EP-vita a magyar médiahelyzetről: az európai értékek védelme a tét?

2012. február 29. 10:56
Az alternatív hírforrások kiszűrése zajlik Magyarországon az Európa Parlamentben felszólalt Horváth Gábor szerint, aki arról is beszélt: az öncenzúra már jelen van. Bolgár György a Klubrádiót „az utolsó független, a kormányt bíráló” rádióállomásként jellemezte. A Merre tart Magyarország? című rendezvénynek az volt a célja, hogy tényekkel és konkrétumokkal segítse elő a tisztánlátást.

Merre tart Magyarország? címmel a médiaszabadság magyarországi helyzetéről tartott kedden bő kétórás meghallgatást az Európai Parlament (EP) többpárti médiaügyi munkacsoportja Brüsszelben. Bolgár György, a Klubrádió szerkesztő-műsorvezetője „az utolsó független, a kormányt bíráló” rádióállomásként jellemezte a Klubrádiót. A frekvenciapályázati ügy ismertetésekor hangsúlyozta, hogy az országos közéleti kérdések megvitatására nagy hangsúlyt helyező rádió számára hátrányosan fogalmazták meg a pályázati feltételeket.

A Népszabadság főszerkesztő-helyettese egyebek között arról beszélt: nem csupán a közlés szabadsága, hanem a szabad közlés tartalmához való széles körű hozzáférés lehetősége is szükséges a sajtószabadsághoz. Horváth Gábor szóvá tette, hogy az MTI „ingyenessé tette szolgáltatását”, és ezzel elérte, hogy a pénzforrásokban nem bővelkedő médiavállalkozások nem fizetnek elő alternatív hírforrásra. Az újságíró felhívta a figyelmet az öncenzúra jelenségére.

Pindroch Tamás, a Magyar Hírlap újságírója szerint ez a kép egyáltalán nem felel meg a valóságnak. Közölte: a jelenlegi kormány alatt nem történt olyan, mint 2007-ben, amikor a titkosszolgálat lépett fel a Magyar Nemzet egyik újságírója ellen, mert az a titokminiszter épülő villája környékén érdeklődött. Beszámolt arról, hogy őt magát is jogellenesen őrizetbe vette a rendőrség 2009-ben a visszaélések feltárása miatt, valamint a Hír TV újságíróit úgy akarták hitelteleníteni az előző kormány idején, hogy kábítószert próbáltak csempészni a kocsijukba.

Schöpflin György magyar néppárti képviselő szerint ideológiailag megalapozott kampány folyik Magyarország ellen, amelyben „a bűnösség vélelméből” indulnak ki. Szerinte ez a kampány a szándékolttal ellentétes hatást vált ki. Közölte: a támadások valószínűleg arra is visszavezethetők, hogy az EP-képviselők nem ellenőrzik kellőképpen a magyar médiahelyzetről szóló állításokat.

Jean-Marie Cavada francia néppárti EP-képviselő, a médiaügyi munkacsoport vezetője közölte: a rendezvénynek az volt a célja, hogy tényekkel és konkrétumokkal segítse elő a tisztánlátást. Tanja Fajon szlovén szocialista EP-képviselő azt emelte ki, hogy nem Magyarország elleni támadásról, hanem az európai értékek védelméről van szó.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés