A beruházási törvénnyel Lázár elviszi az önkormányzatok fejlesztéseit

2023. október 20. 13:09

El sem merem képzelni, Tarlós István mit mondott volna erről a törvényjavaslatról, ha főpolgármesterként ő szembesül vele.

2023. október 20. 13:09
TILKI Attila; LÁZÁR János; KOVÁCS Sándor; KERESKÉNYI Gábor
Vitézy Dávid
Vitézy Dávid
Telex

„Csütörtök este újból benyújtották az Országgyűlésnek a Novák Katalin köztársasági elnök által az Alkotmánybíróságra küldött és ott megsemmisített állami beruházásokról szóló törvényjavaslatot, melyet Lázár János építési miniszter jegyez. A javaslat Budapest és más magyar nagyvárosok szempontjából érdemi és indokolatlan centralizációt tartalmaz: miniszteri hatáskörbe vonná gyakorlatilag az összes európai uniós forrásból megvalósuló városi, települési szintű beruházást, legyen az közlekedés-, közmű-, vagy köztérfejlesztés, vagy bármilyen más infrastrukturális beruházás.

A törvényjavaslat úgy fogalmaz: 

mostantól állami építési beruházásnak minősül minden olyan beruházás, amelynek az előkészítése és/vagy megvalósítása legalább ötven százalékban központi költségvetési (azaz hazai állami költségvetési) vagy európai uniós forrásból történik. 

Praktikusan tehát minden olyan korábbi önkormányzati fejlesztés, amelyhez jelentős állami vagy európai uniós forrást vesznek igénybe, a jogszabálytervezet alapján a továbbiakban állami beruházássá válna.

Hogy értsük: ennek a jogszabálytervezetnek a logikája alapján állami építési beruházások lettek volna Szeged, Debrecen vagy Miskolc villamosfejlesztései, ahogy Budapesten az M3-as metró felújítása, a Budai Fonódó villamoshálózat kiépítése, a négyes metró építése vagy épp az 1-es és 3-as villamos felújítása és meghosszabbítása. Így ezek nem a mindenkori főpolgármester és a BKK/BKV kizárólagos hatáskörében valósultak volna meg. 

El sem merem képzelni, Tarlós István mit mondott volna erről a törvényjavaslatról, ha főpolgármesterként ő szembesül vele. 

Azt, hogy a mai fővárosi vezetés azért hallgat a törvényjavaslatról, mert nem olvasta, vagy mert a számára kedvező háttéralkuk megkötésében bízik, esetleg nem is reméli már az uniós források megérkezését, nem tudom. De ha ezt a törvényt így elfogadják, akkor a pesti rakpart régóta szükséges megújítása, a Bajcsy-Zsilinszky úti villamos visszaépítése vagy épp olyan más nagyvárosainkat érintő projektek, mint a debreceni 3-as villamos megépítése is állami beruházássá válnak, hisz ezeket mind uniós forrásokból tervezik.”

Nyitókép:  MTI/Czeglédi Zsolt

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
konfucius
2023. november 08. 08:13
Nem az a lényeg, hogy Tarlós mit mondott volna, hanem az, hogy kakisgeri mit tesz az ügyben. És hát láthatóan semmire sem képes. Ezért szar főpolgármester. Mert semmit nem tud tenni. Nem tud tárgyalni, megegyezni, kompromisszumokat kötni. Csak hisztizni és nyivákolni szokott ilyenkor. Közben meg hazudozni és lopni. Ezért el kell zavarni a picsába.
KBA98
2023. október 21. 11:59
Ami azt illeti inkább az államnak legyenek "kiszolgáltatva", mint a mocskos karácsony- féle bandának!
backdrive
2023. október 21. 09:22
Az EU közvetlenül akarta az önkormányzatokat támogatni, ezt akadályozzák meg vele. Így viszont nem támogatja majd őket és ki lesznek szolgáltatva az államnak. A bevételeik 80%-át jelenleg is elvonják és csak a fideszes önkormányzatok kapnak visszatérítést néhány kivételtől eltekitve..
FeketeFehér
2023. október 20. 23:03
Lázár János mögött nincs olyan szakmai háttér, ami indokolná a törvénytervezetet. A dedikáltan állami beruházások sem mennek rendesen, mert rohadtul hiányzik a mostani államigazgatásból a szakmai tapasztalat is, meg a normális szakmai tárgyalásokra való hajlam. Nem lehet egy minisztériumból levezényelni önkormányzati beruházásokat. Még a full állami beruházásokra sincs se idő, se ember, se gyakorlat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!