„Azt mondják, az emberi szervezet 120 évre van kalibrálva. Megnézném…” – a 90 éves Bodrogi Gyula a Mandinernek

2024. április 14. 20:18

Már nincs szerepálma, de még sokáig ott állna a színpadon a legendás színész.

2024. április 14. 20:18
Sal Endre
Sal Endre

Nyitókép: Bodrogi Gyula. Fotó: Mandiner-archív/Ficsor Márton

Hétfőn lesz 90 éves Bodrogi Gyula, a nagy színészgeneráció egyik utolsó élő legendája. Hatvanhat éve szórakoztatja a publikumot, ám esze ágában sincs befejezni, bár a teste egyre többször jelez. Most éppen egy színpadi esés miatt kell gyógytornáznia, de reméli, hamarosan ismét ott lehet a közönség előtt. 

Addig csinálom, amíg jókedvem van tőle és egyenlőre nem látom nyomát, hogy elmúlt volna” 

– mondja a Mandinernek a születésnapos Bodrogi Gyula, aki nem foglalkozik a korával. Szerinte a jó Isten előre eldönti, ki mennyi időt kap, ő már „túlórázik”, ám szeretne még sokáig élni: „Azt mondják, az emberi szervezet 120 évre van kalibrálva. Megnézném…” – folytatja a színész, aki úgy tudja, mozgalmas lesz a hétfői napja, három színház is felköszönti és a vadászbarátai is készülnek valamilyen meglepetéssel. 
 

Ezt is ajánljuk a témában

Bodrogi Gyula: Írja meg, hogy jól vagyok!

Bodrogi Gyula az otthonában gyógyul. Mint ismeretes, május végén az intenzív-osztályt is megjárta a 88 éves színészlegenda, ám az orvosoknak köszönhetően javul az állapota. Mikor a Mandiner megkereste, éppen keresztrejtvényt fejtett.

Bodrogi Gyula fiatal színészként.
Fotó: Fortepan/Kotnyek Antal


„Szép szám ez a kilencven, csak azt bánom, hogy a jó Isten úgy találta ki, hogy életünk vége felé lesz sok-sok tapasztalatunk és nem fiatalon. Fordítva kellene, könnyebb lenne minden”– vélekedik Bodrogi Gyula, aki 1934. április 15-én Budapesten, pontosabban Angyalföldön látta meg a napvilágot. Fiatalon matematikatanárnak készült, aztán rátalált a néptánc, a SZOT együttes szólótáncosa lett. Ott szeretett bele a színpadba.

A színművészeti főiskolára egyből felvették, ám ott 17 fegyelmit kapott és eltanácsolták, csak Básti Lajosnak, a kiváló színésznek és tanárnak köszönhetően maradhatott a főiskolán. Ott lett a szerelme Törőcsik Mari, akivel egy párt alkottak. Törőcsik hamar az ország egyik legfoglalkoztatottabb színésznője lett, s idővel Bodrogi is követte őt. Számtalan filmben láthattunk, ám ő inkább a színházat szerette, szereti: 

A színház különleges világ. Bejön a közönség és minden este egyedi hangulatot élhetünk meg, nincs két egyforma előadás” 

– így Bodrogi Gyula, akit nagyon megviselt Törőcsik Mari három évvel ezelőtti halála. Mindig is tudtak a másikról és idős korukban is rendszeresen beszéltek telefonon. Bodrogi szerint az öregség egyik fájdalmas jele, hogy elfogynak a kortársak. Nagyon kedvelte Sztanay Istvánt, Sinkovits Imrét, Darvas Ivánt, Páger Antalt, Agárdy Gábort és Gobbi Hilda, valamint Psota Irén nevét is említi.

A színház a mindene, bár a film jobban fizetett, és volt idő, amikor a szinkron is sokat hozott a konyhára. Az utóbbi komoly népszerűséget is, hiszen generációk kedvelték a hangját, amelyet Süsünek kölcsönzött.

Ezt is ajánljuk a témában

Ma 85 éves Törőcsik Mari – portrénk!

Nyolcvanöt esztendős lett a magyar színjátszás történetének egyik legnagyobb alakja. A csodás sikerek mellett az ő élete is hullámvölgyekkel volt terhes, de minden nehézséget kibírt. Az okát is megfejtette: „Átörököltem a szüleimtől, a bajban mindig szilárdan álló, hívő emberek erős akaratát.” Törőcsik Mari élete.

Bodrogi Gyula és Törőcsik Mari egy 1965-ös felvételen. 
Fotó: Fortepan/Szalay Zoltán

Bodrogi Gyula 90 éves lesz hétfőn, de egyáltalán nem foglalkozik a korával. 

Végrendeletet sem írt, mivel még nagyon sokáig akar élni.

A színjátszás élteti, és az elmúlt 66 évben egyszer sem jutott eszébe, hogy befejezze. Törőcsik Mari után egy másik színésznő, Voith Ági lett a felesége, ő ajándékozta meg egy kisfiúval, Ádámmal, nem mellékesen két felnőtt unokája is van. Hosszú évtizedek óta pedig Vass Angélával, az egykori modellel él nagy boldogságban. Arra a kérdésre, hogy van e még szerepálma, a következőt válaszolta az ünnepelt: „Nincs, azt hiszem mindent eljátszottam, amit akartam.”

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

 

 

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:10
🍓 ️ ­A­­­ ­­­d­­­ö­­g­ö­­s­­ ­­­l­­­á­n­y­­o­­k­ ­­v­á­­r­n­a­k­­­ ­r­á­d­ 👉 𝗪­­­𝗪­­𝗪­­.­𝗖­­𝗨­­­𝗠𝟰­­­.­­­𝗙­­𝗨­­𝗡
I feel the earth move under my feet
2024. április 15. 06:06
Ideális esetben, stresszmentes és erős környezeti ártalmaktól mentes közegben simán meg lehet élni azt a kort. Nem egy embernek sikerült már. Mesterséges úton talán tovább is el lehet vegetálni.. csak azok a fránya telomerek..
backsplash
2024. április 15. 04:45
Rossz hírem van, az ember bőven 50 alá van "kalibrálva".
stormy
2024. április 15. 00:24
„Azt mondják, az emberi szervezet 120 évre van kalibrálva. Megnézném…” mondjuk 40-re utána minen nap ajándék... 50 után meg agónia.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!