Észre sem vette a kamionsofőr, ahogy letarol egy autóst az M1-esen (videó)

2023. szeptember 06. 14:36

A kamionosok holtterére hívta fel a figyelmet a Magyar Közút egy tanulságos videóval.

2023. szeptember 06. 14:36

Egy kamion vezetőfülkéjéből kitekintve, típustól függően akár több szobányi terület részben vagy teljesen beláthatatlan a sofőrök számára – figyelmeztetett a Magyar Köút a közösségi oldalán. Ezeken a terülteteken „láthatatlanná válhat” a többi közlekedő. Vannak olyan területek, melyeket a sofőr odafigyeléssel, tükrök segítségével beláthat, 

akadhat azonban olyan rész is, melyre semmilyen rálátása nincs.

Ezt nevezzük abszolút holttérnek. A vezető 180 fokos szögben tudja ellenőrizni a környezetét, a tükrök segítségével pedig a mögötte levő területet. De nem szabad elfelejteni, hogy egyszerre nem tudnak mindenhova figyelni, így például egy előzés során célszerű megbizonyosodni arról, hogy a sofőr tudomást vett a jelenlétünkről és igyekezni kell, hogy a lehető leggyorsabban elhagyjuk a holtteret – hívta fel a figyelmet a Közút. 

Ezt is ajánljuk a témában

Emlékeztettek, az elmúlt időszakban két olyan esetet is rögzítettek a forgalomfigyelő kameráink, amelyek ezeket a helyzeteket valós szituációkon keresztül mutatják be. Szerencsére személyi sérülések nem történtek.  Érdemes a neten rákeresni a kamionos holttér kifejezésre, mert számos hasznos videós és képi anyag mutatja be, hogy mit láthatnak és mit nem a kamionosok a vezetőfülkéből. Vezetésnél, előzésnél, sávváltásnál vagy az úttesten való áthaladásnál ezekkel számoljunk, hogy elkerülhetőek legyenek az ilyen jellegű esetekből adódó balesetek – írták. 

***

Nyitókép: Képernyőfelvétel

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zuzmorc
2023. szeptember 07. 16:27
Minfen, ismétlem, minden sofőrt kivégezni! Azonnal! Kivégzés után nyugodtan vezethetnek.
need-info
2023. szeptember 06. 19:35
Át kell térni a repülő autókra és kész...
hlaci83
2023. szeptember 06. 16:41
Be kell szüntetni az illegális tevékenységet!
Batman007
2023. szeptember 06. 16:25
Budaörsről jönnek fel hajmeresztő módon az M1-M7-re csak ott nincs kamion mit a videóban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!