Nem figyelt a kiskorúakra, súlyosan megbüntették

2012. március 2. 12:35
Ötmillió forintjába kerül a TV2-nek néhány „vérengző beszámoló” közlése, és kiskorúak emberi méltóságának megsértése. Egy korhatári besorolást sértő hírműsorért a médiahatóság 2,5 milliót követel.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) tájékoztatása szerint az egyik – ötmillió forintos büntetést – azért kapta a TV2, mert egy gyilkosság áldozatának kiskorú gyerekeit, köztük egy 9 évest, megalázó módon szerepeltette a Mokkában. További 2,5 millió forintos bírság pedig egy korhatári besorolást sértő hírműsorért szabott ki a tévére.

A Médiatanács e heti ülésén megállapította, hogy a TV2 Tények Reggel és Mokka című műsoraiban – ugyanazon hír kapcsán – az emberi méltóság tiszteletben tartását előíró szabályok súlyosan sérültek. A televízió egy édesanya brutális meggyilkolásáról szóló hírrel foglalkozott egyik híradós összeállításban, majd azt követően egy élő stúdióbeszélgetésben is, ahol az áldozat 9, 13 és 16 éves gyermekeit is megszólaltatta. A TV2 mindkét anyagban a megölt asszony feltételezett szerelmi viszonyával foglakozott, ráadásul erről a műsorvezető az elhunyt kislányát és fiait vallatta. Mindkét anyagban többször megemlítették, hogy az áldozat alkoholista volt, és mindezt a három gyermeknek is végig kellett hallgatnia.

A döntéshozó megállapította, hogy a jogsértés súlyos volt, ezért – annak ellenére, hogy a TV2-n először fordul elő ilyen eset – ötmillió forint büntetést szabott ki. A döntéssel kapcsolatban utaltak arra, hogy korábban a hatóság összesen három hasonló ügyben indított eljárást, de a szankciók egyik esetben sem haladták meg az 500 ezer forintot.

Az NMHH tájékoztatása szerint egy másik alkalommal a TV2 Mokka című műsorában több bűncselekményről szóló hír is adásba került. Az információs magazinban olyan módon és tartalommal számoltak be az esetekről, ami miatt a tudósításokat csak késő este sugározhatták volna. A korhatár-besorolási szabályok megszegése miatt a csatornának ezért 2,5 milliós büntetést kell megfizetnie. Közölték azt is, hogy a médiatanács a legtöbb bírságot a kereskedelmi tévékre a rossz korhatári besorolás, vagyis a szexualitás, erőszak, trágárság túlzott megjelenítése miatt szabja ki, és az ilyen jogsértés általában a valóságshowkra jellemző.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában