Demográfiai dilemmák

2023. szeptember 18. 13:43

Ma nem létezik olyan átfogó és mindenki által elfogadott elbeszélési mód, amely az emberiség e legsúlyosabb kihívására megnyugtató választ lenne képes adni.

2023. szeptember 18. 13:43
SZALAY-BOBROVNICZKY Kristóf; II. EFRÉM IGNÁC; MELONI, Giorgia
Bogár László
Bogár László
Magyar Hírlap

„Az elmúlt napokban lezajlott az 5. Budapesti Demográfiai Csúcs, ahol hatvan országból érkeztek politikusok (köztük például az olasz miniszterelnök) tudósok, médiaszemélyiségek, hogy az emberi létezés kétségkívül legfontosabb (a szó szoros értelmében »létkérdéseiről«) beszélgessenek. Mindez azért igen nagy jelentőségű, mert bár rendkívül fontos volna, de ma nem létezik olyan átfogó és mindenki által elfogadott elbeszélési mód, amely az emberiség e legsúlyosabb kihívására megnyugtató választ lenne képes adni. Ezeknek a nagy jelentőségű konferenciáknak sem lehet céljuk egy ilyen globális értelemben is koherens narratíva létrehozása, de az eltérő elbeszélési módok kölcsönös meghallgatása talán segítheti az emberiséget abban, hogy ez a narratíva létrejöhessen. Ebben az írásomban én is inkább csak arra tennék kísérletet, hogy felvázoljam, mit és miként kellene végig gondolnunk ahhoz, hogy esély legyen az egységes elbeszélési mód létrehozására, és természetesen ennek nyomán egy olyan cselekvési stratégia megalkotására, amely esélyt adhat az egyre vészjóslóbban egymásra torlódó válsághullámok kezelésére.

Talán abból az egyszerű állításból kellene kiindulnunk, hogy minden emberi közösség legmélyebb létfeladata, hogy világra hozza és testi-lelki egészségben felnevelje a következő nemzedéket, amely lényegében időbeli »folytatása« a ma élő felnőtt nemzedéknek. Ha ma körülnézünk a világban, egy feloldhatatlan és megmagyarázhatatlan káoszt látunk, mert ahol ennek minden külső feltétele rendelkezésre állna, ott többnyire végzetes alulnépesedést látunk, ahol viszont ennek szinte semmilyen feltétele nincs meg, ott katasztrofális és kezelhetetlen túlnépesedést. Erre a megrendítő aszimmetriára nincs igazán kielégítő magyarázata sem az uralkodó népesedési elméleteknek, sem a többnyire az uralkodó népesedési elméletekre épülő politikai stratégiáknak sem. Ahhoz ugyanis, hogy megalapozott, átfogó magyarázatot adjunk arra, hogy miért működnek a világ népesedési folyamatai éppen fordítva, mint ahogy azt az elemi logika diktálná, egy létértelmezési szinttel mélyebbre kellene lépnünk.”

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bélsaczár
2023. szeptember 18. 20:27
Egyébként miért nem mennek pl. a cigányok közé a nőjogi,meg egyéb aktivisták,és náluk hirdessék a propagandájukat? Gondolom nem úsznák meg ép bőrrel.
bélsaczár
2023. szeptember 18. 20:25
Nagyon is tudják,csak nem merik kimondani,vagy nem akarják. Ha jól megnézzük nem csak anyagiakból van azokban az országokban kevesebb,hanem jogokból is,főleg női egyenjogokból. Ott nem megbeszélik a dolgokat,és ilyen -olyan meséken agyalnak,hanem élnek.Az más kérdés,hogy a mi mércénk ott nem irányadó,egyelőre az övék sem minálunk. Mondjuk nem kell odáig menni.Elég az itteni cigány negyedekbe ellátogatni,és hamar letarol a valóság.
jevgenyij-viktorovics-prigozsin-2
2023. szeptember 18. 18:23
A gyengék kihalnak az erősek átveszik a helyüket. A csicska magyarok 2100-re tűnnek el.
Káj-Ármin
2023. szeptember 18. 18:19
"Ma nem létezik olyan átfogó és mindenki által elfogadott elbeszélési mód, amely az emberiség e legsúlyosabb kihívására megnyugtató választ lenne képes adni." Miért létezne? Azelőtt sem létezett soha és sehol "átfogó és mindenki által elfogadott elbeszélési mód".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!