Nem igaz, hogy a tinilányok szülik tele Magyarországot!

2023. szeptember 12. 10:38

Közeledik a demográfiai csúcs, a baloldali sajtó pedig újfent naponta előhozza, hogy miért nem jó, ha több gyermek születik Magyarországon. Most az alacsonyabb státuszú tinilányok szüléseiről hazudoznak.

2023. szeptember 12. 10:38
null
Szalai Piroska
Szalai Piroska

Közeledik a demográfiai csúcs, a baloldali sajtó pedig újfent naponta előhozza azt a témát, hogy miért nem jó, ha több gyermek születik Magyarországon. A napokban ismét azt javasolták, hogy azonnal le kellene állni azzal, hogy több gyerekre van szükség. Erre csak annyit, hogy talán a Föld túlnépesedési problémájára nem az a megoldás, hogy a magyarok és az európaiak kihalnak! Ennek evidensnek kellene lennie. Emellett megint felütötte a fejét egy sokkal szalonképtelenebb állítás is, miszerint hazánkban a születésszám növekedése annak köszönhető, hogy az alacsonyabb státuszú tinilányok sokat szülnek.

Szögezzük le: a tinédzserkorúak szüléseinek senki nem örül. Tény, hogy a korai anyaság alacsonyabb iskolai végzettségű, többnyire rosszabb jövedelmi viszonyok között élők esetében gyakoribb.

De arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy míg az összes születésszám jelentősen növekedett – a 2011-es 88 ezerről 2021-re 94 ezerre – addig a tinédzserkorúak szüléseinek a száma csökkent – 5070-ről 4490-re. 

Az összes születésszám 6,8 SZÁZALÉKot emelkedett egy évtized alatt, a tinédzserek szüléseinek a száma pedig több, mint 10 SZÁZALÉKKAL csökkent. 

A tizenéveseknél kimutatható csökkenés valójában 2016-tól igazán jelentős, 

az akkori 6000 feletti gyermekszámnál negyedével kevesebb a 2021-es adat.

A korcsoport szüléseinek a csökkenése nem járt együtt az abortuszok megnövekedésével, épp ellenkezőleg, a 2010 előtti abortuszszám közel megfeleződött ebben az évtizedben a korcsoportban.

Míg 2010 előtt a sok gyermek után járó családi pótlék és más segélyek összege megközelíthette a szakképesítés nélküli munkakörökben elérhető keresetet, addig az utóbbi években a minimálbérek és a reálkeresetek olyan mértékben megemelkedtek, hogy sokszorosa lett a segélyeknek. Továbbá a szakképzettséggel nem rendelkezők számára is elérhetővé vált a legális foglalkoztatás mind a nők, mind a férfiak esetében.

Összegezve nem igaz, hogy a születésszám növekedése az alacsonyabb státuszú iskolázatlan, tinédzser anyáknak köszönhető, hanem épp az ellenkezője történt, a legalább érettségizetteknek születik több gyermeke, mint 2011-ben, ami az eddigi legalacsonyabb születésszámú év volt hazánkban.

A szerző munkaerőpiaci szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Gazdaság és Versenyképesség Kutatóintézetének munkatársa

Nyitókép: Pixabay

 

Összesen 119 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hajni38
2023. szeptember 12. 19:54
A CIGÁNYOK LÉTSZÁMÁRÓL. A legutóbbi országos népszámláláskor 390 ezren vallották magukat romának. A KSH Népességtudományi Intézet szerint 560 ezer, a Magyar Tudományos Akadémia adatai és a Kemény féle kutatások szerint létszámuk 650 ezer de mindenképp 700 ezer alatt van. A Debreceni Egyetem közelmultbeli 800 ezres felmérése komolytalanra sikerült, mivel a saját bevallásuk szerint is beleszámolták a telepszerüen mélyszegénységben élő nem romákat, a vegyesházasságban élő százezret, illetve a félanalfabéta cigány kisebbségi önkormányzati képviselők bemondásait adták össze, akik a nagyobb költségvetési források lenyúlása érdekében szokásuk szerint, minden érintettet duplán számoltak. Kérem a kedves CIGÁNY KOMMENTELŐKET, hogy ne vizionáljanak nagyobb számot. Csak hogy tudjuk hányan vannak.
mc-foker
2023. szeptember 12. 14:01
Ha lenne esze ennek az ostoba pártnak akkor a szegregátumokban ingyen kapnák a fogamzásgátlót a cigány nők.
Zokni
2023. szeptember 12. 13:49
“Annyival is jobb hely lesz a világ.” - hogy a magyarok kihalnak - írja Kovács. Minden nemzet lumpenrétege ilyen. Erre épít a világ össze populista demagógja mióta világ a világ. Tehát ezen az alapon akár meg is maradhatunk. Vagy nem.
gacsat
2023. szeptember 12. 13:26
Már cigánylányból sincs elég?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!