Nem foglalt állást a WikiLeaks-forrás

2012. február 23. 22:02
Bradley Manning, a több mint 700 ezer titkos irat kiszolgáltatásával vádolt amerikai katona sem bűnösnek, sem ártatlannak nem kívánta vallani magát csütörtökön. A védelem a fiatal homoszexuális katona zavarodottságára hivatkozik.

Sem bűnösnek, sem ártatlannak nem kívánta vallani magát csütörtökön Bradley Manning amerikai közlegény, akit az ellenség segítésével, valamint azzal vádolnak, hogy több mint 700 ezer titkos iratot szolgáltatott ki a WikiLeaks kiszirárogtató portálnak. A 24 éves Manning, akit a vádemelési eljárás keretében hallgattak meg Maryland államban, abban sem volt hajlandó állást foglalni, hogy a perét egy katonai esküdtszék vagy csak egy bíró előtt folytassák-e le. A tárgyalás idejét egyelőre nem tűzték ki.

Az Egyesült Államok történetének legnagyobb titkosirat-kiszolgáltatási ügyében a Manning elleni vádakat 22 pontban foglalták össze. Az ellenség segítésért a katona életfogytiglanit kaphat, s ha rábizonyítják a többi vádpontot is, akkor további 150 évi szabadságvesztésre ítélhetik. A közlegényt 2010 májusa óta tartják fogva.

A decemberi előzetes meghallgatás során az ügyészség bizonyítékokat mutatott be azzal kapcsolatban, hogy a katona csaknem félmillió oldalnyi titkos dokumentumot töltött le és továbbított a WikiLeaksnek. Ezek között voltak afganisztáni harctéri jelentések és diplomáciai táviratok is.

A védelem szerint Manning zavarodott volt és nem lett volna szabad hozzáférést biztosítani a számára a titkos anyagokhoz. A védők szerint parancsnokainak észre kellett volna venniük, hogy Manning már a kiképzés során is semmibe vette a biztonsági előírásokat és dühkitörései voltak.

Az ügyvédek úgy ítélik meg, hogy a WikiLeaks által leközölt információk csak csekély vagy semmilyen kárt nem okoztak a nemzet biztonságának.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában