Megjelent a felmérés: a magyarok többsége Trump győzelmét tartaná jobbnak Magyarország szempontjából

2024. március 05. 08:07

A Real-PR 93. kutatása szerint például a budapesti válaszadóknak csupán 32 százaléka tartaná Bident hazánk szempontjából megfelelőbb elnöknek.

2024. március 05. 08:07
Republican National Convention: Day Four

„Jelen állás szerint Donald Trump és Joe Biden indulása a legvalószínűbb az USA elnöki székéért a 2024. november 5-én esedékes választásokon” – írja a RealPR legfrissebb kutatása. Mint írják:

Trump lehet az első, aki úgy térhet vissza az elnöki posztra, hogy a két elnöki ciklusa között más személy is betöltötte ezt a tisztséget”. 

A felmérés szerint ugyanis: „az amerikai elnök személye békeidőben is fontos igazodási pont, de a NATO legnagyobb hadseregével rendelkező államaként az orosz-ukrán konfliktus miatt napjainkban még jelentősebb, hogy ki költözhet be a választásokat követően a Fehér Házba 2025-ben.” 

Trump, Biden, felmérés, RealPR

2023 novemberében még a felnőtt lakosság relatív többsége (47 százalék) tartotta Magyarország szempontjából jobbnak Trump visszatérését, 2024 februárjában arányuk már eléri a társadalom abszolút többségét (51 százalék) – olvasható a Real-PR 93. tárgyi kutatásából, amely szerint

A felmérés szerint azok aránya, akik szerint Joe Biden jelenlegi elnök újraválasztása lenne jobb Magyarország szempontjából, stabilan alacsony maradt (novemberben 22 százalék, februárban 23 százalék). Ezzel szemben több mint kétszer annyian tartanák kedvezőbbnek számunkra lehetséges ellenfele sikerét.  

„A kutátás szerint a biztos szavazók körében Trump megválasztását 52 százalék tartaná jobbnak Magyarország szempontjából, ami növekedést jelent a korábbi 48 százalékhoz képest. Ebben a körben a Joe Biden újrázását kedvezőbbnek tartók aránya 2023 novemberét követően 2024 februárjában is 25 százalék maradt, tehát a vele szimpatizálók száma ebben a körben is stagnál” – olvasható a kutatásban.

Ezt is ajánljuk a témában

A kormánypárti szavazók körében elsöprő a korábbi elnök támogatottsága, Trump visszatérése 78 százlékuk szerint jobb lenne Magyarország szempontjából. A baloldali szavazók több mint negyede tartaná Trump győzelmét kedvezőbbnek (26 százalék), míg 48 százalékuk szerint Joe Biden újabb elnöki ciklusa tenne jobbat hazánknak.

Trump, Biden, felmérés, RealPR

Így állnak a kérdéshez a budapestiek

A budapesti válaszadók 32 százaléka Bident, míg 46 százalékuk Trumpot tartaná hazánk szempontjából megfelelőbb elnöknek. A vidékiek körében a Trump-szimpátia magasabb,  53 százalékuk a volt elnök, míg 20 százalékuk a jelenlegi elnök megválasztását tartaná kedvezőbbnek Magyarország szempontjából. 

„Világosan látszik, hogy a Trumppal szimpatizálók aránya növekszik az életkor emelkedésével: a 18-39 évesek körében 47 százalék, a középkorúak körében 49 százalék, míg a 60 év felettieknek már az 58 százaléka örülne a visszatérésének. Ezzel szemben Joe Biden hivatalban maradásának leginkább a középkorúak örülnének (25 százalék), míg a 18-39 évesek (21 százalék) és a 60 év felettiek (22 százalék) kevésbé” – mutat rá az elemzés.

***

A Real-PR 93. debreceni székhelyű országos és helyi közvélemény-kutatásokkal foglalkozó cég, amely kiemelt figyelmet szentel annak, hogy a budapesti politikai vitákban a vidéki Magyarország véleménye is megjelenjen. www.realpr93.hu  


A közleményben szereplő közvélemény-kutatások 1000 fő telefonos megkérdezésével készültek 2024. február 26-28. és 2023. október 30. - november 02. között a felnőtt társadalomra nemre, korra és lakóhelyre nézve reprezentatív mintán. A hibahatár legfeljebb +/-3,1%.

Nyitókép: Chip Somodevilla/Getty Images

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2024. március 05. 18:49
Teljes kormánypropaganda (írja orbánviktor): “…Politikai nézetekből függetlenül egy öreg, demens, tatát a világ egyik urának várni, ez undorító…” - Trump 77 éves. (A másik 81.) Regnálása alatt “esze teljében” osztotta meg az elborult baromságokat a FB-on és a beszédeiben. - “… a bájdin-adminisztráció kirobbantotta a III. világháborút…” - Mint tudjuk, nincs világháború. Arról az átlagos képességű magyaroknak közvetlen családi emlékei vannak.A többi az Maga. “…Az uniót… gyarmattá tette…” - Azt is tudjuk, mi a gyarmat fogalma. Ez nem az. “…legjobb ajándéka Magyarországnak Pressman...” - a kormánysajtó ostoba ellenkampányán kívül semmi különös nincs a nagykövettel, az csak a kampány végrehajtóit minősíti. - “…A partizán szerint is a legszegényebb rétegbeliek, a cigányság is elindult a felemelkedés útján...” - Milyen partizán? Az a Magyar nevű, Ner-ből szalajtott gyerek? Ő erről nem beszélt. Mert hát nem is igaz.
nempolitizalok-0
2024. március 05. 15:50
Szeretne már mindenki egy olyan világot ahol a libsi patkányok nem nyüzsögnek. Ez érthető.
petike21
2024. március 05. 14:54
Biden egyedül már pisilni meg kakilni sem tud már egyedül, de azért amerikai elnöknek még kiváló. Nem semmi jövő előtt állnak odaát a tengerentúlon.
auditorium
2024. március 05. 14:30
Ma (márc.5.) eldől, ki lesz az elnök, mert 15 USA -államban tartanak választásokat. Nincs nagy választék, a kevésbé alkalmatlant fogják választani. Mo. békét akar az EU-ban, jó gazdasági viszonyt kelettel és nyugattal, valamint fontosnak tartja kulturális függetlenségét megtartani.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!