Eldőlni látszik a minimálbér sorsa, de a munkáltatók lassítanak a tempón

2023. november 09. 12:09

Továbbra sem sikerült megegyezniük a szakszervezeteknek és a munkáltatóknak a garantált bérminimumról és a decemberre előrehozott béremelésről sem. A Mandiner úgy tudja, a munkáltatókon múlik a tárgyalások kimenetele, de az már gyakorlatilag eldőlt, hogy a minimálbér 15 százalékkal nő.

2023. november 09. 12:09

Behúzták a vészféket a munkáltatói érdekképviseletek, így egyelőre várat magára a jövő évi megállapodás a minimálbér és a garantált bérminimum emeléséről – értesült a Mandiner a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) csütörtöki ülését követően. 

Úgy tudjuk, a munkáltatók egyelőre nem egyeztek bele a garantált bérminimum 10 százalékos emelésébe, de a minimálbér 15 százalékos emelése már szinte biztosra vehető.

A munkáltatók óvatosak a garantált bérminimum emelésével

Perlusz László, a Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára a Mandiner megkeresésére arra emlékeztetett, a munkáltatói oldal a bértárgyalások kezdetétől jelezte, hogy a harmadik negyedéves GDP adatok megjelenését követően, vagyis november 15 után alakítja ki végleges álláspontját a garantált bérminimum emelésének mértékéről és a legkisebb keresetek előrehozott, decemberi korrekciójáról.

A VOSZ főtitkára kifejtette, hogy a vállalkozások, elsősorban a nem exportáló hazai kis- és középvállalkozások helyzetét nehezíti a fogyasztás visszaesése, ráadásul az idei évben várhatóan nem nő a magyar gazdaság. Perlusz László szerint a vállalkozások visszajelzései és a már látható nemzetgazdasági folyamatok óvatosságra intik a munkáltatói oldalt. A garantált bérminimum 10 százalékos emelése egy ilyen helyzetben akár felelőtlen, a vállalkozásoknak további komoly nehézséget okozó döntés lehet. Szintén óvatosak a minimálbérek emelésének korábbi, január helyett decemberi emelésével kapcsolatban. Perlusz László a Mandiner kérdésére megerősítette: 

a munkáltatói oldal a véglegesnek tekinthető álláspontját leghamarabb a bértárgyalások jövő heti fordulójára alakíthatja ki, mivel a napirenden szereplő javaslat mérlegeléséhez megvárja a harmadik negyedéves GDP adat megjelenését. Nem kizárólag a GDP adathoz kötik a garantált bérminimum emelését, hanem figyelembe veszik azokat a kedvező folyamatokat is, amelyek a gazdaság újbóli növekedése felé mutatnak 2024-től. 

A főtitkár hozzátette: a munkáltatói oldal továbbra sem zárkózik el a bérminimum 10 százalékos emelésétől.

A kormány támogatja a formálódó bérmegállapodást

A VKF csütörtöki ülésén Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is részt vett, aki a magyar gazdaságot befolyásoló és meghatározó legfontosabb makrogazdasági folyamatokról tájékoztatta a szakszervezeteket és a munkáltatókat. Kiemelte, az infláció csökkenésével párhuzamosan újra egyre inkább a gazdaságot, a növekedést támogató intézkedések kerülhetnek előtérbe. 

Nagy Márton megjegyezte, hogy az idei nulla százalék körüli gazdasági növekedést követően a kormány intézkedéseinek eredményeképp 2024-ben újra dinamikus pályára állhat a gazdasági növekedés, így visszatérhet a korábbi években megszokott 4 százalékos, illetve afeletti növekedési ütem.

A miniszter emlékeztetett, hogy a Gazdaságfejlesztési Minisztérium egy 10 pontos tervet dolgozott ki az erős magyar gazdaság érdekében, amely tartalmazza 

  • a demográfiai fordulat támogatását, 
  • másfélszer több, zöldebb energiát, 
  • további munkahelyek létrehozását, 
  • a szállítmányozás és raktározás fejlesztését,
  • a digitális átállást, 
  • a high-tech gazdaság arányának emelését, 
  • az FDI horizontális és vertikális hasznosítását, 
  • a profitegyenleg javítását, 
  • a nemzeti bajnokok kinevelését, 
  • valamint a csökkenő államadósság-pályát. 
     

Nagy Márton üdvözölte, hogy a két oldal képviselői támogatják a kormány gazdaságpolitikai célkitűzéseit. Hangsúlyozta: 

a kormány támogatja a VKF eddigi, többségi álláspontját, vagyis azt, hogy a minimálbér 15, a garantált bérminimum 10 százalékkal emelkedjen, és január helyett már decembertől a magasabb összeget kapják az érintettek, tiszteletben tartva, hogy a minimálbérekről a munkaadóknak és a munkavállalóknak kell megegyeznie. 

A kormány arra is nyitott, hogy 2024 elején egy új, több évre szóló bérmegállapodást dolgozzanak ki a felek, szem előtt tartva a kiszámíthatóságot és a stabilitást.

Garanciát kérnek a szakszervezetek

A Liga Szakszervezetek és a Munkástanácsok Országos Szövetsége továbbra is azt szorgalmazza, hogy a minimálbér 15 százalékkal bruttó 266 forintra emelkedjen, a garantált bérminimum pedig 10 százalékkal 326 ezer forintra nőjön. A munkavállalói képviseletek továbbra is szorgalmazzák a mielőbbi megállapodást, és az előrehozott, decemberi béremelést.

A két szakszervezet a megállapodásban garanciát kér arra is, hogy 2024 tavaszán a jogalkotó kialakítja annak feltételrendszerét, hogy a jövőben az Ágazati Párbeszéd Bizottságok keretében köthessenek bérmegállapodást a munkáltatók és a szakszervezetek az adott ágazatokban alkalmazandó garantált bérminimumról. 

A Liga és a Munkástanácsok továbbra is úgy látja, hogy az ágazati szinten rögzített szakmai bérminimum-modell működőképes lenne hazánkban is, és az érintett munkavállalók is jobban járnának.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitóképünkön Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának ülésén. Fotó: MTI/Mónus Márton

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsolakomarom
2023. november 09. 12:55
Megint alacsonyabb lett a romannal... A dagadt2 meg egyre dagadtabb, akarcsak a fonoke
B_kanya
2023. november 09. 12:27
Hülyén néz ki, ha a garantált bérminimumot nem emelik...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!