95,3

Jogerősen nyert a Klubrádió: övék a 95,3?

2012. március 14. 14:02

A nyertes pályázat alaki hibája miatt részben hatályon kívül helyezte a Fővárosi Ítélőtábla szerdán az NMHH határozatát, amellyel a testület az Autórádió Műsorszolgáltató Kft.-t nyilvánította a budapesti 95,3 MHz-es frekvencia nyertesének. A pert a pályázat egyik vesztese, a Klubrádió indította.

A nyertes pályázat alaki hibája miatt részben hatályon kívül helyezte a Fővárosi Ítélőtábla szerdán a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának azt a határozatát, amellyel a testület az Autórádió Műsorszolgáltató Kft.-t nyilvánította a budapesti 95,3 MHz-es frekvencia nyertesének. Az ítélőtábla a hatályon kívül helyezett részben új eljárásra kötelezte a médiatanácsot. A döntés ellen jogorvoslatnak helye nincs. A pert a pályázat egyik vesztese, a Klubrádió indította.

A bíróság közigazgatási eljárásban megállapította, hogy az Autórádió pályázata nem felelt meg a formai követelményeknek, mert az nem volt a pályázati kiírás formai követelményeinek megfelelően aláírva. A médiatanácsnak a pályáztatást nem kell megismételnie, de új határozathozatala során az érvénytelenséget vizsgálnia kell, és új döntést kell hoznia a nyertest illetően. A pályázati pontozás értelmében az Autórádió 66, míg a második legmagasabb pontszámot elért Klubrádió 65 pontot kapott a lehetséges 71-ből.

Frissítés:

A médiahatóság közleménye szerint a tárgyalás során bizonyossá vált, hogy a pert elindító Klubrádió olyan hiba miatt támadta versenytársát, amihez hasonlót maga is elkövetett. Ez a tárgyaláson is elhangzott. Mint írták, a jogerős döntés alapján valószínűsíthető, hogy kérdésessé válik több rádió pályázatának érvényessége is.

Frissítés:

A Klubrádió vezérigazgatója szerint logikusan a rádiójának kell elnyernie a 95,3 MHz-es budapesti körzeti frekvenciát a Fővárosi Ítélőtábla szerdai döntése után. „Jelenleg nincs olyan határozat, hogy mi nyertünk, de nem nagyon jön ki logikusan más, mert az Autórádió kizárására kötelezte a bíróság a médiatanácsot” – közölte újságírókkal Arató András a Fővárosi Ítélőtábla döntésének meghozatala után. Mint mondta, az új eljárásba csak az „állva maradt” pályázókat lehet bevonni, és új pontrendszer sem jöhet létre, hiszen az eredeti szabályok szerint kell meghoznia az új határozatot.

Arató András kijelentette azt is: reméli, hogy a bíróság döntését követően találkozhat Szalai Annamáriával, a médiatanács elnökével, hogy rendezzék vitás ügyeiket. „Tárgyalási ok van a két fél között, mert nem hiszem, hogy bárkinek jó, hogy ekkora hajcihő van egy kis budapesti vállalkozás gyártósorának engedélyezése kérdésében” mondta. Hangsúlyozta azt is: „túl a morális és a közérdeki alapokon ebben az ügyben nekünk jogi igazságunk volt”.

A vezérigazgató kifogásolta, hogy az Autórádió Kft. pályázatát eddig nem ismerhette meg a közvélemény, „felháborítónak tartom, hogy Magyarországon nem nyilvános, milyen pályázattal lehet elnyerni egy frekvenciát” mondta,  kiegészítve ezt azzal: „kétségtelen, a médiatanács közreműködésével megalkotott médiatörvényben benne van, hogy a testület nem hozhatja nyilvánosságra azt”, de a pályázó sem ismertette azt, pedig joga lett volna hozzá.

A Médiatanács a bíróság döntésére úgy reagált: biztos volt benne, a bíróság ítélete pedig igazolta, hogy a Budapest 95,3 MHz-es frekvencia nem a Klubrádió kizárólagos tulajdona. A hatóság közleménye szerint a tárgyalás során bizonyossá vált, hogy a pert elindító Klubrádió olyan hiba miatt támadta versenytársát, amihez hasonlót maga is elkövetett.

A bejegyzés trackback címe: https://media.mandiner.hu/trackback/528