A baloldal sem vette komolyan az általa összehívott parlamenti ülést

2024. február 05. 15:41

Az ellenzéki frakciók képviselői sem vettek részt teljes létszámban a hétfői rendkívüli parlamenti ülésen. A kormánypártok már korábban jelezték, Svédország NATO-csatlakozásáról a tavaszi ülésszakban már napirenden szerepel a zárószavazás. A Mi Hazánk képviselői ráadásul nemmel szavaztak.

2024. február 05. 15:41

Ahogy az várható volt, a napirend előtti felszólalások után – határozatképtelenség miatt – véget is ért az Országgyűlés rendkívüli ülése, amelyet az ellenzéki pártok kezdeményezésére hívott össze hétfőre Kövér László házelnök. Az MSZP kezdeményezésére, a többi baloldali párt támogatásával összehívott ülésen Svédország NATO-csatlakozásáról, az életvégi döntésről és az akkumulátorgyárak munkabiztonságáról vitáztak a képviselők, a kormánypártok nem vettek részt az ülésem.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője Facebook-bejegyzésében korábban azt írta

Ezt is ajánljuk a témában

álláspontunk szerint, a rendes parlamenti ülésszaknak mindjárt az elején sor kerülhet a svéd NATO ratifikációra, de ehhez szükséges a két miniszterelnök budapesti találkozója. Ha a svédeknek fontos a csatlakozás, akkor idejönnek, ahogy Törökországba is elmentek

A baloldali pártok sem vették komolyan az ülést

Noha a Mi Hazánk kivételével az összes ellenzéki párt igennel szavazott, a kormánypártok nélkül határozatképtelen lett a szavazás. Nem törték össze magukat ugyanakkor a baloldali frakciók sem, mivel egyik pártnak sem szavazott az összes képviselője:

  • a tíz képviselőt delegáló Momentumból négyen is távol maradtak, többek közt Fekete-Győr András korábbi elnök és Hajnal Miklós budapesti elnök;
  • a szintén tíz fős MSZP-ből,
  • a nyolc fős jobbikból
  • és az öt fős LMP-ből egy-egy képviselő maradt távol a szavazástól;
  • míg a hat fős Párbeszéd frakcióból távol maradt Mellár Tamás, Szabó Rebeka és Szabó Tímea is.

Az ellenzék nem értett egyet 

A napirend előtti felszólalók közül Kanász-Nagy Máté, az LMP politikusa elmondta: az embereket meg kell kérdezni a fontos ügyekben. Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezetője napirend előtt arról beszélt: Magyarország nemzeti érdeke, hogy Svédország a NATO tagja legyen – számolt be a Magyar Nemzet.

Vétózzuk meg Svédország NATO-csatlakozását, mert az a harmadik világháború felé tett lépés lenne

– hangsúlyozta Novák Előd a napirend előtti felszólalásában. A Mi Hazánk politikusa szerint a svédek érdeke is, hogy ne szélesítsék a háborús konfliktust azzal, hogy a NATO-hoz csatlakoznak.

David Pressman is ott volt az ülésen

Brenner Koloman, a Jobbik politikusa szerint a magyar nemzeti érdek ellen van az időhúzás a svéd NATO-csatlakozás ügyében. Harangozó Tamás, az MSZP képviselője a felszólalásában külön köszöntötte az ülésen megjelent szövetséges országok nagyköveteit – így David Pressman amerikai nagykövetet is

Ezt is ajánljuk a témában

Harangozó szerint nemzetközi szégyen, hogy még nem került sor Svédország NATO-csatlakozásának ratifikációjára. A politikus Novák Katalin köztársasági elnököt is bírálta 

A momentumos Bedő Dávid a felszólalásában az aktív eutanázia legalizálása kapcsán arról beszélt, hogy a kormány kezdeményezzen népszavazást a kérdésben. – Az ország újra szégyenpadra került. Svédország NATO-csatlakozásának hátráltatása nem egyszerű hiba – vélekedett Vadai Ágnes, a DK politikusa a felszólalásában. A Gyurcsány-párt képviselője szerint ez veszélybe és perifériára sodorta az országot.

Az ülés végén felolvasták Kocsis Máté, a Fidesz, valamint Simicskó István, a KDNP frakcióvezetőjének levelét, amiben megerősítették, hogy a kormánypártok nem vesznek részt a rendkívüli ülésen.

Nyitókép: MTI/MTVA

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
xerxesz
2024. február 05. 20:53
el kellett volna menni... és NEM-mel szavazni a ratifikációra... holnap már hajnalban itt lenne a svéd miniszterelnök...
abcugabcug
2024. február 05. 20:08
Csak szólok a fidesz bejelentette, hogy nem megy el. Minek ekézi a másik oldalt egy névtelen senki?
csapláros
2024. február 05. 19:32
A mi kis Veesenmayer utód buzi bandzsa amcsi liberálnácink (az is náci, ez is náci, egykutya) nem hazudtolta meg magát: szopni ment az Országházba. 🤣🤣🤣
zakar zoltán béla
2024. február 05. 19:29
Dar Win kóma
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!