Naphegy

Tilos a nyilvános politizálás az MTI-dolgozóknak

2012. április 11. 9:33
Körlevélben szólította fel a Magyar Távirati Iroda újságíróit Belénessy Csaba, hogy tartózkodjanak a nyilvános politikai megnyilvánulásoktól, például a közügyeket véleményező Facebook-posztoktól. A pontos iránymutatás kidolgozásával az üzemi tanácsot bízta meg a vezérigazgató.

Körlevélben figyelmeztette a Magyar Távirati Iroda munkatársait Belénessy Csaba, hogy nyilvános felületeken, fórumokon, közösségi oldalakon ne politizáljanak. A hvg.hu kérdésére, hogy a vezérigazgató miért érezte ezt szükségesnek, azt felelte, szerinte a nyilvános politizálás „nem illik egy közszolgálati újságíróhoz”.

„A Facebook valóban sok jogi kérdést vet fel. Tény, hogy egy közszolgálati dolgozónak, főleg, aki belpolitikai tudósító, nem illik politikai tartalmú megjegyzéseket tenni. Kérdés viszont, hogy akkor a jövőben más megjegyzését is tilos-e megosztani vagy lájkolni. Mindenesetre az elmúlt 15 évben nem került még sor ilyen vezérigazgatói utasításra” – mondták a hvg.hu-nak ott dolgozó újságírók, akik között volt, aki az üzenet óta letiltotta főnökét Facebookon. Az MTI-dolgozók szakszervezete pontos iránymutatást kért a vezérigazgatótól azzal kapcsolatban, mi számít politikai tartalmú megjegyzésnek. Utóbbi elkészítésére az igazgató az üzemi tanácsot kérte fel.

„Nincs még semmiféle belső szabályzat, ez csak általános figyelmeztetés volt. Az MTI-nél, ha valaki vét a szabályok ellen, annak következményei vannak, de mint jeleztem itt még nincsenek szabályok és senkit nem marasztaltunk el. Gondolkodunk azon, kell-e ezt külön szabályoznunk. Tanulmányozzuk a BBC irányelveit és egy munkatársunkat, aki tagja az üzemi tanácsnak, megkértem, hogy ő vagy a testület készítsen egy szabályzattervezetet” – közölte Belénessy.

A hvg.hu információi szerint nem ez volt az első felhívás, a vezérigazgató már tavaly ősszel megkérte munkatársait, hogy kerüljék a nyilvános politikai megnyilvánulásokat. A portál értesülései szerint mindezek előzménye az volt, hogy néhány MTI-s dolgozó a Facebookon tett közzé politikai tartalmú megjegyzést, amit a vezérigazgató észrevett. A Távirati Irodában dolgozók szerint a mostani körlevélnek Schmitt Pál plágiumügyéhez van köze, amiről sokan tették közzé véleményüket az interneten.

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

és ezt mégis milyen jogon?

Csak nekem van deja vu érzésem??

Ezek szerint nem tudod hogyan működik a Facebook...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés