Kutatás: soha nem lesz tökéletes a Google

2012. március 14. 14:55
Pontosságuk rovására gyorsak a keresőmotorok - derült ki a BBC kutatásából. Kiderült: a kiadott eredmények száma alapvetően attól függ, hogy milyen számítógépről indítják a keresést, és azon milyen Google-verzió fut. Az eredmények ráadásul perszonalizáltak is.

Voltaképpen a személyes népszerűség mérésének kézenfekvő módja lehet, hogy valaki begépeli a saját nevét egy keresőbe: a kapott találatok száma sok mindenről árulkodhat. A BBC újságírója azonban inkább egy közismert embert választott, próbaképpen Tim Harford - közgazdász, a The Financial Times újságírója, a Világbank tanácsadója, a BBC More or Less című műsorának vezetője – nevét írta a Google-be, és 835 000 találatot könyvelhetett el. Illetve 325 000-et. Vagy 285 000-et. Az eltérő eredményekért elég volt pár métert megtennie a szomszédos számítógépekig a BBC szerkesztőségi irodájában.

Az eltérések oka a keresőmotor pontossága. A kiadott eredmények száma alapvetően attól függ, hogy milyen számítógépről indítják a keresést, és azon milyen Google-verzió fut. Az eredmények ráadásul perszonalizáltak: igazodnak a korábban indított keresésekhez és a keresést indító személy földrajzi elhelyezkedéséhez is.

A mérnöki pontossággal megfogalmazott keresőkérdés esetén sem szabad vakon elfogadni a találatok számát. Nem igaz ugyanis, hogy amikor 68 millió találatot jelez a Google számlálója, akkor 68 millió olyan oldal létezik, amelyeken megtalálható a beírt kifejezés. Egy tanulmány készítői három keresőmotor eredményeit vetették össze, mégpedig olyan kérdések alapján, amelyek 1000-nél kevesebb találatot eredményeztek. Megállapították, hogy még a legjobban teljesítő keresőmotor is hajlamos arra, hogy csak úgy összecsapja a számításokat, és a három közül egyik sem szolgált egzakt információval arról, hogy valójában hány dokumentum szerepel a találatok között – megelégedtek az egyszerű becsléssel.

A kutatók azt tapasztalták, hogy a számok akkor még elég pontosak voltak, amikor egyetlen szó alapján kellett keresni, de valahányszor hozzáadtak egy új szót a kereséshez, annál pontatlanabbá váltak a mennyiségi adatok. Amikor pedig a kutatók ötre növelték a keresendő szavak számát, a pontos találatok száma ismét a felére csökkent. A legjobban teljesítő keresőmotor becslése ugyanakkor csupán 10 százalékkal tért el a valóságos dokumentumok mennyiségétől, a rendelkezésre álló idő kevesebb mint 20 százalékát használva fel.

Az angliai Wolverhampton Egyetemen dolgozó és a web mérésével foglalkozó professzor, Mike Thelwall szerint a keresőmotorok sohasem fogják megtalálni a weben található valamennyi oldalt. Ennek oka, hogy egyszerűen nem létezik egyetlen olyan hatalmas lista sem, amelyen valamennyi weboldal szerepelne.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés