MHz

Döntés: a 92,9-en folytathatja a Klubrádió

2012. február 28. 19:01

Elsőfokú, nem jogerős ítéletével a Fővárosi Törvényszék létrehozta a 92,9 MHz-es frekvenciára a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa és a Klubrádió közötti műsorszolgáltatási szerződést kedden. Bár a médium már korábban elnyerte a frekvenciát, a szerződés eddig nem köttetett meg – ezért indult a peres eljárás.

A Fővárosi Törvényszék elsőfokú, nem jogerős ítéletével létrehozta a 92,9 MHz-es frekvenciára a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa és a Klubrádió közötti műsorszolgáltatási szerződést kedden. A pert a Klubrádió indította, mert azt kifogásolta, hogy bár 2010-ben pályázaton elnyerte a 92,9 MHz-es fővárosi frekvenciát, mégsem kötöttek vele műsorszolgáltatási szerződést. A döntés ellen a felek 15 napon belül fellebbezhetnek.

A frekvenciára a médiatanács jogelődje, az Országos Rádió és Televíziói Testület (ORTT) közműsor-szolgáltatók számára írt ki pályázatot, vagyis a nyertesnek nem kellett díjat fizetnie a frekvenciáért. A pályázaton a frekvenciát a Klubrádió nyerte el, mégsem lehetett szerződést kötni a rádióval. A médiatanács 2010 decemberében úgy határozott, hogy az áprilisban kihirdetett pályázatot eredménytelennek nyilvánítja, mivel a Klubrádiónak ekkor élő szerződése volt a 95,3 MHz-es frekvenciára is, a jogszabályok pedig kizárták, hogy egy műsorszolgáltató egy vételkörzetben két rádiót üzemeltessen.

A rádió elsődleges kereseti kérelme szerint a műsorszolgáltatási szerződés már létrejött, hiszen az ORTT-t szerződéskötési kötelezettség terhelte azáltal, hogy a Klubrádió pályázatát fogadta el nyertesként. Másodlagosan a rádió azt kérelmezte, hogy ha nincs ilyen szerződés, akkor azt a bíróság hozza létre. Ez utóbbinak adott helyt a Fővárosi Törvényszék.

A Klubrádiót képviselő Bárándy Péter ügyvéd az ítélethirdetés után azt mondta: mivel a 95,3 MHz-es frekvencián már tavaly februárban lejárt a rádió műsorszolgáltatási szerződése – azóta ideiglenes szerződéssel sugároz itt –, ezért az arról való lemondásról már nem kell nyilatkoznia a rádiónak.

A bejegyzés trackback címe: https://media.mandiner.hu/trackback/255