A kormány egyeztetést folytat a jegybanktörvény módosításáról az MNB-vel

2024. március 14. 22:07

Az indítvány alapján a kormány delegáltjai szorosabb felügyelet alá vonhatnák a jegybank működését.

2024. március 14. 22:07
VARGA Mihály

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

***

„A kormány tegnapi ülésén megtárgyalta a jegybanktörvény módosítását. A parlamenti benyújtást megelőzően részletes és alapos egyeztetést folytatunk az Európai Központi Bank által megerősített javaslatról az MNB-vel” –  írta csütörtökön Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebookján.

A tárcavezető hozzátette: „A cél világos: 

olyan szabályozásra van szükség, amely továbbra is garantálja a jegybank függetlenségét, egyben erősíti a Magyar Nemzeti Bank átláthatóságát és az állami hivataloktól is elvárt takarékos működését”.

A Nemzetgazdasági Minisztérium ugyan a jegybanktörvény módosítását a parlament honlapja szerint kedden benyújtotta, ezek alapján a végleges szövegre még várni kell.

A VG.hu cikke szerint a konzultációra visszadobott beadványon keresztül a kormány delegáltjai szorosabb felügyelet alá vonhatnák a jegybank működését.

A lap emlékeztetett, Matolcsy György korábban ezt a tervezetet „az intézmény függetlensége elleni nyílt támadásnak” nevezte.


 

 

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:09
🍓 ️ ­­­A­ ­­­d­­ö­­g­ö­­­s­­ ­­­l­­­á­­n­­y­­­o­k­­ ­­­v­­­á­­­r­­­n­­­a­k­­­ ­­r­­á­­­d­ 👉 𝗪­­𝗪­𝗪­.­­𝗖­­𝗨­𝗠𝟰­­.­­𝗙­­𝗨­­­𝗡
2024. március 15. 14:41 Szerkesztve
Szóval az inflációs krízis megoldósott, a gazdaság szárnyal, azaz nincs gond. Közben meg bele kell nyúlni a jegybankba, mert van gond. Akkor most melyik?
Patika
2024. március 15. 11:19
Hű dev demokratikusak vagytok egymással... (kár hogy nem a pedagógusokkal)
betyarPhD
2024. március 15. 09:06
Első ránézésre főleg az EU-s zöldkötvények és az elektronikuspénz-kibocsátását (okos pénz, cbdc) illetve a Világgazdasági fórum (WEF) által már emlegetett a bankszektort és pénzügyi rendszert érintő esetleges támadásokra való felkészülés a módosítás fő célja – de persze sok egyéb is van a 45 oldalas módosításban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!