Megint botrány lehet Pressman és a bírók találkozójából

2023. november 15. 14:13

Mindkét fél előszeretettel ekézi a magyar kormányt itthon és külföldön.

2023. november 15. 14:13
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Újra találkozott az Országos Bírói Tanács (OBT) vezetőivel kedden David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete. A találkozó tényéről maga Pressman számolt be a nagykövetség Facebook-oldalán, azzal a szöveggel, hogy „Fontos beszélgetést folytattunk az Országos Bírói Tanács vezetőivel a Tanács függetlenségének előmozdítása érdekében végzett folyamatos munkájukról és a Tanácsnak a magyar igazságszolgáltatási rendszerben betöltött kulcsfontosságú szerepéről."

Tavaly is volt botrány

Pressman éppen egy évvel ezelőtt egyeztetett saját hivatalában az OBT két tagjával, Vasvári Csabával és Matusik Tamással, a találkozó pedig nagy vihart kavart igazságügyi körökben és a közvéleményben is, a bírói függetlenségének veszélyeztetése miatt. Most egyébként annyiban változott a helyzet, hogy nem a nagykövetségen, hanem a OBT-nél volt a találkozó. 

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) akkor megkeresésünkre

aggasztónak nevezte a találkozó tényét, indokoltsága és jogszerűsége nyilvánvalóan vitatható. 

A felháborodásra reagálva az OBT közleményben védte meg tagjait, nagyjából azzal az indokkal, hogy „nincs itt semmi látnivaló” hiszen „a hazánkba akkreditált nagykövetekkel, a bírósági szervezetrendszer – demokráciákban teljesen szokásos módon – évtizedek óta kapcsolatban áll.” 

Ezt azonban Varga Zs. András, a Kúria elnöke sem hagyta szó nélkül, egyebek mellett kijelentve, hogy nincs tudomása arról, hogy bárki felhatalmazta volna az OBT tagjait, hogy kritikai véleményüket kifejtsék más ország képviselőnek

Vejkey Imre, az Országgyűlés igazságügyi bizottságának elnöke szerint 

a találkozót nem lehetett másként értelmezni, mint a magyar igazságszolgáltatásba való beavatkozást. 

A találkozót Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a Mandiner kérdésére úgy értékelte, hogy „ha az OBT két tagja elmegy az amerikai nagykövet rezidenciájára, az jól mutatja a hozzáállásukat a függetlenséghez”. Ennél szerinte már csak egy aggasztóbb jelenség van, nevezetesen az, hogy az ezt követő nyilatkozatból az derül ki: az OBT érintett tagjai azt sem tudják, kik a választott és a kik a kinevezett vezetők a magyar igazságszolgáltatás rendszerében.

De miért is keltettek ekkora feltűnést ezek találkozók? 

Nyilván azért, mert mindkét fél, 

az OBT tagjai és Pressman sem rejti véka alá a magyar kormánnyal szembeni ellenszenvét. 

A Népszava által „a jogállamiság egyik utolsó bástyájának” titulált tanács az elmúlt években folyamatos konfliktusban állt a korábban Handó Tünde által vezetett, a bíróságok központi igazgatását felügyelő OBH-val, de a tanácsnak Varga Zs. Andrással is sikerült többször összerúgnia a port. Már Varga Zs. kinevezésénél kipattant a konfliktus, mivel a testület nem támogatta az új elnök megválasztását. Volt olyan eset is, hogy a tanács az Európai Igazságügyi Tanácsok Hálózatánál panaszkodott a közigazgatási bíróságok korábban tervezett átszervezése miatt. 

A Presmannal egyeztető egyik OBT-tag, Vasvári Csaba a testület szóvivője, a Fővárosi Törvényszék bírája, tavaly augusztusban a brit The Guardian-nak 

a bírákat érő külső és belső befolyásolási kísérletekről beszélt, 

de bírálta az OBH elnökét a bírák kinevezési gyakorlata miatt is. 

Mivel foglalkozik az OBT? 

A bíróságok szervezetésről és igazgatásáról szóló 2011. évi CLXI. törvény alapján létrehozott tanács gyakorlatilag a bírói önigazgatás szerve, egy olyan közjogi testület, amely ellenőrzi a bíróságok központi igazgatását, emellett maga is végez igazgatási feladatokat. Az OBT 15 tagjából 14-et a bírák maguk közül választanak hat évre. A tanács 15. tagja a Kúria elnöke. 
 Nyitókép: Facebook/Egyesült Államok nagykövetséges

 

Összesen 193 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
EX_Terminator
2024. január 04. 06:17
Én benneteket SOHA A BÜDÖS ÉLETBEN EGYETLEN SZÓRA SEM FOGLAK MÉLTATNI ÉS HA ISMÉTELTEN A POFÁMBA MERÉSZELITEK TOLNI A SZARSÁGAITOKAT A HULLASZÁLLÍTÓ FOG ÉRTETEK KIJÖNNI.
bagira002
2023. november 17. 05:14
Pazarló életmódban élők , hogy folytatni tudják a magán életebe beleszólnak .
bagira002
2023. november 17. 05:07
Volt ózonlyuk , valahogy csend van . Pazarló kisebb rész hogy a jó életét folytassa ember milliókat kényszerít nélkülözésre , lásd euból a gázt kitiltja a legtisztább energiát .Közben Merkel a lignit bányákat megnyitja lég-környezet szennyező ,erről beszéljenek. Pártok a klímára ráültek , helyette hozzá nem értő találmányokkal sokkalják a világot , ebből nagy hasznot húznak. Az emberek zsebéből a pénzt kiszedik minden 20-30 évben más tüzelő átállással . Jólétben élő pazarlók közben háborúkból is hasznot húznak közben miattuk ember milliók meghalnak
Unknown
2023. november 16. 08:52
Nem CSAK Pressman viselkedése megengedhetetlen, hanem az is felháborító, hogy ez a gazember még mindig itt ronthatja a levegőt és a közéletet. Amennyiben olyan vagány és karakán a kormányunk, mint amilyennek láttatja magát, akkor mit keres még itt ez erkölcsi és mentális atombomba?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!