Veszélyes gondolat terjed Európában: Háború? Miért ne?!

2024. május 08. 19:44

Bár korábban a háborúellenesség volt az egyik alapgondolat az Európai Unióban, mára ez kezd elmosódni – erről, a Brexitről és a Nyugat-Balkán integrációjáról is beszéltek a Mathias Corvinus Collegiumban rendezett könyvbemutatón.

2024. május 08. 19:44
TUSK, Donald; MACRON, Emmanuel; SCHOLZ, Olaf
Klein Ron

Nyitókép: MTI/EPA/Hannibal Hanschke

Az európai közvélemény elkezdett megbarátkozni azzal a gondolattal, hogy: Háború? Miért ne?! Az elmúlt hetven évben ez kizáró ok volt, hiszen éppen az jelentette az egyik alapgondolatot Európában, hogy mit tegyünk a háború elkerüléséért. Ez a gondolat kezd elmosódni – mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter a Mathias Corvinus Collegiumban (MCC) rendezett könyvbemutatón.

Az eseményen Alan Milward „Európa megmenti a nemzetállamot” című művét elemezték, amely nemrég jelent meg magyar nyelven az Osiris Kiadó és az MCC Press közös munkájának eredményeképp. Botos Máté, az MCC Press kiadóvezetője megjegyezte, évtizedekig elhallgattatták a konzervatív gondolkodókat, sok könyv nem jelenhetett meg Magyarországon, így egy konzervatív kiadónak nem csupán a kortárs művekkel kell foglalkoznia – az említett könyv például 30 éve jelent meg.

Ezt is ajánljuk a témában

Moderátorként Gallai Sándor, az MCC Társadalom- és Történelemtudományi Iskolájának vezetője többször is idézett az alkotásból, amire Navracsics Tibor mellett Osztovits András egyetemi tanár, a kötet szerkesztője reflektált. A tárcavezetőhöz egyébként különösen is közel áll ez a könyv: mint elárulta, 1996-ban olvasta, és ez határozta meg a gondolkodását az európai integrációról, és ezért mondja magáról, hogy ő szuverenista és föderalista is – ebből számos politikai vitája származik.

A könyvben szerepel egy olyan állítás, hogy senki sem lép majd ki az Európai Unióból, ám azóta tudjuk, hogy Nagy-Britannia így döntött – igaz, a kerekasztal-beszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy ez nagy hiba volt.

Konszenzus van arról, hogy a Brexit elhibázott lépés volt. Az Európai Unió is rosszul járt, mert erőteljesebben befolyásolja a német-francia együttműködés – ami Magyarországnak is hátrányos –, és a britek is veszítettek, hiszen kereskedelmileg és politikailag sem tudnak nyugvópontra jutni a kilépés óta

– fogalmazott Navracsics Tibor.

Osztovits András hozzátette, a britek amiatt is gyötrődnek gazdaságilag, mert nem találták meg az EU helyettesét. Nézői kérdésre reagálva ő úgy vélte, emiatt, valamint a felnövekvő generáció politikai értelemben vett megjelenése okán idővel akár vissza is térhetnek a britek az Európai Unióba, ám a miniszter ezt intézményi szinten nem tudja elképzelni, legfeljebb azt, hogy részei lesznek az Európai Gazdasági Térségnek, ahogyan például Norvégia.

Forrás: MCC/Gyurkovits Tamas

A beszélgetés során kitértek arra is a résztvevők, hogy nem hisznek az Európai Egyesült Államokban, valamint szóba került a Nyugat-Balkán integrációja is. Osztovits András szerint történelmi jóvátétel lenne az országok EU-s csatlakozása, de van ennek gazdasági és politikai vonatkozása is, hiszen, ha ezt az űrt nem az Unió tölti be, akkor majd megteszi más – szavait bólogatva fogadta a miniszter is.

Az európai integráció békeprojekt, azért jött létre, hogy stabilizálja a kontinenst. Ha a nyugat-balkáni országokat nem vesszük fel sürgősen, majd mások magukhoz láncolják: az oroszok, a kínaiak, a törökök, vannak bőven jelentkezők. Ha Ukrajna felvételén gondolkozik az Európai Bizottság, akkor a balkáni országok ügye nem is lehet kérdés

– jelentette ki Navracsics Tibor, akit az eseményt követően az uniós források megszerzéséről és a Lengyelországgal történtekről is kérdeztük.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-83
2024. május 19. 04:47
🍓 ️ ­­­I­­­g­a­z­­­i n­i­m­f­o­­­m­­­á­­­n­­i­­­á­k­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­­­.­­­𝐗­­𝟏­­𝟖­.­𝐅­𝐔­­­𝐍
iphone-3
2024. május 12. 15:40
a három főszemétláda a képen, ezek tették tönkre európát. az emberekre ráhozák a háborút annyira nyalnak a mocskos amcsiknak. remélem megbűnhődnek ezek a gazemberek. ők majd elbújdosnak a bunkereikbe és vígan röhögnek. csak az a gáz ezzel, hogy onnan többé nem lesz kiút a felszinre a nukleális fertőzés miadt.
Tommaso
2024. május 09. 01:34
A háború után - már ha valaha véget ér - a sok százezer rommá lőtt ukrán házat a háborús bűnös Oroszországnak kellene felépitenie, ill. az épitést finansziroznia. Mivel ez kevéssé valószinű, fizessenek a háború(s pusztitás)t támogató gazdag ruszkik. Nekem ez igazságosnak tűnik, A ruszkik seggét nyaló fideszeseknek nem feltétlen, but who knows?
Tommaso
2024. május 09. 01:33
Sem Putyin, sem a Nyugat NEM AKAR egy OROSZ - NATO háborút. ORBÁN és sajtója csak rémisztget, hogy aztán bizonygassa, csak Ő képes megvédeni minket a világháborútól. DEHA neadj Isten, bejön az 1% esély és mégis kitörne a háború, senki nem tudná attól a magyarokat elszigetelni. Még Orbán sem. ORBÁN TEHÁT DUPLÁN HAZUDIK.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!