Médiatanács: Rendezettebb állapotokat hozott a médiaszabályozás

2012. április 26. 9:13
Rendezettebb állapotokat idézett elő a nyomtatott és internetes sajtótermékeknél a médiaszabályozás - mondta a Médiatanács tagja. Koltay András úgy vélte: a rendszert kifogásoló újságírók és szerkesztők nem a hatósággal vagy a médiatörvénnyel, hanem saját tulajdonosaikkal állnak vitában.

Rendezettebb állapotokat idézett elő a nyomtatott és internetes sajtótermékeknél a médiaszabályozás, amelynek betartását esetükben nem a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa, hanem a hatósággal szerződésben álló társszabályozó szervezetek felügyelik - mondta az MTI-nek a Médiatanács tagja. Koltay András a tavaly július 1-je óta, négy szervezettel együttműködésben megvalósuló társszabályozás eddigi tapasztalatairól szólva elmondta: ez azt is maga után vonta, hogy a Médiatanács érdemi határozatot a sajtótermékekre vonatkozóan változatlanul nem hozott.

A Médiatanács tagja örömtelinek tartja, hogy csekély a vizsgált ügyek, vagyis a társszabályozásba bekapcsolódott szervezetekhez, az Önszabályozó Reklámtestülethez, a Magyar Lapkiadók Egyesületéhez, a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületéhez, valamint a Magyar Elektronikus Műsorszolgáltatók Egyesületéhez továbbított panaszok száma. Mint mondta, ez részben annak tudható be, hogy a korábbi médiaszabályozástól idegen rendszer még nem ismert széles körben, de annak is, hogy a kifogásolók egy része egyéni (személyiségi) sérelmek orvoslását várja, miközben a médiaszabályozásnak nem ez a célja.

A Médiatanács tagja hangsúlyozta azt is, hogy a nyomtatott és internetes sajtótermékekre előírt kötelezettségek igen szűk szeletét érintik a sajtó tevékenységének, és ezek egy részét az Alkotmánybíróság (Ab) május 31-ei hatállyal meg is semmisítette. Mindössze a gyűlöletbeszéd, valamint a megalázott, kiszolgáltatott helyzetben lévők sérelmes bemutatásának tilalma, a kiskorúak védelmének szabályai és az alkotmányos rend megsértésének tilalma vonatkozik rájuk ezen időpontot követően. Az Ab az emberi jogok, az emberi méltóság, a magánélet, illetve a nyilatkozatot tevő személy jogai érvényesülésének médiahatósági vizsgálatát – a jogrendszerben meglévő egyéb jogérvényesítési lehetőségek figyelembevételével – az írott sajtó esetében a sajtószabadság alkotmányellenes korlátozásának ítélte – hívta fel a figyelmet Koltay András. Mint mondta, szerinte a szabályozásnak köszönhető, hogy az elmúlt egy évben a bulvársajtó elkerülte a bűncselekmények vagy balesetek áldozatainak kifogásolható bemutatását.

Bár a „szárnyait bontogató”, s ezért komolyabb következtetések levonására alapot egyelőre még nem jelentő társszabályozás intézményét több kritika is érte, a Médiatanács tagja úgy vélte: a rendszert kifogásoló újságírók és szerkesztők nem a hatósággal vagy a médiatörvénnyel, hanem saját tulajdonosaikkal állnak vitában. Szerinte ma egy újságíró függetlenségét sokkal inkább a sajtótermék tulajdonosától érkező egyértelmű megrendelések vagy kimondatlan elvárások veszélyeztetik, és nem a médiatörvény vagy a Médiatanács.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában