Elhunyt Finta József

2024. január 08. 12:56

„Búcsúzunk a Mestertől, a baráttól” – írta a Finta Architectural Studio.

2024. január 08. 12:56

Életének nyolcvankilencedik évében elhunyt Finta József építész – adta hírül az Építészfórum.

„Búcsúzunk Finta Józseftől, Stúdiónk alapítójától, az elmúlt 60 év magyar építészetének jelentős alkotójától. Búcsúzunk a Mestertől, a baráttól, a minden kihíváshoz új játékként forduló példaképtől. Köszönjük a belénk vetett bizalmadat, hogy a közösen eltöltött évtizedek végén ránk bíztad az iroda irányítását; az elmúlt években azt gondoljuk bizonyítottuk, hogy méltóan képviseljük és visszük tovább az örökségedet” – írta a Finta Architectural Studio a Facebook-oldalán.

Finta József (Kolozsvár, 1935 - Budapest, 2024) Kossuth-díjas és Prima Primissima díjas építészmérnök, a Nemzet Művésze, az MTA és a MMA rendes tagja volt. Gyerekkorában, 1944-ben a háború elől menekülve Budapestre költözött családjával. 1953 és 1958 között végezte el a BME építészkarát. 

Építészi munkásságát 1958-ban a LAKÓTERV-ben kezdte, ahol közel harminchat évig dolgozott.  1965-ben Ybl-díjat kapott, 1970-től kezdve folyamatosan épültek szállodái, amik a pesti Duna-part látképét máig meghatározzák. 

A kilencvenes években megalapította a Finta és Társai Építész Stúdió Kft.-t, a legjelentősebb munkái közé innentől a Rendőrség székháza, a WestEnd City Center és a BME informatikai épülete voltak. 

A közéletben is szerepet vállalt: 1985 és 1990 között országgyűlési pótképviselő volt, 2005-től az  Orbán Viktor által létrehozott Nemzeti Konzultációs Testület tagja lett.


 

***

Ezt is ajánljuk a témában

„Egy építésznek gyereknek kell maradnia” – Finta József a Mandinernek

Hogyan gondolkodik Budapest átalakulásáról az, aki az elmúlt fél évszázadban mindenkinél jobban befolyásolta a város látképét és hangulatát? Mi vezette az építészeti pályára és melyek azok az épületek, amelyekre a legbüszkébb? Egyáltalán, hogyan születik egy ház? Finta Józseffel, a magyar építészek doyenjével beszélgettünk életéről, építészetről, Budapestről.

 

Nyitókép: Facebook

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tibi72
2024. január 11. 04:30
A Kálvin téren az osztrákok a legolcsóbban akartak legnagyobb területet beépíteni.Ezt ne akadályozza meg senki és semmiféle hatóság, csak a város főépítészét kellett megvenniük, hogy a nevét adja hozzá. Az, hogy kiszivattyúzták a talajvizet a szomszédos épület alól, az ugyanennek a hideg szivű gondolkodásnak a része volt . A ház megrepedezett. A lakásokat a VIII.kerületi önkormányzat kisajátitotta, majd eladta annak tönkretevőjének. A jó Isten humorát jelzi, hogy a felépített monstrumnak, csak a töredékét tudták kiadni. Valamint Finta szánalmas érvelése, hogy húsz év múlva úgyis lebontjak a modern épületeket
macskusz-4
2024. január 09. 08:11
Az Ybl díjas háza kissé kevésbé kreatív ,mint egy kutyaház. De csaknem olyan jó,mint egy Tyúkól.
flesh ripper
2024. január 08. 16:59
Szörnyű kommentek. A halottról, vagy jót, vagy semmit! mert különben feltámad, lebontja a parlamentet és felhúz helyette egy tüskés, zöldesfekete betonkockát, vasablakokkal, amiken keresztül, öngyilkos zsenik fognak kiugrálni és mandineres nickek.
powerage
2024. január 08. 16:25
A gyász jeléül illene letakarni a Westend épületét. Aztán úgy hagyni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!