Ijesztő, mit árultak el az oroszok a Szputynik-oltásról

2023. november 15. 17:37

Hatástalanná vált az eredeti vakcina az újabb covid-variánsok ellen.

2023. november 15. 17:37
null

Az orosz Gazeta számolt be Alexander Gintsburg, a Gamaleja epidemiológiai és mikrobiológiai kutatóközpont igazgatójának kijelentéséről, mely szerint az első körben, a koronavírus ellen kifejlesztett Szputnyik V vakcina az első két évben hatékony volt a kórokozó ellen, ám mostanra jóval csökkent a hatékonysága.

A romlás 2022 közepe óta tapasztalható, Gintsburg azonban megjegyezte, hogy az idén év elején megjelent különböző omikron változatok ellen már hatástalan az eredeti vakcina.

Megjegyezte a Portfólió tudósítása szerint, hogy az oltóanyag hatékonysága nyolcadára esett az omikron 1.-2.-3. változatának megjelenésével, az az utáni variánsoktól kezdve pedig huszadára csökkent. A bejelentése alapján a koronavírus fejlődése miatt tavaly nyáron szükségessé vált a vakcina antigén összetételének megváltoztatását.

Fontosnak tartotta ugyanakkor kijelenteni, hogy az új vakcinák már hatásosak a legújabb variánsokkal szemben. Várhatóan december közepén érkezik a Sputnik Light, melynek befejeződtek klinikai kísérletei és ez is hatásos a legújabb variánsokkal szemben.

Nyitókép: Nikos Pekiaridis / NurPhoto / NurPhoto via AFP

 

Összesen 168 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kekec54
2023. november 16. 17:27
Ezt a gusztustalan cikket, szégyellje magát aki írta és ide kitette! Ezért fizessek elő, hogy ilyen szemét cikket olvassak. Mikor a covid megjelent, a kínai és az orosz vakcina volt elérhető, mert az EU prominens vezetői ellopták ami nekünk járt volna és eladták másnak. Az új omikron ellem a Pfijzer mennyire hatásos? Utoljára azt kaptam, most lábadozok ebből az új variánsból.
pandalala
2023. november 16. 17:26
Döbbenetesen mutatjuk, és rátesszük a hoppára!! Brutális! :-DD
survivor
2023. november 16. 15:41
devilfish-2 Ahogy mondod...
survivor
2023. november 16. 15:41
NAGYON szeretném, hogy jöjjön egy jó kis SARS, MERS a közel-keletről, Nipah délkelet Ázsiából, vagy Ebola Afrikából. Jó sok oltástagadó fog megmurdelni....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!