„Ne tántorítsuk el a fiatalokat a gyermekvállalástól!” – Novák Katalin a dubaji klímacsúcson (Videó)

2023. december 01. 17:54

A köztársasági elnök szerit Magyarország elvégezte a házi feladatát, miénk a világ egyik legambiciózusabb klímaprogramja.

2023. december 01. 17:54

„A család nem oka, hanem megoldása az éghajlati válságnak, a fenntartható jövőhöz fenntartható demográfiára van szükség” – jelentette ki Novák Katalin köztársasági elnök az MTI tudósítása szerint pénteken, az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciáján (COP28) Dubajban.

A magyar államfő kiemelte: nem a túlnépesedés a probléma, a jóléti államokban drámai népességcsökkenésnek vagyunk szemtanúi. „A bolygóért való felelősségérzet előfeltétele, hogy érezzük az élet folytatásának felelősségét is” – mutatott rá Novák Katalin, megoldásként felvázolva: ne tántorítsuk el a fiatalokat a gyermekvállalástól, szüntessük meg a félelem kultúráját és Ferenc pápára hallgatva mondjunk igent az életre.

A köztársasági elnök hangsúlyozta, hogy az éghajlatváltozás egyike azon kevés kérdéseknek, amelyekben a világ vezetői egyetértenek és összefognak. Emlékeztetett: Magyarország elvégezte a házi feladatát, 

miénk a világ egyik legambiciózusabb klímaprogramja, jelentősen csökkentettük a szén-dioxid-kibocsátásunkat, miközben növeltük a gazdasági termelékenységet.

Hozzátette: a 2030-ra kitűzött megújulóenergia-célkitűzésünket a becslések szerint már 2026-ra elérjük, az üvegházhatású gázok kibocsátására vonatkozó 2030-as célunk az 1990-es szint 50 százaléka. „Magyarország élen jár a zöldenergia előállításában és tárolásában, és nem mondunk le a kibocsátásmentes atomenergia felhasználásáról sem” – hangsúlyozta a köztársasági elnök.

Novák Katalin felhívta a figyelmet arra, hogy a jóléti államokban drámai népességcsökkenésnek vagyunk szemtanúi, a bruttó hazai termék (GDP) és a gyermekvállalási kedv közötti összefüggés világos. „Minél magasabb a jólét, annál kisebb a gyermekvállalási kedv, minél több a pénz, annál kevesebb a gyerek” – mutatott rá.

A köztársasági elnök beszédét itt nézheti meg: 

Nyitókép: Novák Katalin és Kun Krisztián, a H2UNGARY hidrogén hajtású autó kifejlesztője a jármű felavatásán a dubaji klímakonferencián (Fotó:MTI/Bruzák Noémi)


   

 

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csapláros
2023. december 01. 23:01
mreinstand-2 2023. december 01. 19:50 ..."Orbán újfasiszta modelljének egyik legaktívabb terjesztője. "... Mint LIBERÁLNÁCI szarfaszú, tök igazad van. 2010 óta akarjátok gyarmatosítani a magyart, letolva a torkunkon a LIBERÁLNÁCI diktatúrát, de 2026-ban ötödszörre is pofára estek majd. 💩💩💩
csapláros
2023. december 01. 22:58
szintetikus 2023. december 01. 18:45 ..."miért nem a konyhában van ez a dologtalan cseléd?"... Na, ja. Az asszony és a lányod meg a kocsisoron kurválkodnak és virítják a lóvét, mi??? Hja, valamit valamiért... 💩💩💩
2023. december 01. 21:52 Szerkesztve
Z. Jajj... Rossz helyre jöttem... Most látom, hogy ez a kommunistaliberálnáci hazaáruló fizetett bérkommentelők buzi klubja, ahol egymást dugják a korcs, nyugat talpnyaló kutyái!!!💯🤭💤
mreinstand-2
2023. december 01. 19:50
Orbán újfasiszta modelljének egyik legaktívabb terjesztője. Amit nem lehet róla elmondani: köztársasági elnök, aki a törvényesség felett őrködik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!