Az ATV-ből üzentek vissza Verhofstadtnak: Orbán Viktor vezesse be Magyarországon az ukrán jogállami megoldásokat!

2023. december 19. 11:29

A politológus emlékeztetett: Verhofstadt múlt novemberben úgy fogalmazott, talán jobb lenne, ha Orbán elhagyná az Európai Uniót, helyette pedig csatlakozna Zelenszkij.

2023. december 19. 11:29
null

Az ATV Öt című műsorának egyik kiemelt témája az Uniós-csúcs volt, ahol Ukrajna csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről szavaztak a tagállamok. Szóba került Orbán Viktor stratégiai távolmaradása (korábbi vétója) is. 

Konok Péter szerint mindenki megkapta, amivel szórakozhat – az ellenzéki megmondóemberek mondhatják, hogy Orbánt kizavarták kávézni, a kormánypártiak meg mondhatják, hogy mekkora győzelem történt. 

De közben – véleménye szerint – minden a papírforma szerint történt, mindenki játssza a rászabott játékot, és ez mindenkinek jó.

Orbán elbábozza a győztes kemény legényt, aki kimegy, az Unió meg elbábozza azt a kemény embert, aki kiküldi őt kávézni. Kaptunk egy show-műsort, hiszen ez nem más, mint látványpolitizálás” – fogalmazott.

Ezt is ajánljuk a témában

Eszement döntés

Schiffer András szerint ez egy kompromisszum volt, „túl sokat nem kockáztatott vele a magyar miniszterelnök”.

Szerintem nincs olyan uniós tagállam, amelyiknek érdeke lenne Ukrajna csatlakozása. Az egész felvetés eszement, kezdve azzal, hogy amennyiben Ukrajna uniós taggá válik – amúgy nem fog, ezt felejtsük el, Törökországgal ötven éve folyik a csatlakozás folyamat –, akkor az összes eddigi nettó kedvezményezett nettó befizető lesz. 

Ilyen alapon nem csak Orbánnak, hanem Ficónak, de a bolgároknak és a románoknak is vétóznia kellett volna” 

– jegyezte meg. Úgy véli: Orbán túl nagy gesztust nem tett azzal, hogy nem akadályozta meg „ezt az egyébként teljesen eszement döntést”.

Hozzátette: „Amiért én ezt egy Európa számára öngyilkos döntésnek tartom, az az, hogy azzal, hogy beajánlották Ukrajnának ezt a státuszt, tettek ez egy elég kemény jelzés a Nyugat-Balkán és Törökország számára.

2004 – ősbűn

Hont András a téma kapcsán kijelentette: az ősbűn az Unió szempontjából 2004 volt, amikor egyszerre tíz országot vettek fel a szövetségbe. „Nem tudták azt mondani, hogy Közép-Európa népeinek tartozunk, mert hagytuk, hogy megszállják őket, vagy, hogy el volt cseszve az egész Trianoni-konstrukció” – vélte. Szerinte onnantól kezdve az Unió már nem volt a régi, ráadásul nem tanultak mindebből, s rá négy évre felvették Romániát és Bulgáriát, most pedig már Ukrajna csatlakozása a téma.

Nyilvánvaló, hogy belátható időn belül nem fogják felvenni Ukrajnát, és nem azért, mert ők más faj, vagy azért, mert gonoszok, nem tudnak késsel-villával enni vagy épp olvasni, mindez nem igaz. 

Hanem azért, mert az államszerkezet működése nem kompatibilis az Unióéval” 

– magyarázta, majd hozzátette: ennek nyilván mindenféle történelmi okai vannak.

Ezt is ajánljuk a témában

Ceglédi Zoltán a műsorban erősen beleszállt Guy Verhofstadtba, aki – mint idézte – mikor Orbán azzal érvelt, hogy Ukrajna a legkorruptabb állam, kiírta közösségi oldalára, hogy „de csak Orbán Viktor után”. A politológus arra is emlékeztetett: Verhofstadt múlt novemberben úgy fogalmazott, talán jobb lenne, ha Orbán elhagyná az Európai Uniót, helyette pedig csatlakozna Zelenszkij.

Az lenne tehát a kérésem a miniszterelnökhöz, hogy lépjen végre az európai útra, és vezesse be Magyarországon az ukrán jogállami megoldásokat” 

– jegyezte meg Ceglédi.

Nyitókép: képernyőfotó, ATV Öt

 

Összesen 115 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bagira002
2023. december 19. 19:00
Semmi közünk Ukrajnához nem eus tag , hogy jönnek ahhoz Ukrajna parancsol. Szó se lehet róla , Magyarország a magyaroké, ne külföldről mondják meg a jogállamiságot , magyarok eldöntik .
KBA98
2023. december 19. 18:38
Ezt a fos tv-t be kell csukni!
bagoly-29
2023. december 19. 16:07
Mi van, tamáska öngyilkos akart lenni s bevett egy doboznyi hashajtót?
adrás
2023. december 19. 15:38
Az ATV "szekta" tv mikor volt mérvadó független tv, tudja ezt valaki esetleg???
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!