Politika versus sajtó a Schmitt-ügyben: Nemzeti médiatahóság

2012. április 5. 21:18

Balavány György
hvg.hu
Azóta is úgy gondolom, hogy a nyilvánosság képviselőinek, vagyis az újságíróknak járna sokkal nagyobb tisztelet a politikusok részéről.

„Most tehát ne azon merengjünk, hogy meddig védte és miért, amit védett, hanem vonjuk le a tanulságot az ügy másik izgalmas aspektusából. Szépen megmutatkozott ugyanis, mit gondol a hatalom a sajtóról és viszont.

Vegyük elsőként a köztelevízióban pénteken lezajlott alákérdezős interjút az exdoktorral, amiről ezren megírták, hogy mekkora ciki. Szerintem is egyértelmű, hogy tanítani fogják az újságíróiskolákban; a kolléga röpke tíz perc alatt mindent elkövetett, amit a médiában tilos. De azért a hatalom–szolgasajtó relációban a főbűnös nyilván nem a riporter. (...)

Az újságíró ugyanis — rendeltetése szerint — az emberek szeme és füle. A média közvetít a választópolgárok és a felettük álló, az életüket szüntelenül befolyásoló bürokráciák, másképpen szólva a hatalom között. A média dolga, hogy ezeket a bürokráciákat ne engedje elbújni. Ha érdekellentét képződik az emberek és a felettük álló bürokráciák között, akkor a médiának az emberek oldalán kell maradnia. A média nem a hatalom eszköze, hanem az emberek közötti dialógus eszköze. Szükségszerűen szabad, épp annyira, amennyire az emberek szabadok. A hatalom nem ellenőrizheti a médiát, a médiának viszont ellenőriznie kell a hatalmat.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Balavány ur a médiát senki nem választotta meg, tehát nem képvisel senkit csak őnmagát és a hatalmi ágnak kikiállva magát a profitot.

Beleavatkozik a demokratikus országok politikai életébe és király buktató és király csináló pozicióban tettszeleg, s ezt nem épp etikusan teszi, mivel a hajtóereje ellentétes ezekkel, nem az igazság érdekli csak a profit.Kiszolgálja a gazdasági és pénzügyi befektetőik érdekeit akik egyben a média tulajdonos körét is adják.

Annyi tisztelet jár, amennyit megérdemelnek. Javaslom Moldova elejtett megjegyzését az újságírókról a múlt századból, talán a Magyar Atom könyvében.

Balavány a médiát a hatalommal állítja szembe. Ám a médiának is van hatalma, s ha visszél vele, még undorítóbb tud lenni, mint a hatalom visszaélése.

Ezt honnan vette ez a nyominger? Mikor volt megbecsült a sajtó? és vajon miért lett volna az?
Beépített, megbízható emberek voltak világ életükben....és teljesen mindegy volt mit nyalnak!
Gondold el csak Mészáros Tamás már rádiós gyakornokként is meglopta a riportalanyokat! Ha ezért tisztelet, megbecsülés jár, hát akkor valóban megérdemelné az összes!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában