Az elhallgatás módszertana: így tussolja el a baloldal a hídpénzbotrányt

2024. január 29. 07:37

A hídpénzbotrány kezelése kapcsán többnyire a kínos hallgatás a jellemző a baloldali médiumoknál.

2024. január 29. 07:37
null

Egyre nagyobb hullámokat vet a főpolgármester körül kibontakozó hídpénzbotrány. Az ügyben komoly fordulópont volt, mikor kiderült, hogy a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt.-től 900 millió forint került az Amnesty-vezető, Vig Dávid számlagyár működtetésével is gyanúsított testvérének magán- és ügyvédi letéti számlájára. Az ügyben a közérdekű bejelentéseiről ismert Tényi István feljelentést tett, sikkasztás gyanújával.

Kínos hallgatás

Bár a Budapest baloldali vezetését érezhetően zavarja a hídpénzbotrány, mivel hosszú ideje sem a baloldali pártok, sem a főváros, sem pedig a baloldali budapesti politikusok nem válaszolnak az ügy fejleményeit érintő kérdésekre. A Magyar Nemzet az elmúlt hetekben számos megkeresést küldött a fővárosi önkormányzatnak és a Fővárosi Közgyűlés képviselőinek az üggyel kapcsolatban, de ezidáig semmilyen választ nem kaptak. A baloldali sajtó mindeközben látványosan kerüli a botrányt, például 24.hu-n jelenleg nem található említés az ügy részleteivel kapcsolatban. 

A Magyar Nemzet cikke azt járja körül, hogy miként reagál a baloldali sajtó a fővárosi vezetés körül kialakuló botrányra, és hogy milyen stratégiai megfontolás lehet a lépéseik mögött.

A 444.hu, amely épp most kapott tízmilliós támogatást az amerikai nagykövetségtől, szintén nem számolt be egyetlen cikkben sem az ügyről. Ha valaki a portál keresőjébe beírja „Vig Mór” vagy a „Sunstrike” nevet, nem fog találni semmilyen releváns találatot az elmúlt hónapokból. A 24.hu is hasonlóan kezeli az ügyet, ahol szintén nehéz találni bármilyen információkat Vig Mórról, vagy a közte és az A-Híd Zrt. közötti kapcsolatról. Ha mégis van ilyen cikk a témában, azt alaposan elrejtették.

Radar alatt tartás

A szintén amerikai nagykövetségi pénzt elnyerő Telex.hu ugyanakkor januárban beszámolt a Lánchíd-felújítás kivitelezőjénél tartott házkutatásról, később még megjelent egy általuk írt cikk Vig Mórról, január 27-én.

Azt hallottuk, hogy a Városháza minden [Lánchíd-felújítással kapcsolatos – szerk.] dokumentumot kitett a BKK honlapjára. Egyik forrásunk is úgy fogalmazott, nem is érti, hogy miért nem tűnik fel senkinek, hogy az A-Híd és a Sunstrike kapcsolata megelőzi az első, Lánchíddal kapcsolatos kifizetéseket, illetve magát a szerződéskötést is. Ez így van, de azért az is tény, hogy a végül sikeres pályázat benyújtásának határideje 2020. október 28. volt, és az ATV szerint 2020 novemberétől mentek az A-Híd utalásai Vig Mór cége felé

– írta a Telex.

Ez alapján a Telex számára is nyilvánvalóvá lehetett, hogy Karácsony Gergely nem mond igazat. Ennek ellenére az ügy jó eséllyel elhalt az oldal olvasói számára, hiszen a további fejleményekről már nem található híradás.

Tehát általánosságban véve a módszer továbbra is vagy az agyonhallgatás, vagy a pedig az ügy olyan kontextusban való tálalása, amely elveszi annak az élét.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: ATTILA KISBENEDEK / AFP

Összesen 154 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2024. január 30. 10:04
Bezzeg az Orbán Gazsi zöld kalapban,szájmaszkkal az oszlopok mögött ,bejárta az ún.nemzeti (sic) oldal médiáját…😉
zsolt196969
2024. január 29. 18:43
Szutykok hogy sikerült a DK irodában a vonatozás. Lehet hogy te voltál a köcsög. A Hugyos Fleto is ott volt. Azt meg szoptad?
zsolt196969
2024. január 29. 18:41
Átoperált kiscsoportosond te mi vagy. Nő vagy férfi vagy mindkettö Vagy csak egy DK pöcs vagy.
FeketeFehér
2024. január 29. 17:47 Szerkesztve
A Lánchíd határidőre, a költségkereten belül, a meghatározott műszaki tartalommal elkészült. Min kéne rugózni akkor ebben az ügyben?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!