Móricz újratöltve

2023. november 30. 11:46

2023. november 30. 11:46
L. Simon László
L. Simon László

Köztudomásúlag nagy fanyalgó vagyok, ha filmekről vagy televíziós sorozatokról van szó. Igyekszem mindent megnézni, ami itthon készül, s különösen a magyar történelem megjelenítésére tett kísérletek foglalkoztatnak. Ezért vártam olyan izgatottan a Tündérkert című televíziós sorozat megjelenését. Izgatottan, de óvatos távolságtartással, jó magyar szokás szerint az első pillanattól fogva a hibákat, a kifogásolni való dolgokat keresve benne. A megtekintése előtt szinte az összes kritikát elolvastam, amik csak erősítették bennem azt a képet, hogy egy újabb mellényúlásban lesz részem, s az első rész tovább mélyítette ezt az előítéletet.

A televíziós sorozatok térhódítása elől én sem tudok kitérni, az utóbbi években nagy sorozatfaló lettem, nincs olyan politikai krimi vagy kémtörténet, nincs olyan régi időkbe vagy a jövőbe repítő történet- vagy mesefolyam, amit ne néztem volna meg a nagy streamszolgáltatók felületein, a Faudától a Babilon Berlinen át A mandalóriig. Mára a sorozatok, különösen a négy–nyolc részből álló minisorozatok egyenrangú kihívói lettek a nagy mozifilmeknek, nem egy esetben az ember egy éjszaka alatt néz végig öt-hat órányi anyagot, mert egyszerűen beszippantják a professzionális eszközökkel kép­ernyőre vitt sztorik. De azokból az időkből is van meghatározó élményem, amikor a sorozatok még csak a mozifilmek szegény kistestvéreinek számítottak: ez a hazai televíziózás hőskorában, 1979-ben született, hatrészes, magyar–olasz–francia–nyugatnémet tévé­filmsorozat, a Sándor Mátyás, amelyben Bujtor István világklasszisokhoz méltó alakítást nyújtott.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
laikus19-2
2023. november 30. 12:05
A sorozat (Tündérkert) egyébként rém gyengére sikeredett, amit ha arra gondolok, hogy Bereményi Géza is részt vett a forgatókönyv írásában, tehát a nevét adta hozzá, nem egészen értek. (Nem mintha ez lenne az egyetlen dolog, amit nehéz érteni. Miért van az, ahol a Helmeczy-Kálomista páros feltűnik, ott szinte garantált az eredmény?)
laikus19-2
2023. november 30. 11:59
"mellényúlás", lényegében ezzel az egy szóval jellemezhető a véleménye, ami nem sok. Nem lennék meglepődve, ha az gátolta, túl sokat tud ahhoz a háttérről, hogy úgy írjon róla, hogy ne üsse meg a bokáját. (Különösen, hogy épp a közelmúltban járt így.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!