A nemzet élő lelkiismerete eltávozott

2023. október 10. 09:24

A tartása mindannyiunk fölé emelte, s így valahogy ki is kapcsolta bennem a mulandóság gondolatát.

2023. október 10. 09:24
Sólyom László
Schiffer András
Schiffer András
Facebook

„A nemzet élő lelkiismerete eltávozott. Sólyom László ugyan az elmúlt nyolc esztendőben visszatérően mondogotta többünknek, amikor épp valamilyen nyilvános szereplésre kapacitálták, hogy »én már el vagyok temetve«, mégis annyira elképzelhetetlen volt a halandósága. A tartása – amely a jogász-professzort, az új magyar demokrácia egyik alapító atyját, az alkotmánybírót, az államfőt, majd az ex-elnököt egyaránt jellemezte – mindannyiunk fölé emelte, s így valahogy ki is kapcsolta bennem a mulandóság gondolatát.

A telefonom még őrzi a két héttel ezelőtti telefonbeszélgetésünk nyomát. Tolulnak fel az emlékek: személyesek és a már-már történelmiek, keserű kakofóniában. Közben persze jó volna kerülni az érzelgősséget, hiszen azt Sólyom is kerülte egész életében. ’92, polgári jogi tanszék, ahol egy tömött előadóban Sólyom professzor úr beszél az információs önrendelkezési jogról. Tíz évvel később védegyletes rendezvény, ahol Sólyom az előadó a jövő nemzedékek ombudsmanjáról készített törvénytervezetéről. Három évvel később, május vége, kampány-megbeszélés az ügyvédi irodám tárgyalójában: lazán sétál be szandálban a főszereplő, a leendő köztársasági elnök. Egy évvel később, 2006. szeptember 18., hétfő kora este elkeseredetten vonja le a következtetést telefonban, hogy az erkölcsi figyelmeztetésnek semmi értelme, mert a címzett azt meg sem értette.

Négy évvel később, június 18-án a Sándor-palotában először és utoljára találkozunk hivatalos minőségünkben. Az előttem vizitáló vendég, Orbán Viktor miniszterelnök éppen akkor tájékoztatja, hogy mást képzel az elnöki székbe a következő öt évre. Sólyom ekkor is megőrzi tartását, viccesen kommentálja a fejleményeket és mosolyogva dedikálja születésnapi ajándékomat, az »Egy elnökség lenyomata« c. kötetét. A jogtudós – egyszersmind az új magyar demokrácia építőmestere – jelentőségével ma még kevesen vannak tisztában.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MTI Fotó: Kovács Tamás

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
survivor
2024. február 12. 17:03
Sólyom mitől jobb, mint Göncz ? Vagy Novák ?
Agnieszka
2023. október 11. 18:50
Kárpótlás, egyedülállóan a volt "szocialista" országok között. Ipar, mezőgazdaság, kis-egzisztenciák tönkretétele, nemzeti vagyon elpucolása privatizáció címen. Nem tudom, mi volt benne olyan csodálatos. Mindehhez biztosítva a jogi keret, lehetőség.
nyugalom
2023. október 10. 23:33
Tegnapi Vezércikkben latni kellett volna az alkotmanyjogasz ifj, Lomniczi Zoltan arcát, amikor kb azt mondta, jo jogasz volt! Mindent elmondott az arca! Hát ennyi.
Korrupt Kornél
2023. október 10. 20:15
Ne, Andris! Sólymon mult, hogy elbaszó még mindig szabadlábon van! És a többi, varnyú
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!