Fordulat: véget ért a recesszió Magyarországon

2023. november 14. 09:04

Pozitív fordulatot hozott a magyar gazdaságban a harmadik negyedév!

2023. november 14. 09:04
null

Kedvező gazdasági adatok érkeztek a KSH-tól a magyar gazdaság teljesítményére vonatkozóan. Az adatok a recesszióból való kilábalás első jelei – írta meg a Világgazdaság.

A lap által publikált adatok alapján a bruttó hazai termék (GDP) csökkenése 0,4 százalékos volt, míg a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok alapján 0,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. 

Az előző negyedévhez viszonyítva azonban a gazdaság teljesítménye 0,9 százalékkal emelkedett.

Ezzel tehát véget ért a tavaly év közepe óta tartó recesszió.

Az elemzők előzetesen éves szinten stagnálást és negyedéves alapon 1,2 százalékos növekedést vártak, azonban a tényleges adat kissé elmaradt ezektől a várakozásoktól. A részletes adatokat december elsején teszik közzé, amelyekből kiderül, hogy az egyes nemzetgazdasági ágak hogyan járultak hozzá a GDP alakulásához.

A gazdasági teljesítmény csökkenésében fő szerepet játszott az ipar és a piaci szolgáltatások, különösen a kereskedelem, valamint a tudományos, műszaki és adminisztratív tevékenység visszaesése. Ugyanakkor 

a mezőgazdaság eredményes teljesítménye mérsékelte a visszaesést.

Az elmúlt év során a világ gazdasági helyzete jelentősen változott az energiaárak emelkedése és az infláció terjedése miatt. A jegybank keresletszűkítő intézkedései is hozzájárultak a GDP csökkenéséhez a harmadik és negyedik negyedévben. Az idei második negyedévben a gazdaság stagnálására számítottak, de végül meglepetés volt, hogy a kibocsátás nem változott (későbbi korrekcióval 0,3 százalékos mínuszra módosult). Az éves index lassulása 3,9 százalékról 0,5 százalékra mérséklődött az év végére.

A mostani harmadik negyedévi adatokkal az idei évre vonatkozóan 1,2 százalékos GDP-csökkenés várható. A kormány eredetileg 1,5 százalékos növekedésre számított, de ezt már korábban feladta. A minimálbér-tárgyalásokra is hatással lehet ez a helyzet, mivel a munkaadók azt kötik az esetleges recesszióhoz, hogy ha az éves szinten bekövetkezik, akkor nem írják alá a bérmegállapodást, amely 

a minimálbér esetében 15 százalékos, a garantált bérminimum esetében 10 százalékos emelést tartalmazna.

 A munkaadói szervezetek reakcióját még várni kell a friss adatokra.

Nyitókép: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Turius
2023. november 14. 17:01
Na! Amint azt a cikk is leírja, a növekedés még mindig negatív, csak nem annyira. Ráadásul éppen megy a világ és az Eu is bele a recesszióba. A "recesszió" nem hogy nem ért véget, még el sem indult igazán. Emlékezzünk Mo. bevéltele 80% export. Ha a világ, illetve az Eu recesszióban van, mi is abban leszünk. Gondolom nem kell további konklúziókat vonni, hogy mindent érteni lehessen.
Mankel
2023. november 14. 11:41
Most komolyan? Mennyit kellett agyalni azon, hogy növekedésnek adják el valahogy a recessziót?
states-2
2023. november 14. 10:46
Komcsikat megüti a laposguta.
Agricola
2023. november 14. 09:56
Az előző negyedévhez viszonyítva azonban a gazdaság teljesítménye 0,9 százalékkal emelkedett. A recesszió közgazdasági fogalom a legelterjedtebben használt meghatározás szerint a bruttó hazai termék (GDP) csökkenése. A növekedés, más fogalom, mint a csökkenés!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!