Tordai Csaba kezében összpontosultak a baloldal alapítványi pénzei

2023. november 20. 16:58

A 2022-es országgyűlési választásokon is kulcsszerep jutott Karácsony Gergely jogi tanácsadójának, amely rámutat, Tordai Csaba a teljes baloldalon komoly befolyással bír. Amellett, hogy a szavazás ellenőrzésére indított 20k22 kezdeményezés Tordai Csaba alapítványénak feladata volt, a baloldali pártok és alapítványaik jogi ügyeit is elvállalta.

2023. november 20. 16:58

Egyre több bizonyíték utal arra, hogy Tordai Csaba, Karácsony Gergely jogi tanácsadója a teljes magyar baloldal legfontosabb bizalmasa. A főpolgármester 99 Mozgalom Egyesületét érintő adománygyűjtési botrányának középpontjába kerülő jogász bizalmi szerepét mutatja, hogy a baloldali pártok jogi képviseletét rendszeresen Tordai vállalja, ráadásul a legtöbb esetben alapítványi ügyekben tűnik fel a neve. Emellett a 2022-es önkormányzati választások egyik legfontosabb feladatát a jogászra és alapítványára osztották a baloldali pártok.

Tordai Csaba a kuratóriumi elnöke annak a Tiszta Választásokért Alapítványnak, amely már jóval a 2022-es önkormányzati választások előtt fontos feladatot kapott. Az általa szervezett „20K – Húszezer ember az ország tízezer pontján egy teljes napon át” projekt megszervezését, amelynek célja az volt, hogy legalább 20 ezer önkéntest toborozzanak, akik a szavazókörökben ellenőrzik a választások tisztaságát.

A baloldal közös projektjének tekinthető kezdeményezés mögött a nyilvánosan hozzáférhető beszámolók szerint 2022-ben kizárólag mikroadományokból gyűlt össze az a 16 millió forint, amelyből a közzétett információk szerint ismeretterjesztő anyagokat, a választásokkal kapcsolatos tudnivalókat, és az esetleges visszaélések bejelentését lehetővé tévő, az aktivistákat koordináló informatikai rendszert is kiépített Tordai Csaba alapítványa.

A 2022-es beszámoló szerint a Tiszta Választásokért Alapítvány (TVA) „a 20k22 projekt forrásainak biztosítása érdekében mikroadományozási kampányt szervezett. Az alapítvány költségvetési vagy önkormányzati támogatásban nem részesült, továbbá külföldi támogatást, illetve gazdasági társaságtól vagy más alapítványtól származó támogatást nem fogadott el.”

A pénzügyi beszámoló szöges ellentétben áll az alapítvány honlapján található információkkal, amelyek szerint a TVA a magánemberek mellett a pártok alapítványaitól érkező támogatásokból működik úgy, hogy az adományozók nem szólhatnak bele a működésbe.

 A támogatók között az összes baloldali párt alapítványa felsorakozik:

  • a PM pártalapítványa, a Megújuló Magyarországért Alapítvány,
  • a DK pártalapítványa, a Dobrev Klára vezette Új Köztársaságért Alapítvány,
  • a Momentum által alapított Indítsuk be Magyarországot,
  • az LMP Ökopolisz Alapítványa,
  • valamint a Kétfarkú Kutya Párt által alapított Savköpő Menyét Alapítványt.

Még a kutyapártot is Karácsony bizalmasa képviselte

Külön említésre méltó, hogy a pártalapítványokkal kapcsolatos hivatalos ügyekben is kulcsszerepe lehet Tordai Csabának. 

Ezt támasztja alá, hogy a kutyapárt alapítványának képviseletében, valamint a párhoz köthető céges ügyekben is feltűnik Tordai neve, mint ellenjegyző ügyvéd, és mint a párt jogi képviselője.

Tordai tehát minden jel szerint a teljes baloldal jogi képviseletét ellátja és a pártalapítványaik működésével kapcsolatos jogi eljárásokat is kézben tartja, miközben Karácsony Gergelytől Bajnai Gordonon át a kutyapártig mindenhol komoly befolyással bír.

Tordai Csaba – a baloldal egyik legfontosabb háttérembere – november 9-én került Karácsony Gergely adománygyűjtési botrányának középpontjába azt követően, hogy a belvárosi ügyvédi irodájában a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai „büntetőeljárás keretében, adományládákba gyűjtött mikroadományokkal összefüggésben kutattak és foglaltak le bizonyítékokat.” 

A gyanú szerint itt hamisíthatták meg a Karácsony Gergely nevével fémjelzett 99 Mozgalom mikroadományairól szóló jegyzőkönyveket

Régi kapcsolat a baloldal és Tordai között

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a Magyar Nemzet kérdésére nagyon jó kollégának nevezte Tordai Csabát. Közben előkerült egy felvétel arról, hogy Tordai is kiemelkedő szereplője volt a 2010-es kormányváltás átadás-átvételi folyamatának.

Ezt is ajánljuk a témában

Tordai a 2010-es kormánvváltás előtt államtitkár volt a Gyurcsány- és Bajnai kormányok alatt.

Nyitókép: Tordai Csaba Fotó: MTI/Beliczay László

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Perczel Éva
2023. november 21. 05:16
Egyik kutya, másik eb. A tündi-bündi, jópofának álcázott szipusok is vérbeli profinál fialtatták a dollárt?
salátás
2023. november 20. 18:32
Na ennyire kell komolyan venni a mostani belharcaikat. Ugyananazok.
tapir32
2023. november 20. 18:32
A balliberális eszmék az Alzheimer-kórhoz hasonló módon leépítik az agyat!
macskusz-3
2023. november 20. 18:15
Pedig teljesen hülye. A pandémiáról azt hitte, hogy a pandák tudománya.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!