Magyarellenes adás miatt büntették a román tévét

2012. április 11. 11:48
Tízezer lej – azaz 677 ezer forinttal egyenértékű – bírságot kapott kedden egy román hírtelevízió, amelyet a román Országos Audiovizuális Tanács (CNA) marasztalt el. A büntetést azért szabták ki, mert a csatorna egyoldalúan tájékoztatott egy olyan adásban, amely „Székelyföld elmagyarosításáról” szólt.

Tízezer lej – azaz 677 ezer forinttal egyenértékű – bírságot kapott kedden egy román hírtelevízió, amelyet a román Országos Audiovizuális Tanács (CNA) marasztalt el. A büntetést azért szabták ki, mert a csatorna egyoldalúan tájékoztatott egy olyan adásban, amely „Székelyföld elmagyarosításáról” szólt. A Romania TV által sugárzott adásban Corneliu Vadim Tudor és Gheorghe Funar szélsőségesen nacionalista román politikusok vettek részt meghívottként. A Mediafax román hírügynökség tájékoztatása szerint az adásban Vadim Tudor kijelentette egyebek között, hogy „a magyarokat Szibériába kellene vinni”, a műsorvezető pedig nem határolódott el ettől az uszító kijelentéstől.

A romániai Active Watch Médiafigyelő Ügynökség tett feljelentést az adás ellen. A készítők a szervezet szerint többször megsértették a szabályt, miszerint a műsorvezetőnek kötelessége felszólítani a meghívottakat, hogy támasszák alá bizonyítékokkal az általuk megfogalmazott vádakat. A civil szervezet feljelentésében megállapította: a székelyföldi románok helyzetéről készült riportban szereplő interjúalanyoktól nem kérdezte meg a riporter, milyen bizonyítékokkal támasztják alá állításaikat. Így az adásban nem bizonyították egyebek között azokat a kijelentéseket sem, miszerint a Hargita megyei önkormányzat „diszkriminálja és szabotálja” a román polgármesterek által vezetett településeket, valamint csak román iskolákat zártak be a hatóságok két megyében és egyetlen magyart sem.

A február 11-én sugárzott riportot követő műsor vezetője egyebek között kijelentette, hogy „a Román Tudományos Akadémia egyik tanulmánya szerint Hargita és Kovászna megyében egyre kevesebb román él, akiket a hatóságok huszonkét éve magukra hagytak, és akik idegenként élnek saját hazájukban”. A CNA megállapította, hogy helytállóak a civil szervezet észrevételei, és megbírságolta a hírtelevíziót.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés