A sajtó állapotáról

2012. március 14. 21:20

Pauska Zsolt
Pécsi Újság
A jelenlegi sajtó/média számára a primer feltétel adott: Magyarországon mindenki arról ír, amiről akar. A szekunder (üzleti) feltétellel azonban tragikus gondok vannak.

„Az a sajtó-/médiavállalkozás pedig, amelyik kellő - független piaci szereplőktől származó - bevétellel rendelkezik, szabad. Ezért arról írhat, ami az olvasókat legjobban érdekli, s nem arról, amiről befolyásos gazdasági-politikai körök szeretnék, hogy írjon. Ha ugyanis utóbbit teszi, már nem mondható szabadnak, sőt.

Egy lapnak tehát elsősorban rengeteg olvasó kell, akik miatt sok a független hirdető - s akkor az újság (már ha normális a tulajdonos) saját, jól felfogott üzleti érdekei miatt is arról ír, ami az olvasónak éppen fontos. Így tudja őket ugyanis megtartani.

Na, most a jelenlegi sajtó/média számára (bármit is hirdetnek egyes körök) a primer feltétel adott: Magyarországon mindenki arról ír, amiről akar. Csak rajta múlik, hogy eltalálja-e, miről és hogyan szeretne tájékozódni a nagyérdemű.

A szekunder (üzleti) feltétellel azonban tragikus gondok vannak.

A gazdaság romokban, fizetőképes hirdető alig, a befolyásos politikai-üzleti köröktől való függetlenség ígyhát lassan vágyálommá válik. A média a piacról egyre kevésbé tudja megszerezni azt a pénzt, ami a működéséhez kell. A vállalkozásoknak kevés a bevételük, így elsőként a reklámra szánt költséget húzzák ki az éves tervükből, ami teljesen érthető.

A fent írt régi szabályt ledarálja tehát a gazdasági válság: még azok a cégek, melyeknek életbe vágóan fontos lenne a működésükhöz a napi reklám, nos, még azok sem tudnak hirdetni. Hiába szeretnének. Ha nincs erre szánható pénzük, a legjobb ajánlat mellett sem tudnak reklámra költeni. A nincsből nincs mire.”
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"...az elmúlt években elsősorban azért kellett nemet mondanom egyre több nálam jelentkező gyakornok-jelöltnek, mert amikor tesztelni kezdtem őket, pillanatok alatt kiderült, közös adottságuk, hogy nem ismerik a helyesírás alapvető szabályait. (Alapvető szabályokról, nem a finomhangolásról beszélek.) Pedig mindegyikőjük végzett már az egyetemen - diplomás emberekről van szó tehát.
Mérgelődhetnék, de mert szegények az 1994 óta elrontott közép- és felsőfokú oktatás „termékei" (Magyar Bálint, köszönjük), nem őket hibáztatom."

A fenti, további részlet az eredeti cikkből.

Kénytelenek a díszes cégér helyett jobb árúval előrukkolni.

:-))))))))))

"A sajtó állapotáról"

A sajtnak mindig sajtszaga volt és lesz.

A hazai neobolsevik lakájsajtó ráadásul zöld és mozog. A kintről importált gezarol sem segít rajta.

Önmagát semmisíti meg a média tisztességtelen fele.
Remélem is!!!

Növekszik a szegénység, ezért szűkül az irott sajtó piaca, élesedik a hangnem,hátha a lapot így jobban veszik

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés