NOL: Fidesz-holdudvar szállítja a költséges közmédia-műsorokat

2012. március 19. 9:28
A Fidesz holdudvara százmilliós-milliárdos értékben szállítja a műsorokat a köztévének – írja a NOL az MTVA-tól kapott adatokra hivatkozva. A külsős cégek vezetői között Fazekas Csaba, Závodszky Zoltán, Jáksó László, Fábry Sándor és Kálomista Gábor, a Hír TV-t alapító Pocsai Alex és a szintén a Hír TV-től érkező Borbás Mária neve is feltűnik.

Közel ötmilliárd forintért rendelt műsorokat a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) külsős cégektől 2012-ben. A NOL szerint a több százmilliós-milliárdos nagyságrendű megrendelések beszállítóinak egy része a Fidesz holdudvarából került ki, így Fazekas Csaba, Závodszky Zoltán, Jáksó László, Fábry Sándor és Kálomista Gábor, a Hír TV-t alapító Pocsai Alex és a szintén a Hír TV-től érkező Borbás Mária is.

A NOL az MTVA-nál érdeklődött az egyes cégek részére kifizetett összegekről. A válaszul megküldött listából kiderült: a Magyarország, szeretlek! vetélkedőt gyártó Hung-Ister Zrt., a Maradj talpon! délutáni vetélkedőt és a Bagi–Nacsa-show-t készítő Show & Game Kft., a köztévé új szappanoperáját gyártó Marslakók Kft., a Fábry-show-t produkáló Trisó Produkció Kft., valamint a Hacktion akciófilm-sorozatot előállító Megafilm Service a közmédia legfontosabb külsős beszállítói.

A NOL emlékeztet: a Magyarország, szeretlek! című produkciót gyártó Hung-Ister Zrt. a Fidesz gazdasági háttéremberéhez, Simicska Lajoshoz köthető, a cég vezetője pedig 2005 és 2010 között az a Fazekas Csaba volt, aki 2004-ben néhány hónapig a Hír TV vezérigazgatói posztját is betöltötte. Fazekas 2010-ben került az MTVA vezető posztjára, ahonnan tavaly önként távozott. Ma a Hung-Istert igazgatja. A vasárnap esténként futó vetélkedőért a cég egyszeri költségként 38,7 millió forint plusz áfát, 48,3 millió forintot számolt el. Ezen kívül az MTVA adásonként 19 millió plusz áfát, 24,1 millió forintot fizet a Hung-Isternek. A NOL által megkérdezett szakember szerint ez több mint duplája a hasonló műsorok elkészítéséhez szükséges összegnek.

Fazekas Csaba jó ismerősét, Závodszky Zoltánt, a Show & Game tulajdonosát korábban maga kérte az MTVA-hoz. A vezető távozása után helyettese, Závodszky is felállt és saját cégéhez tért vissza. A Show & Game a Maradj talpon! műsorért egyszeri kiadásként bruttó 62,3 millió forintot számolt fel, adásonként pedig 4,4 milliót. A Bagi–Nacsa-show egyszeri költsége 21,4 millió forint volt, adásonként további 14 milliót utalnak a gyártó cégnek. A kéthetente jelentkező Fábry-show szerződése 15-18 millió forintról és húsz adásról szól. A NOL televíziós szakértője ez utóbbi árát is erős túlzásnak tartja.

A Hacktion című akciósorozatból az MTVA ősszel 13 darabot rendelt, egyenként 22 millióért Kálomista Gábor producer Megafilm Service nevű cégétől. A NOL cikkében felhívja a figyelmet: Kálomista felesége, Kálomista Zsuzsanna tavaly március óta az MTVA Archívum és Tartalomkereskedelmi Igazgatóságának vezetője.

Borbás Mária cége, a Strat-Comm Kft. összességében úgy százmilliós nagyságrendű megrendelést kapott. A Gasztroangyal egyszeri költsége bruttó 5,6 millió forint volt, adásonként pedig 3,8 milliót fizet érte az MTVA. A Négy szellem című beszélgetős műsor egyszeri kiadása 20 millióba került, a médiaszolgáltatási alap pedig adásonként 3,4 milliót fizet a Strat-Commnak.

A Hír TV-alapító Pocsai Alex cége, a Spirit One Kft. a Zöld Tea ökomagazinért adásonként 2,2 millió forintot kap. Pocsai egyik vezetőségi tagja a januárban indult Parlament TV-nek is – írja a NOL.

Összesen 30 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez teljesen természetes jelenség; ez nem MSZP-ről vagy Fideszről szól - az ország ilyen. A közpénzek azért vannak, hogy az éppen uralkodó hatalom abból gazdagodhasson. Mindig így volt és valószínűleg mindig így is lesz.

egyetértek

haljanak éhen mind

hogy oda ne rohanjak

aztán mi volt a kistérségfejlesztési projektekre rételepült mszp maffiával?

azt már el is felejtetted?

A Fidesz holdudvara százmilliós-milliárdos értékben szállítja a műsorokat a köztévének – írja a NOL

Ezek tényleg azt hiszik, hogy mindenki olyan undorító korrupt, mint ők maguk a NOL-nál.

De ha az a bajuk, hogy a nívótlan, igénytelen, silány anyagaik nem kapnak műsoridőt, akkor meg igyekezzenek. Tanuljanak többet. Dolgozzanak jobban.

A versenyben a jobb teljesítménynek kell győznie. Egyelőre még nagy a NOL hátránya ebben a versenyben. Fényévnyi...

Itt nem "körökről", hanem minöségről, versenyről van szó.

Ami silány, nem kap műsoridőt.
Ennyi.
:-))))

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában