Vasárnapi

Here comes the Sun!

2012. február 26. 16:30
Vasárnap jelent meg a brit The Sun legújabb testvérlapja, a The Sun on Sunday első száma, hogy pótolja a bulvársajtóban a News of the World megszűnése után keletkezett űrt. Rupert Murdoch médiamágnás legújabb próbálkozásának a szakértők sikereket jósolnak.

Megjelent vasárnap a telefonlehallgatási botrány miatt tavaly szinte egyik pillanatról a másikra felszámolt egykori legnagyobb brit vasárnapi bulvárlap, a News of the World utódja, amely nem más, mint a The Sun újonnan elindított vasárnapi kiadása. Az új vasárnapi lap jóval visszafogottabb elődjénél: a szaftos pletykák és topless képek helyett inkább a család könnyed hétvégi újságává szeretne válni.

A The Sun eddig a világ legnagyobb bulvárnapilapja volt, 2,7 milliós napi átlagos példányszámmal és 6-7 millió rendszeres olvasóval. Médiaelemzők előrejelzései szerint a vasárnapi változat a nyomtatott sajtótermékek folyamatosan csökkenő példányszáma ellenére is sikeres lehet. A piaci siker érdekében a vasárnapi The Sun máris kíméletlen árversenybe kezdett a konkurenciával: első, 92 oldalas kiadásának egy-egy példányát mindössze 50 pennyért (170 forintért) árulja, miközben az egyik legnagyobb versenytárs, a Mail on Sunday 1,50 fontba (510 forintba) kerül.

Murdoch a hónap közepén Londonban jelentette be, hogy a News of the World utódjaként a cég hamarosan megjelenteti a The Sun vasárnapi változatát. Ennek első, hárommillió példányban kinyomtatott kiadása került az újságosstandokra vasárnap. A Murdoch-csoport brit újságportfoliójába tartozik még a tekintélyes The Times és vasárnapi változata, a The Sunday Times is.

A globális sajtó- és médiacsoport nagy-britanniai érdekeltsége, a News International a News of the World botrányának tavaly nyári kirobbanása után azonnali hatállyal felszámolta a 168 évvel korábban alapított vasárnapi 
bulvárlapot, amely 2,5 milliós átlagos példányszámával és csaknem 8 milliós olvasótáborával a világ legnagyobb angol nyelvű vasárnapi tömeglapja volt. A News of the World 1843 óta tavalyi felszámolásáig minden hétvégén megjelent.

A lap bezáráshoz vezető súlyos sajtóetikai botrányt közvetlenül az robbantotta ki, hogy kiderült: a News of the World – sztorivá gyúrható exkluzív értesülések reményében – néhány éve feltörte és lehallgatta egy elrabolt és brutálisan meggyilkolt 13 éves angol kislány, Milly Dowler mobiltelefonjának üzenetrögzítőjét, miközben az akkor már halott gyermeket a rendőrség még nagy erőkkel kereste. A hatósági gyanú szerint a News of the World az évek során ezenkívül legalább négyezer magánszemély és közéleti személyiség, köztük a királyi család tagjai, vezető politikusok, a celebvilág legnagyobb sztárjai, sőt az iraki és az afganisztáni frontokon elesett katonák és hozzátartozóik, valamint a 2005. júliusi londoni terrortámadásban meghaltak és családtagjaik mobiltelefonjait is lehallgathatta.

Az ügyben jelenleg több szerteágazó vizsgálat folyik, amelyek kiterjednek most már arra a gyanúra is, hogy a Murdoch-lapok – és esetleg más újságok is – bizalmas információk fejében magas rangú rendőrtiszteket, kormányzati tisztviselőket fizethettek le az elmúlt években. A párhuzamosan zajló rendőrségi vizsgálatok során eddig összesen 36 személyt vettek őrizetbe. Köztük van a The Sun tíz egykori és jelenlegi munkatársa, valamint Andy Coulson, David Cameron konzervatív párti brit miniszterelnök korábbi sajtófőnöke, aki egykor a News of the World főszerkesztője volt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés