Titkos, mennyi kedvezményt kapott a TV2 és az RTL

2012. április 11. 8:53
Az RTL Klub és a TV2 is megkötötte műsor-szolgáltatási szerződését a médiahatósággal, és a kereskedelmi rádiókhoz hasonlóan ezekben is jelentősen csökkentették a befizetési kötelezettséget. A pontos összegről az illetékesek nem adnak tájékoztatást.

Március végén közölte a Médiahatóság, hogy jelentősen csökkenteti a Class FM és a Neo FM rádiók által az államnak fizetendő díjat, amelyet korábban az éves árbevétel 50-55 százalékában határoztak meg. A médiahatóság mindezt annak ellenére tette, hogy a két médium magas vállalási összegekkel nyerte meg a Sláger és a Danubius korábbi frekvenciáit. A Nemzeti Hírközlési- és Médiahatóság (NMHH) akkor nem közölte, mennyivel fizetnek kevesebbet a médiumok – emlékeztet a Népszabadság.

A lap értesülései szerint az NMHH Médiatanácsa a két vezető kereskedelmi tévé, az RTL Klub és a TV2 esetében is megkötötte az új médiatörvény értelmében kötelező hatósági szerződést. A díjkedvezményeket firtató kérdésekre a hatóság csak annyit válaszolt, hogy „a műsor-szolgáltatási díjak felülvizsgálatára a médiaszolgáltatók kérelmei alapján, valamint a médiatörvény 207. § (4) bekezdése alapján került sor”. A hatóság egyik illetékese emellett arról tájékoztatta a Népszabadságot, hogy a kereskedelmi tévék, a Class FM-hez és a Neo FM-hez hasonlóan megtiltották a hatóságnak, hogy kiadja a szerződés díjcsökkentésre vonatkozó adatait. A két médium annyit közölt, hogy kaptak díjkedvezményt, de az „még mindig messze magasabb, mint bárhol máshol Európában”.

A hatóság korábbi indoklása szerint a médiaszolgáltatási díjak felülvizsgálatát és arányosítását a gazdasági válság, valamint az indokolatlan versenyelőnyt biztosító igazságtalan díjszámítási rendszer indokolta.

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés