Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Hiába segíthettek ügyvédek is a külföldi kampányfinanszírozásban, a kamara nem óhajt együttműködni a Szuverenitásvédelmi Hivatallal

2024. május 17. 12:43

Együttműködést ajánlottak, de az Ügyvédi Kamara elutasította. Mutatjuk, mit válaszolt a Szuverenitásvédelmi Hivatal.

2024. május 17. 12:43
Lánczi Tamás
Vizvári Soma

Nyitókép: Lánczi Tamás, a Szuverenitásvédelmi Hivatal elnöke (Fotó: Mandiner/Földházi Árpád)

 

A Magyar Ügyvédi Kamara elnöke elutasította a Szuverenitásvédelmi Hivatal felkérését a két szervezet együttműködésére – derült ki a Magyar Ügyvédi Kamara hírleveléből.

Indoklásukban az áll, hogy a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke a Szuverenitásvédelmi Hivatal levele „alapján megállapította, hogy az abban foglaltak, illetőleg az abban körvonalazott együttműködés formái összeegyeztethetetlenek az ügyvédi tevékenységről szóló 2017. évi LXXVIII. törvényben foglaltakkal, 

különösen annak azon rendelkezésével, hogy az Üttv. (törvény az ügyvédi tevékenységről – a szerk.) egyes rendelkezései alól csak az Üttv. adhat felmentést.”

A Kamara azonban hírlevelében ennél jobban nem fejtette ki, hogy a hivatkozott törvény mely rendelkezései és miért ellentétesek a Szuverenitásvédelmi Hivatal ajánlatával.

Ezt is ajánljuk a témában

Eddig mindenkitől pozitív választ kapott a Szuverenitásvédelmi Hivatal

A Szuverenitásvédelmi Hivatal nemrég közzétette a Kamara elutasítására adott válaszát.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal közvetlenül működésének megkezdése után számos állami intézménnyel és köztestülettel vette fel a kapcsolatot azzal a céllal, hogy együttműködést kezdeményezzen a magyar szuverenitás védelme érdekében. A megkeresett szervezetektől egytől egyig pozitív választ kaptunk, és az együttműködést ezen szereplőkkel megkezdtük. Kizárólag a Magyar Ügyvédi Kamara utasította vissza megkeresésünket.

Ennek tükrében válik igazán érdekessé a Kamara elnökének, Havasi Dezsőnek az a magyarázata, amelyet a Telexnek adott.

„A Szuverenitásvédelmi Hivatal jogszabályból adódó feladata, hogy állami szervként védje a magyar szuverenitást, amivel egyetértünk, csak a címzettjei nem mi vagyunk ennek a megkeresésnek, mi ugyanis egy köztestület vagyunk, nem állami szerv” – fogalmazott Havasi.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal válaszából ugyanis kiderül, hogy az együttműködésnek önmagában az nem lehet akadálya, hogy egy szervezet köztestület és nem állami szerv.

A Szuverenitásvédelmi Hivatalt létrehozó törvényben is az áll:

 A Hivatal más állami szervekkel és nem állami szervekkel megállapodást köthet a feladatai ellátáshoz szükséges tájékoztatás nyújtása érdekében. A megállapodások kizárólag a személyes, minősített és más adatok védelmére vonatkozó követelmények megtartásával köthetők meg.”

A Kamara egyébként nemcsak a nyilvános hírlevéllel reagált a Szuverenitásvédelmi Hivatal megkeresésére, hanem egy válaszlevelet is küldtek a Hivatalnak.

A Hivatal ezzel kapcsolatban azt írta: „Válaszukban az Európai Bizottság által Magyarország ellen indított kötelezettségszegési eljárásra hivatkozva az egyeztetéstől is elzárkóztak. Az együttműködési szándék mellett levelünkben javasoltuk, hogy a Kamara működjön közre egy protokoll kialakításában a magyar nemzeti szuverenitást sértő tevékenységek vonatkozásában. Ilyen gyakorlat már most is létezik: a pénzmosás és a terrorizmus esetében jelenleg is bejelentési kötelezettségük van az ügyvédeknek”.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal arra is rámutatott: 

A Kamara annak ellenére zárkózott el megkeresésünktől, hogy az elmúlt években ügyvédek is segédkezhettek tiltott külföldi kampányfinanszírozás lebonyolításában. A Kamara válaszlevele nem tért ki arra, hogyan kívánják biztosítani, hogy hasonló eset a jövőben ne fordulhasson elő, sem arra, hogyan kívánják elősegíteni a magyar szuverenitás védelmét, amely alkotmányos és erkölcsi kötelességük.”.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal a két szervezet közötti levelezést a tisztánlátás érdekében bejegyzéséhez csatolva nyilvánosságra hozta:

 

Íme a Szuverenitásvédelmi Hivatal válasza változtatás nélkül

Válasz a Magyar Ügyvédi Kamarának

A Szuverenitásvédelmi Hivatal közvetlenül működésének megkezdése után számos állami intézménnyel és köztestülettel vette fel a kapcsolatot azzal a céllal, hogy együttműködést kezdeményezzen a magyar szuverenitás védelme érdekében. A megkeresett szervezetektől egytől egyig pozitív választ kaptunk, és az együttműködést ezen szereplőkkel megkezdtük. Kizárólag a Magyar Ügyvédi Kamara utasította vissza megkeresésünket. Válaszukban az Európai Bizottság által Magyarország ellen indított kötelezettségszegési eljárásra hivatkozva az egyeztetéstől is elzárkóztak. Az együttműködési szándék mellett levelünkben javasoltuk, hogy a Kamara működjön közre egy protokoll kialakításában a magyar nemzeti szuverenitást sértő tevékenységek vonatkozásában. Ilyen gyakorlat már most is létezik: a pénzmosás és a terrorizmus esetében jelenleg is bejelentési kötelezettségük van az ügyvédeknek. A Kamara annak ellenére zárkózott el megkeresésünktől, hogy az elmúlt években ügyvédek is segédkezhettek tiltott külföldi kampányfinanszírozás lebonyolításában.

A Kamara válaszlevele nem tért ki arra, hogyan kívánják biztosítani, hogy hasonló eset a jövőben ne fordulhasson elő, sem arra, hogyan kívánják elősegíteni a magyar szuverenitás védelmét, amely alkotmányos és erkölcsi kötelességük.

A tisztánlátás érdekében nyilvánosságra hozzuk a Szuverenitásvédelmi Hivatal és a Magyar Ügyvédi Kamara közötti levelezést.
 

Alább közreadjuk a Kamara hírlevelét is

Tájékoztatás a Szuverenitásvédelmi Hivatal megkereséséről

A 2023. évi LXXXVIII. törvénnyel létrehozott Szuverenitásvédelmi Hivatal elnöke 2024. áprilisában levélben megkereste a Magyar Ügyvédi Kamara elnökét abból a célból, hogy a Hivatal és a Magyar Ügyvédi Kamara között megállapodás jöjjön létre a Hivatal feladatainak ellátásához szükséges tájékoztatás nyújtása érdekében.

A Hivatal elnöke levelében részletezte az együttműködés elvárt formáit. Hivatkozott arra, hogy az ügyvédségnek ügyfeleik képviseletét mindenekelőtt az Alaptörvény és az abból eredő jogszabályok megtartásával és az abban foglalt intézmények védelmével kell ellátnia.

A Magyar Ügyvédi Kamara elnöke a levél alapján megállapította, hogy az abban foglaltak, illetőleg az abban körvonalazott együttműködés formái összeegyeztethetetlenek az ügyvédi tevékenységről szóló 2017. évi LXXVIII. törvényben foglaltakkal, különösen annak azon rendelkezésével, hogy az Üttv. egyes rendelkezései alól csak az Üttv. adhat felmentést.

Mindezen körülményekre a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke válaszlevelében felhívta a Hivatal elnökének figyelmét. Őszintén bízunk abban, hogy ezzel a levélváltással ez az ügy lezárult.

Ezt is ajánljuk a témában


 

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-91
2024. június 01. 00:30
🍓 ️ ­­É­­­r­­­t­é­­k­e­­­l­­­d­ ­a­­­ ­s­z­­­e­­x­­­i­­ ­­­p­­u­­­n­­­c­­­i­­­m­a­­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­­.­𝐗­𝟏­­­𝟖­­­.­­­𝐅­𝐔­­𝐍
Mindenhova
2024. május 24. 13:32
Ha jó indulatú akarnék lenne, az elnök rámutat arra, h. milyen törvényt kell megváltoztatni. Ha nem akarok jóindulatú lenne akkor meg próbálja takargatni a nyilvánvaló korrupciót ami mára már bűnszervezetté nőte ki magát.
2024. május 24. 07:50 Szerkesztve
Nos, akkor innentől kezdve az ügyvédi kamarát a Nemzetbiztonsági Hivatalnak kell "kézbe vennie". Az ország stabilitása és biztonsága az elsődleges. Ez a legfőbb állami feladat. Az igazságszolgáltatás függetlenségével szemben a nemzetbiztonság elsődleges! Az ügyvédek fedhetetlenségét maguknak kell igazolniuk egy adott ügyben! Sajnos, visszautasíthatták Láncziékat, mert nem hatóság az új hivatal.
Osztap_Bender
2024. május 17. 15:18 Szerkesztve
A Magyar Ügyvédi Kamara a zsidók szigorú védelme és befolyása alatt áll. Tehát nincs mit tenni. Ugyanis a részletek kifejtését tiltja a "szájkosár törvény". Úgy tűnik, vezér elvtársunk pártja nagy öngólt hozott össze ezzel a "törvénnyel"! Mint a régi Dózsa meccseken igen gyakran a Rajna-Várhídi hátvédpáros. Micsoda szép idők voltak azok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!