sáregres, Döbrököz és Szabadegyháza településről is. Nagylókon, a Belátó utcában beszakadt egy ház teteje, és ledőlt a kémény, több utcában pedig villanyoszlop, illetve fák dőltek ki. A Sárosdot és Hantost összekötő utat le kellett zárni, mert eltorlaszolta egy fa.

Velence és Pusztaszabolcs között szintén több fa kidőlt az útra Pusztaszabolcson, a Mátyás király utcában egy ház tetejét is megrongálta a vihar.

(MTI)

 

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ez D-dúr és e-moll
2023. augusztus 05. 19:38
"Squalline Squalline ---> Ez D-dúr és e-moll 2023. augusztus 05. 11:38: ...Tipikus korunk embere vagy. Van a fejedbe marketingelt tezis, felutod a netet, addig keresel, amig valamit ossze nem kaparsz hozza, majd mindenkit leostobazol. Mindez csak az egodrol szol. Usd be a wikibe mi az a squall line..." Abban igazad van, hogy én a meteororológiához vagy a klimatológiához sem értek, igaz, egy szóval sem állítottam ilyet. De az emberekhez már csak életkorom miatt is értek és tudom, ha te az volnál és olyan magabiztos, akinek, amilyennek itt el próbálod adni magad, nemhogy ennyi, de egyetlen karaktert sem szántál volna arra, hogy engem itt ekézz. Ugye, tudod, mit mondana Csurka István arra, amit itt előadtál? :-)
FAdamus
2023. augusztus 05. 12:10
Na látom Pesten is kaptak a péntek délutáni debreceni viharból. Egy az egyben ez volt Debrecenben is.
Ez D-dúr és e-moll
2023. augusztus 05. 09:37
"I feel the earth move under my feet Ez D-dúr és e-moll 2023. augusztus 05. 09:35: Mit akarsz mondani, nyögd már ki!" Azt hiszem, elég világosan fogalmaztam. :-)
Ez D-dúr és e-moll
2023. augusztus 05. 09:10
Látom, ide már csak elmebetegek járnak kommentelni. És én, kis naiv, még azt hittem, a balos kommetelőknél nincs agyhalottabb, pedig --- mi az hogy, nagyon is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!